Alberda: “Cervélo leek beter dan het was”
dinsdag 7 december 2010 om 21:25

Alberda: “Cervélo leek beter dan het was”

Joop Alberda fungeerde het laatste jaar als manager van de succesvolle Cervélo-ploeg. De Fries is van mening dat het imago dat de ploeg zichzelf met veel bravoure had aangemeten een beeld schepte van een ploeg die sterker leek dan deze daadwerkelijk was. Tegen NuSport vertelde Alberda dat hij het betreurt dat de ploeg stopt. “Ons bijzondere imago heeft al die tijd misschien wel tegen ons gewerkt,” verklaarde hij.

Doordat Cervélo met een afwijkend concept het peloton instapte won het al snel de sympathie van de wielerfans. “Laat er geen misverstand over bestaan: er zijn zaken niet goed gegaan. Er is onvoldoende gereageerd van binnenuit op het beeld dat er van de ploeg is ontstaan. Het team met de snelste fiets, het leukste design en de meest bijzondere benadering van de sport. ‘Oh, daar kan alles,’ heeft men vanaf het begin gedacht, ‘aan geld geen gebrek.’ Cervélo heeft altijd beter geleken dan de ploeg in werkelijkheid was. Je kunt spreken van een paradox: ons bijzondere imago heeft al die tijd misschien wel tegen ons gewerkt.”

Doordat de fietsenfabrikant niet zelf over de financiële middelen beschikte om een topteam te financieren moest men op zoek naar externe sponsoren. Toen twee geldschieters besloten om niet in te stappen trokken de eigenaren Vroomen en White eind augustus de stekker uit het project. Alberda was teleurgesteld. “Ik heb de woede, het onbegrip en de machteloosheid bij iedereen die aan Cervélo is verbonden goed gevoeld.”

Het grootste gedeelte van de renners en personeel heeft inmiddels een nieuwe werkgever voor 2011 gevonden. Enkel de Spanjaarden Joaquin Novoa en Xavier Florencio zitten nog zonder ploeg.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.