Atapuma klimt naar zege in Zwitserland, Latour nieuwe leider
foto: Sirotti
woensdag 15 juni 2016 om 17:28

Atapuma klimt naar zege in Zwitserland, Latour nieuwe leider

De vierde etappe in de Ronde van Zwitserland 2016 is bijgeschreven op het palmares van Darwin Atapuma. De 28-jarige Colombiaan van BMC reed op de slotklim naar Carì solo naar de winst. Warren Barguil eindigde als tweede, net voor zijn piepjonge landgenoot Pierre Latour. Peter Sagan loste al vroeg en moet zijn leiderstrui afstaan aan 22-jarige Latour, die met vier tienden van een seconde Wilco Kelderman aftroeft.

Tolhoek ook morgen in de bergtrui
Vanuit de start was het vrijwel direct klimmen naar de Furkapass (2436 meter boven zeeniveau). Een kopgroep van liefst 24 renners (!) kneep er tussenuit. Daarbij zaten onder meer de Nederlanders Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Pieter Weening, Michel Kreder en bergtruidrager Antwan Tolhoek (Roompot-Oranje Peloton). Het 22-jarige klimtalent uit Yerseke kwam knap als eerste boven op de Furkapass en verzekerde zich met twintig nieuwe punten op dat moment al van een dag extra in de bergtrui. Ook morgen start Tolhoek dus in het blauwe kleinood.

Tolhoek dag langer in het blauw - foto: Sirotti

Tolhoek dag langer in het blauw – foto: Sirotti

Weening helpt geloste Tolhoek
Na een lange afdaling stond met de Gotthardpass (2102 meter boven zeeniveau) de volgende Alpenreus op het programma. Op de flanken van deze klim moest Tolhoek in natte en koude weersomstandigheden voorin de rol lossen. Bovenop de top demarreerde Weening om de punten voor zijn ploeggenoot weg te kapen, maar Darwin Atapuma dwarsboomde dat plannetje. In hun kielzog begonnen ook Eritrees kampioen Natnael Berhane, Tim Wellens, Winner Anacona, Hubert Dupont, Joe Dombrowski en Kanstantin Siutsou als koplopers aan de afdaling. Het peloton met de favorieten rondde de top op anderhalve minuut van de acht renners aan kop. Peter Sagan was op dat moment al overboord gekieperd en volgde op drie minuten.

Atapuma op jacht - foto: Sirotti

Atapuma op jacht – foto: Sirotti

Atapuma speelt alles of niets
Op de slotklim naar Carì bleken Atapuma, Berhane en Wellens de sterkste renners voorin. De Colombiaan rammelde al vroeg aan de boom en loste zijn medevluchters in een zoektocht naar de ritzege. In het peloton bepaalde Sky het tempo voor kopman Geriant Thomas. Na diverse versnellingen bleven met Wilco Kelderman, Warren Barguil, Tejay van Garderen, Rui Costa, Miguel Ángel López, Pierre Latour, Andrew Talansky, Ion Izagirre en Thomas daar uiteindelijk de sterkste renners over. Barguil deed op anderhalve kilometer voor het einde een verwoede poging om de BMC-solist op kop nog terug te halen, maar Atapuma hield nipt stand. In het kielzog van Barguil sprintte Kelderman naar een vijfde plek, waardoor de renner van LottoNL-Jumbo zich leek te verzekerden van de gele trui. De jury rekende echter twee seconden tussen hem en nummer drie Latour, waardoor de jonge Fransman met vier tienden verschil in zijn voordeel de nieuwe leider is.

Pierre Latour houdt Wilco Kelderman uit het geel - foto: Sirotti

Pierre Latour houdt Wilco Kelderman uit het geel – foto: Sirotti

RIDE Magazine
138 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2016 19:01
@tendam heb je Latour vorig jaar in de Route de Sud gezien met Contador en Quintana?
Volgens mij is hij momenteel nog niet in die vorm, maar hij lijkt er wel weer aan te komen.
15 juni 2016 19:01
@Tendam

Latour is 22 he, dan ben je volgens mij nog wat minder constant vaak dan sommige concurrenten. Latour is wel degelijk een topklimmer (In wording) , die overigens vooralsnog moeite lijkt te hebben met de hele steile klimmen, zoals bijvoorbeeld Kitzbuhel vorig jaar.
15 juni 2016 19:03
@Rouvoet Konig nam een redelijk gedeelte van die klim voor z'n rekening dus dat ie op 10 min binnen komt is niet zo raar. Denk niet dat hij het erg vindt om in dat treintje te rijden, al helemaal niet als ie naar z'n salarisstrookje kijkt.

