Boasson Hagen zegeviert na spektakelstuk in Eneco Tour, Terpstra dwingt eindzege af
foto: Etixx - Quick-Step / Tim de Waele
zondag 25 september 2016 om 16:28

Boasson Hagen zegeviert na spektakelstuk in Eneco Tour, Terpstra dwingt eindzege af

De slotetappe in de Eneco Tour 2016 is bijgeschreven op het palmares van Edvald Boasson Hagen. De 29-jarige Noor van Dimension Data hield op de veste van de Muur van Geraardsbergen Niki Terpstra en Olivier Naesen achter zich. Rohan Dennis kwam op een kleine vijftig kilometer ten val en verloor zijn leiderstrui aan onze landgenoot, die daarmee de eindwinnaar werd.

Breakaway Brian
Het duurde vandaag – in tegenstelling tot eerdere etappes – erg lang voordat de vlucht van de dag ontstond. Na anderhalf uur koers was alles nog bijeen. Uiteindelijk kregen negen renners een vrijgeleide, met daarbij opnieuw een renner van Roompot-Oranje Peloton, zoals in elke andere rit in lijn. Het was dit keer Brian van Goethem die voor de ProContinentale formatie meezat. Van Goethem bevond zich in een sterk gezelschap, met als opvallendste naam Tim Wellens (Lotto Soudal), de eindwinnaar van de voorbije twee edities. Ook Roy Curvers (Giant-Alpecin) was namens de Nederlanders vertegenwoordigd. De kopgroep bestond verder uit Lars-Petter Nordhaug (Sky), Carlos Verona (Orica-BikeExchange), Ruslan Tleubayev (Astana), Marc Sarreau (FDJ), Winner Anacona (Movistar), en Simone Antonini (Wanty-Groupe Gobert). Het negental kreeg een maximale voorsprong van drie minuten.

Aanval Wellens, Dennis en Boom vallen
Op zestig kilometer van het einde begon het te regenen. Dat was voor Wellens, een regenrenner pur sang, het sein om aan te vallen. Alleen Curvers, Nordhaug en Anacona konden hem vervolgens volgen. Het peloton lag op dat moment maar een halve minuut achter. Op de Muur van Geraardsbergen reed Wellens zijn kompanen glad uit het wiel, terwijl Lars Boom in het peloton over superbenen leek te beschikken. Niet veel later stond Rohan Dennis plots tussen de bomen. Hij kwam zelf ten val en nam onder andere Boom mee. Zij moesten lang wachten op vervangend materiaal, waardoor zij anderhalve minuut verloren op het voorste peloton. Daar was het Etixx-Quick-Step dat de regie in handen nam. Tony Martin, Bob Jungels en Niki Terpstra waren actief. De wegen waren ondertussen spekglad, waardoor meerdere renners onderuit gleden.

Veld uit elkaar geslagen
Door de Muur van Geraardsbergen en de daarop volgende Bosberg, was het veld compleet uit elkaar geslagen. Op veertig kilometer van de streep vormde zich een kopgroep van negen renners, met vrijwel allemaal kleppers: Terpstra, Jungels, Boy van Poppel, André Greipel, Edvald Boasson Hagen, Christopher Juul Jensen, Olivier Naesen, Alexey Lutsenko en Jasha Sütterlin. Op een kleine halve minuut volgde een tweede groep met toppers, waar onder meer Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Alexander Kristoff deel van uitmaakten. Niet veel later vielen de sterke Van Poppel en Greipel vooraan weg door een nieuwe valpartij. Tijdens de voorlaatste beklimming van de Muur-Kapelmuur trok Sagan door bij de achtervolgers, waar alleen Zdeněk Štybar kon volgen. Terpstra ontbond vooraan zijn duivels op het steilste stuk van de Muur.

foto: Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

foto: Etixx – Quick-Step / Tim de Waele

Hoofdrol Terpstra
In het kielzog van onze landgenoot konden alleen Naesen en Boasson Hagen volgen. De Noorse kampioen kwam op hangen en wurgen oversteken. Jungels liet andermaal zien hard te kunnen rijden, door in extremis ook de oversteek te maken naar het groepje met Terpstra. Ook Sütterlin wist opnieuw aan te sluiten. Daarachter had onder andere Dumoulin zich bij Sagan vergezeld. De Gouden Kilometer, die uitgezet was op de Bosberg, greep Terpstra aan om negen extra bonusseconden te verzamelen. In de achtervolgende groep werd er steeds stennis geschopt en kwam de samenwerking nooit op gang, waardoor het gat met Terpstra alsmaar groter werd. Een derde achtervolgende groep met onder meer Kelderman en Van Avermaet sloot niet veel later bij de groep-Sagan aan.

