Astana riskeert boete voor missen Ronde van Peking
woensdag 8 oktober 2014 om 17:27

Astana riskeert boete voor missen Ronde van Peking

Astana

foto: Sirotti

Astana zou een boete van de UCI kunnen krijgen voor het missen van de Ronde van Peking. Dat bevestigt de wielerunie tegenover Cyclingnews. De UCI gaat bovendien het management van de Kazachse formatie onder het vergrootglas leggen.

De regels van de MPCC schrijven voor dat een ploeg na twee positieve dopinggevallen in één jaar zichzelf voor acht dagen na de eerstvolgende WorldTour-wedstrijd moet schorsen. Astana heeft deze goed nageleefd na de dopingzaken van de gebroeders Iglinskiy. De UCI kent echter andere regels. Ploegen kunnen een boete krijgen als ze geen team opstellen voor een WorldTour-koers. Per wedstrijddag bedraagt deze boete 10.000 tot 20.000 Zwitserse Frank. Omdat de Ronde van Peking uit vijf etappes bestaat, kan de boete voor Astana oplopen tot 100.000 CHF, ofwel ruim 80.000 euro.

De UCI bevestigt dat deze regels voor Astana van toepassing zijn. “Het uiteindelijk besluit over de boete zal door de disciplinaire commissie gemaakt worden.” AG2R La Mondiale hoefde vorig jaar echter niets te betalen toen de ploeg zichzelf schorste voor het Critérium du Dauphiné.

Ethiek
Vandaag werd bekend dat Astana op de voorlopige lijst met WorldTour-teams voor 2015 staat. Volgende maand krijgen de ploegen pas definitieve goedkeuring, maar daarvoor moeten ze wél aan een aantal criteria voldoen: sportief, financieel, administratief én ethisch moeten de zaken op orde zijn. De UCI bevestigt dat ze daarbij óók naar de recente dopingzaken van Astana kijken. De wielerunie geeft toe dat er “vragen zijn gesteld over het management van de ploeg.”

“De UCI ziet de positieve EPO-testen van twee renners uit dezelfde ploeg als een ernstige zaak. Het roept vragen op over het management van het team en de ethische normen die worden gehanteerd. We zullen dit met de ploeg bespreken om te zien of ze dopinggebruik goed genoeg proberen te bestrijden. Daarna zullen we bekijken of er maatregelen nodig zijn”, besluit de wielerunie.

Lees ook:
Astana niet naar Ronde van Peking

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.