@tendam dat was Vuillermoz, niet Latour.
15 juni 2016 19:09
Ten Dam op kwartier binnen. .expres laten lopen?
Blijf het geen goede aankoop vinden!
15 juni 2016 19:16
Jammer dat Kelderman de laatste 1,5 km geen tempo is blijven rijden. Leek de benen ervoor te hebben.
15 juni 2016 19:17
Ten Dam zat in de kopgroep, maar moest inderdaad vroeg lossen. Mogelijk nog last van zijn valpartij, want in Amerika was de vorm nog een stuk beter. Frohlinger trouwens zelfs in de grote bus binnen.
15 juni 2016 19:24
Tj ....wat een tactisch wonder is het toch...die gaat BMC een pak problemen opleveren in de Tour...
15 juni 2016 19:27
Je zou het soms bijna vergeten, door het eeuwige geklaag over Lotto- Jumbo, maar jongens jongens, we boffen toch maar als Nederlandse supporters de laatste tijd. Ook als Kelderman morgen van zijn fiets lazert, dit hebben we toch maar weer binnen.
Het wordt gewoon een mooie zomer.
15 juni 2016 19:41
Hij is vandaag alweer van zijn fiets gedonderd.... Gebeurt hem net iets te vaak, volgens hemzelf.
15 juni 2016 19:49
Haha! Dan neem ik alles weer terug. Hoewel tot dusver een valpartij wel het sportieve hoogte- en dieptepunt van het jaar is.
15 juni 2016 19:57
Kelderman zijn waardes op de hoogtestage waren beter dan voorheen zo geeft hij aan. Dat geeft de burger moed.
15 juni 2016 20:02
@wielertje Gesink zei ook iets in de trant van dat het op hoogtestage bleek hoe getalenteerd Kelderman is.
15 juni 2016 20:06
Dat was een mooie rit vandaag en Kelderman verrassend goed na de hoogtestage.
Net 3 (opgenomen) etappe's achter elkaar gekeken wegens afwezigheid en ben doof van het gejoel van Been, wat herhaaldelijk ook nog eens misplaatst is. Bovendien mist ze belangrijke momenten in overvloed, als voorbeeld vandaag: het afhaken van Spilak op de laatste klim.
Dat Traxel de Nederlandse taal niet beheerst irriteert ook, maar Jose moet echt snel weg, ten voordele van iedere wielerfan. Misschien dat een petitie Eurosport kan overtuigen, er zitten hier genoeg potentiële amputeerders.
15 juni 2016 20:09
Nou ja, in Californië was het deelnemersveld dan ook alles behalve indrukwekkend. Werd daar gewoon weggeklommen door Bennett...

Leuke etappe, veel scenariowisselingen.

En leuk ook dat men hier er zomaar van uitgaat dat Kelderman die trui pakt. Terwijl Latour een grandioos talent is. Ook de andere mannen die kort staan horen het net zo goed te kunnen doen als Kelderman, dus nog niks is zeker.

Jammer wel dat we buiten Miguel Angel Lopez hier niemand van de 'favorieten' - die overigens in de Dauphiné nergens zouden zijn - de mentaliteit heeft om in die laatste etappe alles of niets te spelen.

Ja, Mathias Frank. Maar die lijkt te slecht, terwijl hij er in Luxemburg nog zo goed uit zag. Zal wel de klets van de eerste bergrit in tijden zijn bij hem, daar kan hij nog wel eens moeite mee hebben.
15 juni 2016 20:16
Dat die Kelderman vandaag weer gevallen is, ongelooflijk. Hopelijk heeft ie er morgen geen last van. Het zag er vandaag goed uit. Hij mist in mijn ogen nog wel een beetje aanvalslust.
15 juni 2016 20:19
Sterke prestatie van Kelderman, maar wat een ongelofelijke **** dat hij weer op zijn plaat gaat. Hij heeft het zelf inmiddels ook wel door, maar het is al de derde keer dit jaar dat hij valt.
15 juni 2016 20:22
@ Don en anderen

https://www.eurosportpanel.nl/
15 juni 2016 20:25
Vond het weer helemaal niks van Kelderman. Zo wordt je nooit een grote renner en dwing je ook nooit iets af bij je tegenstanders/ collega' s. Nooit eens zelf aan vallen en maar kijken en maar blijven zitten en maar wachten tot anderen gaan aanvallen. Geef mij dan renners als Contador, Nibali enz ervoor gaan. Hij mag nog blij zijn dat hij het geel niet pakt want dan zou zijn ploeg op kop moeten gaan rijden. Dat zou een lachertje wezen.
15 juni 2016 20:28
Fijn dat Kelderman zich weer eens toont. Begreep niet goed waarom hij niet doorreed. Zat mss toch wel aan de limit. En happy dat hij de leiderstrui niet heeft want TLJ in de breedte helaas weer zwak.
15 juni 2016 20:38
Wat een onzin dat Lotto Jumbo niet op kop kan rijden voor Kelderman. Tuurlijk kunnen ze dat en dat was alleen maar goed voor de ploeg geweest, en met name de jonge renners. Morgen begint na 80 km een serieuze klim morgen, en nee niemand kan dan nog bij Kelderman blijven. Maar is toch fantastisch als de ploeg het eerste deel van de koers controleert met Tankink, Martens, Castelijns en als laatste pion Bouwman (Ik hoop dat ze Lindeman vooruit sturen)
15 juni 2016 20:47
@Tripodboom Kelderman heeft wel even aangevallen, alleen gebeurde dat buiten beeld. Eerst zag je hem het gat naar MA Lopez dicht rijden, en toen ze ietsjes later weer in beeld waren, reed hij even alleen voorop, waarop de aanval van TJ volgde.
15 juni 2016 20:49
Toch maar mager deelnemersveld in de bergen in vergelijking met de dauphine
15 juni 2016 20:55
@ Tripodboom Precies het was weer helemaal mis met Kelderman. Hoe zou het toch komen dat hij 2e in het klassement staat ?
15 juni 2016 21:01
Schlossborn 1995 als je dat ook al aanvallen noemt dan ga ik ook maar fietsen.
Het is een uiterst zwak deelnemers veld en ik vind dat je dan eens iets moet proberen a la Contador of Nibali miss sterf je wel duizend doden zoals ook het geval weleens is bij C en N maar je dwingt tenminste respect af en je wordt er een veel betere renner van. Wordt op deze manier nooit een internationale publieks trekker en dus niet interessant voor sponsoren.
15 juni 2016 21:07
kelderman weer gevallen:
http://www.teamlottojumbo.nl/wielrennen/kelderman-naar-tweede-plek-ondanks-val

Om te reageren moet je ingelogd zijn.