“Absolutely fantastic” Poels overtreft zichzelf
foto: Sirotti
maandag 15 juni 2015 om 15:40

“Absolutely fantastic” Poels overtreft zichzelf

Wout Poels begint zich steeds meer te profileren als dé meesterknecht van Chris Froome. Zondag piloteerde hij zijn kopman naar de eindzege in het Critérium du Dauphiné, waar hij naar eigen zeggen eindelijk weer op zijn oude niveau begon te komen. “Ik heb hier mijn visitekaartje afgegeven.”

Tegenover De Telegraaf dacht Poels terug aan zijn val in de Tour van 2012, toen nog in dienst van Vacansoleil. “Die blessure heeft me zeker anderhalf tot twee jaar gekost. Vorig jaar in de Giro d’Italia ging het redelijk, maar eigenlijk begin ik dit jaar pas weer mijn benen terug te vinden van voor de val. Ik heb hier mijn visitekaartje afgegeven. Dat ik in deze bergritten de laatste helper van Froome zou zijn, was niet de bedoeling. Ik heb mezelf overtroffen. Zeker als je ziet dat ik de eerste drie dagen nog duidelijk de koershardheid miste. Daardoor ben ik er ook van overtuigd dat er nog rek in zit met het oog op de Tour.”

Iets dat Sky-manager Dave Brailsford moeilijk kon ontkennen. “Het wordt steeds moeilijker om Wout thuis te laten, maar ik kan het niet maken tegenover de ploeg in de Ronde van Zwitserland om nu al renners definitief aan te wijzen. Het is duidelijk dat hij hier een belangrijke stap heeft gezet. Zeker op de slotklim had hij de moeilijke taak om naast het tempo hoog te houden ook Tejay van Garderen af te matten. Tejay is de man van het constante tempo. Wij spraken af dat Wout iedere bocht drie seconden vol gas zou gaan om zo de geletruidrager af te matten.”

Kopman Froome noemde zijn Nederlandse luitenant “absolutely fantastic”. “Iedereen bereidt zich op zijn eigen manier voor, maar voor mij telt deze eindzege in ieder geval. Waarom zou je hem laten liggen wanneer je zelf goed bent en je ploeg ook?” Iets dat Poels alleen maar kon beamen. “De verliezers in deze ronde beweren altijd dat ze goed getraind hebben en op de goede weg zitten, maar ik denk dat iedereen de Dauphiné graag wil winnen.”

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2015 19:27
Ik hoop gewoon dat Wout deze Tour het maximale uit deze Tour weet te halen en dat ie eindelijk geen pech tegenkomt. Fantastisch toch als ie een heldenrol kan vervullen in de bergen, helaas in functie van, maar je moet ergens beginnen. Desalniettemin sluit ik een top 3 klassering in een etappe niet uit!
15 juni 2015 19:33
Ik denk niet dat Poels eventueel mee gaat doen voor een klassement. ik denk dat hij heel in bepaalde etappes zal laten lopen om fris te zijn om Froome bergop bij te staan. Misschien dat ik het mis heb maar zo'n vermoeden heb ik wel.
15 juni 2015 19:50
@rahimns

Mee eens! Was afgelopen week ook al een beetje te zien.
15 juni 2015 20:01
Poels gaat natuurlijk laten lopen na een paar verschrikkelijke voorversnellingen en dat behoor je ook te doen als 'laatste man'. Op zijn slechte dag zal een andere klasbak (Porte?) binnen SKY dit voor zijn rekening nemen en op de lopers kunnen ook Thomas en Kennaugh dit wel.
15 juni 2015 20:17
Poels zal mogelijk zelfs in de eerste week een aantal keren laten lopen. Dat zijn niet de etappes waar hij zijn werk moet doen.
15 juni 2015 20:34
Fantastisch gereden van Poels en mooi dat hij na zijn zware ongeluk nu het gevoel heeft weer helemaal terug te zijn. Ik vind het opportunisme in de reacties hier wel wat hoog oplopen. om hem nu de beste klimmer van Nederland te noemen...
15 juni 2015 20:40
Die gaat nog veel mensen pijn doen in juli. Maar zelf voor een klassement gaan lijkt me onzin. Dan zou hij bijv ook voluit moeten gaan op de kasseien. Niks voor hem die eerste week met al dat gekwak en gefriemel; ik krijg meteen flashbacks van die horrorcrash. Nee, lekker in de spaarstand de eerste week. Met mannen als König, Porte en Henao hebben ze al genoeg reservekopmannen.
15 juni 2015 20:42
Gaat Konig naar de tour dan???
15 juni 2015 20:46
Misschien niet, maar ik meen me te herinneren uit een interview met de baas dat het eventueel zou kunnen. Het lijkt me voor König zelf wel beter om rust te nemen en de Vuelta te doen.
15 juni 2015 20:56
@Koffiemolen.

Ik noem hem al heeeeeel erg lang 'de beste klimmer van Nederland op goede dagen en steile stukken' met name dat laatste werk, Zoncolan, Angliru, kan geen andere Nederlander aan tippen. Aan zijn brute slechtere dagen ook weinig trouwens.
15 juni 2015 21:00
@koffiemolen
Opportunisme?? Ik denk dat Poels al vaker heeft bewezen net een stapje dieper te kunnen gaan... Ik ben zelfs benieuwd hoevaak hij komende tour teruggefloten moet gaan worden door een Froome die zijn wiel niet meer kan volgen..
15 juni 2015 21:21
Het blijft natuurlijk "Woutje slecht voor je Poels" qua voorspellingen, zijn uitslagen kennen zijn gelijk aan de grilligste doorsnedes van een Alpenetappe dan wel Pyreneeenetappe.
15 juni 2015 21:31
Wielerpools zijn dan ook uitermate boring vergeleken met het wielerleven van Woutje.
15 juni 2015 21:41
goeie leerschool, maar toch hoop ik dat hij niet al te lang superknecht blijft.
15 juni 2015 22:04
@Koffiemolen

Inderdaad kun je moeilijk zeggen wat Nederlands beste klimmer is. Als Poels snoeihard 4km bergop ramt voor Froome en dan afgeeft ben je dan een betere klimmer dan iemand die heel de klim met de besten mee kan, al is het tempo lager dan wat Poels deed? Wat Kruijswijk liet zien in de Giro was ook niet misselijk. Wat Mollema liet zien op de Terminillo dit voorjaar in Tirreno was ook geen kattepis. Poels heeft op een andere manier ook al indruk gemaakt op de Angliru. Ik durf niet te zeggen wie de beste is. Laten we het erop houden dat we een generatie goede klimmers hebben die bij momenten met de allerbesten meekunnen.
15 juni 2015 22:09
Poels gaat Froome de komende Tour meerdere malen lossen tijdens zijn 'lead-outs'. Hij heeft nu de smaak te pakken.
15 juni 2015 22:49
Heeft zich (weer) knap teruggevochten na zijn valpartij. R.e.s.p.e.c.t
15 juni 2015 23:09
Zijn start in de profronde van Zevenbergen in 2014 heeft Poels duidelijk goed gedaan -).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.