Boasson Hagen wint tweede rit in Ronde van de Algarve
donderdag 16 februari 2012 om 17:55

Boasson Hagen wint tweede rit in Ronde van de Algarve

foto: Sirotti (archief)

De tweede etappe in de Ronde van de Algarve is gewonnen door Edvald Boasson Hagen. De Noor van Team Sky was de sterkste renner in de massasprint. Kris Boeckmans (Vacansoleil-DCM) eindigde op een tweede plaats, voor Gerald Ciolek (Omega Pharma-Quick Step). Rabobank-renner Matti Breschel eindigde als vierde. Boasson Hagen neemt dankzij zijn zege de leiderstrui over van Gianni Meersman, die gisteren de openingsrit won.

Tijdens de tweede dag van de Ronde van de Algarve was er kleurrijke etappe vol ontsnappingen. De eerste vlucht van de dag werd op touw gezet door de Belg Niels Wytinck (An Post Sean Kelly Team), de Spanjaard Raul Alarcon (Efapel-Glassdrive) en de Brit Tomas Metcalfe (Carmim – Prio). Het drietal kreeg een maximale voorsprong van meer dan zes minuten, maar op ongeveer 50 kilometer van de finish werden zij relatief vroeg ingelopen.

Een volgende poging van de Portugees Cesar Fonte (Efapel-Glassdrive) en de Belg Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Mercator) was evenmin succesvol. Christophe Riblon (AG2R-La Mondiale) en Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM) probeerden in de slotfase nog te voorkomen dat de dagzege in een massasprint beslist zou worden, maar ondanks een goede samenwerking konden ook zij niet vooruit blijven.

In een technisch lastige finale koos Edvald Boasson Hagen het wiel van Gerald Ciolek, die door het werk van zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step in een uitstekende positie aan de finale kon beginnen. Boasson Hagen versloeg de Duitser in de sprint en boekte daarmee zijn eerste overwinning dit seizoen.

Vacansoleil-DCM gaat aan de leiding in het ploegenklassement. Matti-Breschel start morgen in de puntentrui terwijl Karsten Kroon zijn leiding in het bergklassement kon behouden. Hagen vertrekt morgen in de leiderstrui aan de derde etappe. Deze rit met aankomst bergop gaat over 194,6 kilometer van Castro Marim naar Loule/Malhao.

Ronde van de Algarve 2012 (2.1)
Uitslag etappe 2: Faro – Lagoa (187.5 km)

1. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Team Sky) in 4u57m23s
2. Kris Boeckmans (België/Vacansoleil-DCM)
3. Gerald Ciolek (Duitsland/Omega Pharma-Quick Step)
4. Matti Breschel (Denemarken/Rabobank)
5. Anthony Ravard (Frankrijk/AG2R)
6. Lloyd Mondory (Frankrijk/AG2R)
7. Francesco Lasca (Italië/Caja Rural)
8. Koldo Fernandez (Spanje/Garmin-Barracuda)
9. Nikolas Maes (België/Omega Pharma-Quick Step)
10. Pieter Vanspeybroeck (België/Topsport Vlaanderen)

Algemeen klassement na rit 2
1. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Team Sky) 8u59m33s
2. Gianni Meersman (België/Lotto-Belisol) z.t.
3. Kris Boeckmans (België/Vacansoleil) op 4s
4. Greg Van Avermaet (België/BMC) z.t.
5. Matti Breschel (Denemarken/Rabobank) op 6s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.