zondag 14 april 2024 om 15:00

Balende Lorena Wiebes juicht te vroeg: “Ik kan me wel voor mijn kop slaan”

Video Lorena Wiebes waande zich in de laatste meters van de Amstel Gold Race al zegezeker. De renster van SD Worx-Protime leek in een sprint aan het langste eind te trekken, maar begon te vroeg met juichen en werd zo alsnog gepasseerd door Marianne Vos.

Een sprint met een grote groep moest een winnares aanwijzen na een ingekorte en hierdoor atypische editie van de Amstel Gold Race bij de vrouwen. Demi Vollering hield het tempo hoog in de laatste rechte lijn in dienst van topfavoriete Wiebes, die de schifting had overleefd. Longo Borghini besloot de sprint te openen, maar Wiebes wist haar te remonteren.

De voormalige Europese kampioene leek op weg naar winst, begon al te juichen, maar deed dit te vroeg. De sluwe Vos had nog een ultieme jump in de benen en won zo nog met een half wiel verschil. De renster van Visma | Lease a Bike won zo voor een tweede keer de Amstel Gold Race. En Wiebes? Die kon na afloop haar tranen niet bedwingen, maar verscheen daarna nog wel voor de camera van de NOS.

“Ik kan me zeker wel voor mijn kop slaan. Elisa Longo Borghini ging in de sprint aan op middenlijn. Ik zat links van haar wiel en ze gooit me zowat de hekken in. Ik wist me er toch nog doorheen te wurmen. Ik keek zo alleen te veel naar rechts en zag Marianne (Vos, red.) niet meer aankomen.”

Toen Wiebes het eenmaal doorhad, was het kwaad al geschied. “Ik zag toen aan de finish opeens Marianne en dacht ik opeens: oh nee, misschien toch niet… Het is gewoon heel dom. Het overkomt iedere wielrenner wel eens. Het is een goed leerpuntje. Ik sprint normaal wel altijd door. Ik hoop het volgende keer niet meer te doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.