Acht renners testen positief tijdens voorbije Vuelta a Colombia
Foto: Marcel Koch
dinsdag 28 november 2017 om 19:17

Acht renners testen positief tijdens voorbije Vuelta a Colombia

In Colombia is een ware dopingbom ontploft. Vandaag heeft de UCI namelijk bekend gemaakt dat maar liefst acht renners positief hebben getest tijdens de voorbije Vuelta a Colombia (1-13 augustus). Een van die coureurs is de vorige week al in opspraak geraakte Róbinson López, de huidige beloftenkampioen van Colombia.

Van de zeven andere positieve gevallen, is Oscar Soliz de meest in het oog springende naam. De 32-jarige Boliviaan staat al jaren te boek als een van de beste renners binnen het Zuid-Amerikaanse circuit. Dit liet hij zien in 2014, toen hij het eindklassement van de Clasico RCN op zijn naam wist te schrijven. Deze tiendaagse rittenwedstrijd geldt na de Vuelta a Colombia als de belangrijkste koers op de Zuid-Amerikaanse wielerkalender. Soliz eindigde in de voorbije Vuelta a Colombia – de ronde waarin hij dus een positief plasje afleverde – nog op een verdienstelijke achtste plaats.

Naast Soliz zitten ook Luis Alberto Largo, Jonathan Felipe Paredes Hernandez, Edward Fabian Diaz (oud-prof bij Colombia), Fabio Montenegro en Luis Camargo (tweede in de Vuelta a Colombia van 2014) in vieze papieren. Bij alle zes renners zijn sporen aangetroffen van CERA. Juan Carlos Cadena Sastoque is de achtste coureur die tegen de dopinglamp liep. Bij hem zijn verboden groeihormonen gevonden.

Saillant detail is dat Luis Alberto Largo in het verleden al eens eerder noodgedwongen aan de kant stond vanwege een positieve dopingtest. Op 22 januari 2014 werd hij bij een out-of-competitioncontrole betrapt op het verboden middel 19-norandrosteron. Hij werd toen al voor twee jaar geschorst. Hij reed op dat moment voor het ProContinentale Colombia. Alle renners hebben nog de mogelijkheid om een b-staal aan te vragen.

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
29 november 2017 10:18
Haha een nieuwe rage: doping via groepsaankoop Ze denken er goedkoper van af te komen als ze het in groep doen.
Heren uit Colombia, de tolerantiemarge in de grupetto geldt alleen als je nog mag fietsen hé
29 november 2017 10:42
'Om zo een opmerking te maken moet je met bewijzen komen'

Ja, dat moet op een anoniem discussieforum altijd want anders komen ze je oppakken.
29 november 2017 11:21
Toch rap op hun paard. GVA mag wel gewoon als dopingzondaar worden weggezet, maar als je hetzelfde doet met een Nederlandse ploeg die SKY overklast dat mag dan weer niet. ;-) Terwijl SKY in verdenking stellen dan weer wel mag telkens als ze prijzen rijden. Rare jongens, die wielerflitsers. Neem het niet te serieus jongens. Maar als je alleen buitenlanders in verdenking stelt, dan vind ik dat wel zwak. Ik ga er gewoon vanuit dat er overal nog tot tegen het randje wordt gekleurd en net erover, ik hoop van niet, maar vrees nog te vaak van wel.
29 november 2017 16:09
VDB44, tis een land van vrije meningsuiting, wat mij betreft mag je zeggen wat je denkt.
1 december 2017 06:10
Als daar de wind verkeerd staat zit je al aan de coke.
1 december 2017 10:39
Buiten alle kritiek er zijn er toch een stel betrapt. Dat is een stuk beter dan hoe het er bij de zwembond aan toe gaat. Daar gooien ze zwemmers waarschijnlijk vol met doping en vinden vanuit nationale organisaties vaak geen controles plaats. Iemand heeft hier zijn werk in ieder geval goed gedaan. Volgend jaar de controleurs naar Portugal sturen, kunnen we de discussie nog eens overdoen en lachen wellicht.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.