Slijtageslag in volle finale
Met nog acht kilometer te gaan had het viertal Terpstra-Boasson Hagen-Sütterlin-Naesen een voorsprong van vijftig seconden. Op de Denderoordberg trok Naesen nog eens door, wat Sütterlin nekte. De overige drie reden gestaag door, al was de Noorse kampioen meer bezig met de ritzege. Terpstra en Naesen bleven alles volle bak geven. Achter hen bleef de organisatie onder de renners zoek. Omdat de voorsprong van de drie vooraan bleef schommelen rond de 45 seconden, konden de drie vooraan voorzichtigjes beginnen te pokeren. Op de kasseien van de veste vooraan de Muur van Geraardsbergen bleek Boasson Hagen het meeste overschot te houden. Sagan kwam als zesde over de streep, waardoor hij als derde eindigde in het eindklassement. Daarmee pakt de wereldkampioen de koppositie in de WorldTour, met enkel de Ronde van Lombardije nog op de kalender. Van Emden, Kelderman en Dumoulin eindigden ook in de top-10 van het eindklassement.

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
25 september 2016 16:47
@denise
Hoezo? Naesen reed waarschijnlijk ook gewoon voor zijn eerste korte klassement ooit. En hij heeft zichtbaar genoten, dus hij zal wel op twee oren slapen vannacht.
25 september 2016 16:48
Nou wel een leuke etappe gezien. Klasse van Terp, net effe te afwachtend van een sterke Tom, Jos erg goed en Wilco laat zien dat ie het niet verleerd is. Hoedje af heren.
25 september 2016 16:51
Goed hoor van Terpstra. Flikt ie toch maar weer. Wat een klasbak.

Dumoulin ook sterk, goed om te zien.
25 september 2016 16:53
@Dekker, volgens mij is Kelderman niet zozeer weggezet als 'watje', maar meer als iemand die zich na tegenslag nog moeilijk kan motiveren. Dat is heel iets anders. In deze Enecotour heeft hij geen tegenslag gehad en dan eindigt hij op de plek waar hij hoort.
25 september 2016 16:54
Terpstra hele mooie overwinning, die is helemaal klaar om Tom Boonen aan zijn tweede wereldtitel te helpen in Qatar straks.
25 september 2016 16:55
Vandaag weer gezien dat Dumoulin behalve ronderenner ook klassiekerspecialist zou kunnen worden.
25 september 2016 16:57
@aoyen je weet dat het wk gereden wordt met landenteams hé
25 september 2016 16:57
@denise: ik heb dat GVA eens zien doen.
Die kreeg toen heel WF over zich heen.

Het is ook nooit goed natuurlijk.
25 september 2016 16:59
@tendam

Ja maar ik vind Kelderman ook half zo sterk als Sagan, Terpstra en Dumoulin als het gaat om de koers die we hebben gezien. Daarom vind ik het ook zo knap en daarom vind ik hem dus geen watje. We hebben het hier niet over een paar heuvels op rijden, we hebben het hier over keihard beuken, ook op het vlakke ging het hard.
25 september 2016 17:03
Quote:
vlek - 25 september 2016 om 16:39
Mooie overwinning. De manier waarop die groep ontstaat is een beetje jammer, maar daar wel gewoon goed gebruik gemaakt van de situatie. Sagan andermaal meer dan een uur zonder ploeggenoten.

