Review: de HideMyBell raceday SL van CloseTheGap, simpel maar waardevol
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
zaterdag 11 november 2023 om 11:45

Review: de HideMyBell raceday SL van CloseTheGap, simpel maar waardevol

Materiaalzone Een bel op de racefiets is onmisbaar. Sterker nog, het is verplicht in het Nederlandse verkeer. Toch stapt nodig wielrenner op de racefiets zonder een bel. Redenen als ‘het past niet’, ‘het is niet aerodynamisch’ of ‘het is niet mooi’ worden genoemd. WielerFlits test de HideMyBell die al die bezwaren wegneemt.

Het Nederlandse CloseTheGap produceert een breed scala aan accessoires voor de fiets, om fietsen veiliger en leuker te maken. Dat begon allemaal met de HideMyBell, welke eigenaar Mathijs Wagenaar vanuit huis ontwikkelde om een fietsbel op de racefiets toegankelijker te maken.

Want alhoewel het verplicht is volgens de Nederlandse wet, zijn er de nodige wielrenners die geen bel op hun mountainbike, gravelfiets of racefiets hebben zitten. Toegegeven: het is ook niet zo mooi op een anders betrekkelijk leeg stuur, maar in het kader van verkeersveiligheid is een bel een absolute must.

De HideMyBell lost dat probleem op, door een bel te verwerken in een out-frontmount voor een fietscomputer. Zo hoef je dus niet een extra product op je stuur te monteren, maar zit het in het montagepunt voor je fietscomputer, die het merendeel van de actieve wielrenners wél hebben.

CloseTheGap ontwikkelde verschillende HideMyBell-modellen: de raceday SL, welke je om een rond stuur kan bevestigen, de raceday DM, welke je direct aan de stuurpen bevestigd (aan de twee onderste boutjes die het stuur vastklemmen) en de regular 2, welke iets zwaarder is dan de raceday maar ook voor ‘normale’ ronde sturen is ontwikkeld. Daarnaast is er nog een scala aan raceday’s voor aerodynamische sturen, met ieder een eigen specifieke manier van montage. Ik test de raceday SL.

Simpel
De montage van de raceday SL is erg simpel, want daarvoor hoef je eigenlijk maar één boutje aan te draaien. De klem die de HideMyBell om je stuur klemt, bestaat wel uit een los deel naast de HideMyBell zelf, dus het is even opletten dat je die goed aan elkaar bevestigt, maar daarna is het alleen nog maar één boutje aandraaien.

De twee deeltjes van de HideMyBell, klem je zo in elkaar

Dat maakt dat de HideMyBell erg simpel in gebruik is, want eenmaal gemonteerd is het enkel nog een kwestie van je fietscomputer monteren en… exact: bellen. Dat laatste kan met een klein hendeltje aan de linkerzijkant van de HideMyBell. Als je met je handen bovenop je stuur zit, kan je daar zelfs bij zonder je handen van het stuur te halen.

Het mechanisme waarmee je nu kan bellen is een mooie vooruitgang ten opzichte van de eerdere versie van de HideMyBell. Hierbij zat de ‘klepel’ ook aan de zijkant, maar was deze van kunststof gemaakt, waardoor deze na verloop van tijd zijn flexibiliteit kon verliezen en zelfs af kon breken.

Het huidige belletje, dat uit een metaal bestaat, is daarnaast een stuk sterker, waardoor het ook een wat luider geluid produceert. Het is nog altijd niet even luid als sommige andere bellen, maar ik word tijdens de periode dat ik de HideMyBell test altijd gehoord door andere weggebruikers.

Het hendeltje is makkelijk te bedienen

Het raceday SL model dat ik test, is daarnaast ook nog eens hartstikke licht, met een gewicht van 40 gram in totaal. Dat is 25 gram voor de houder van de fietscomputer en 15 gram voor de bel. Die bel kan je door een snelsluiting ook nog eens in één seconde loshalen, waardoor je hem zelfs nog kan demonteren als je bijvoorbeeld een wedstrijd of Gran Fondo in gaat.

Met een prijs van 62 euro lijkt de HideMyBell raceday SL wellicht erg prijzig voor een fietsbel, maar dat valt relatief mee aangezien een reguliere out-frontmount voor een Garmin-fietscomputer bijvoorbeeld al 40 euro kost. Tevens is de HideMyBell regular2 een stuk vriendelijker geprijsd, met zijn 42 euro.

De HideMyBell is een mooi staaltje techniek voor een ogenschijnlijk simpel product. Zijn er goedkopere alternatieven voor de fietsbel? Ja, maar de realiteit leert dat veel wielrenners er toch voor kiezen geen bel te gebruiken. De HideMyBell neemt alle bezwaren daartoe weg en draagt daarmee bij aan de verkeersveiligheid. Dat laatste alleen al maakt de HideMyBell een waardevol product, zelfs als dat een paar tientjes extra kost.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.