Die renner van Cannondale zat al op een gaatje voordat hij viel. Jungels sleurde op kop met 5 renners in zijn wiel. Een kilometer verder ging Terpstra erachteraan met Hagen en Van Poppel. In principe hadden alle favorieten met hen mee kunnen springen. Maar zonder die valpartij had het natuurlijk net anders kunnen lopen.
25 september 2016 17:09
Volgens mij sloeg de hele groep uit elkaar achter die valpartij, daardat iedereen achter Van Baarle daar omheen moest manoeuvreren. Terpstra kon daar goed gebruik van maken, met Jungels erbij en afstoppers erachter. Uitstekend gedaan, maar dat maakt de valpartij van Van Baarle wat mij betreft niet minder jammer.
25 september 2016 17:21
Kelderman 12de in Parijs-Nice, 10de in Baskenland, 8ste in Zwitserland en 6de in de Eneco. Nog een paar rondes van een week en dan is hij er.
25 september 2016 17:25
@dekker
'Ik vind hem half zo sterk'... dat is toch geen mening, zoiets moet je kunnen onderbouwen met feiten. En met name bij Dumoulin wordt dat moeilijk, die heeft in dit soort koersen geen beter palmares dan Kelderman.
25 september 2016 17:30
Kelderman is gewoon een hele goede renner en niet echt een regenrijder. Dus heeft hij 't weer prima gedaan. Petje af voor Olivier Naesen. Die wordt steeds beter in dit werk.
25 september 2016 17:42
Ik snap die lofuitingen hier voor Kelderman niet zozeer. Hij blijft een keer op zijn fiets zitten en wordt dan algemeen 6de. Echter weer door achter de feiten aan te rijden, dat is dus het grote verschil met een winnaarstype als Terpstra.
25 september 2016 17:53
Groenewegen 42e op 2 minuten. Sterk, heel sterk. Goede instelling ook. Maakt geweldige ontwikkeling door.
25 september 2016 17:59
Terpstra fantastisch gereden, ik heb geen moment het idee gehad dat het niet ging lukken, sluwe renner met ontzettend veel koersinzicht.
Petje af wederom voor Jos van Emden, die wordt steeds taaier.
Kelderman ook prima!
Dumoulin sterk gereden en wint nog de sprint van niet de minsten, al blijft een negende plek in het eindklassement wat magertjes.
25 september 2016 18:04
Wat zijn Nederlanders toch ongelooflijk chauvinistisch. Bij zowat elke overwinning van Van Avermaet werd hij uitgemaakt hier voor een profiteur, en had hij de overwinning vooral te danken aan een locomotief (bv Fulsang). Maar als eens een Nederlander wint, ho maar. Objectiviteit 0.0. Terpstra mag hier vooral zijn meedevluchters danken voor het vele werk. Plus die valpartijen hebben ook het halve werk gedaan. Maar nu zal ik wel weer aangevallen worden voor wat ik zeg, want ik geef kritiek op een Nederlander.
25 september 2016 18:09
@HerrVdV, Terpstra heeft toch ook zelf veel werk verzet? Of heb je alleen kritiek op hem omdat hij voor een Belgische ploeg rijdt?
25 september 2016 18:09
@herrvdv
Wielrennen is nou eenmaal een sport van profiteren, dus als er iemand wint moet je wel geprofiteerd hebben. Ik denk btw dat het wel meevalt allemaal hoor. Greg is een superprof met een fantastisch jaar. Daar zijn alle zogenaamde Nederlanders het wel mee eens. Dit neemt natuurlijk niet weg dat als er een Nedelrander wint we allemaal ontzettend blij zijn. Dit is bij een Belg gewoon anders.
25 september 2016 18:14
Tuurlijk mag je blij zijn, is normaal. Maar mag er nog wat objectiviteit zijn? Van Avermaet als profiteur bestempelen is hetzelfde als van Terpstra een tactisch genie maken, en beiden is hier op WF al vele malen gebeurd. Nee, Terpstra is helemaal geen tactisch genie. Hij is een sterke renner, maar die vandaag vooral profiteert van pech bij BMC, zoals hij in Parijs Roubaix profiteerde van de aanwezigheid van Boonen in zijn ploeg. Maar maak er dan niet meteen een wereldtopper van, daar is zijn palmares toch echt wel te klein voor, sorry.
25 september 2016 18:15
martbiemans - 25 september 2016 om 18:09
Ik heb nieuws voor je, al is het al een beetje gedateerd..., Degenkolb verTREKt....

HerrVdV
Belgen kunnen alleen maar generaliseren, allemaal!
25 september 2016 18:20
@HerrVdV
Dus twee reacties op Wielerflits maken alle Nederlanders chauvinistisch?..
Goed verhaal
25 september 2016 18:21
Laten we weer lekker veralgemenen.
25 september 2016 18:23
@herrvdv
Je doet nu precies hetzelfde waar je je zo aan irriteert. Beetje selectieve verontwaardiging als je het mij vraagt. Hiernaast beweert ook niemand op WF dat Niki een wereldtopper is, maar inderdaad een steengoed coureur. Beetje hetzelfde als Van Avermaet. Een heel mooi jaar, net zoals Niki dat 3 jaar geleden had.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.