Boasson Hagen zegeviert na spektakelstuk in Eneco Tour, Terpstra dwingt eindzege af
foto: Etixx - Quick-Step / Tim de Waele
zondag 25 september 2016 om 16:28

Boasson Hagen zegeviert na spektakelstuk in Eneco Tour, Terpstra dwingt eindzege af

De slotetappe in de Eneco Tour 2016 is bijgeschreven op het palmares van Edvald Boasson Hagen. De 29-jarige Noor van Dimension Data hield op de veste van de Muur van Geraardsbergen Niki Terpstra en Olivier Naesen achter zich. Rohan Dennis kwam op een kleine vijftig kilometer ten val en verloor zijn leiderstrui aan onze landgenoot, die daarmee de eindwinnaar werd.

Breakaway Brian
Het duurde vandaag – in tegenstelling tot eerdere etappes – erg lang voordat de vlucht van de dag ontstond. Na anderhalf uur koers was alles nog bijeen. Uiteindelijk kregen negen renners een vrijgeleide, met daarbij opnieuw een renner van Roompot-Oranje Peloton, zoals in elke andere rit in lijn. Het was dit keer Brian van Goethem die voor de ProContinentale formatie meezat. Van Goethem bevond zich in een sterk gezelschap, met als opvallendste naam Tim Wellens (Lotto Soudal), de eindwinnaar van de voorbije twee edities. Ook Roy Curvers (Giant-Alpecin) was namens de Nederlanders vertegenwoordigd. De kopgroep bestond verder uit Lars-Petter Nordhaug (Sky), Carlos Verona (Orica-BikeExchange), Ruslan Tleubayev (Astana), Marc Sarreau (FDJ), Winner Anacona (Movistar), en Simone Antonini (Wanty-Groupe Gobert). Het negental kreeg een maximale voorsprong van drie minuten.

Aanval Wellens, Dennis en Boom vallen
Op zestig kilometer van het einde begon het te regenen. Dat was voor Wellens, een regenrenner pur sang, het sein om aan te vallen. Alleen Curvers, Nordhaug en Anacona konden hem vervolgens volgen. Het peloton lag op dat moment maar een halve minuut achter. Op de Muur van Geraardsbergen reed Wellens zijn kompanen glad uit het wiel, terwijl Lars Boom in het peloton over superbenen leek te beschikken. Niet veel later stond Rohan Dennis plots tussen de bomen. Hij kwam zelf ten val en nam onder andere Boom mee. Zij moesten lang wachten op vervangend materiaal, waardoor zij anderhalve minuut verloren op het voorste peloton. Daar was het Etixx-Quick-Step dat de regie in handen nam. Tony Martin, Bob Jungels en Niki Terpstra waren actief. De wegen waren ondertussen spekglad, waardoor meerdere renners onderuit gleden.

Veld uit elkaar geslagen
Door de Muur van Geraardsbergen en de daarop volgende Bosberg, was het veld compleet uit elkaar geslagen. Op veertig kilometer van de streep vormde zich een kopgroep van negen renners, met vrijwel allemaal kleppers: Terpstra, Jungels, Boy van Poppel, André Greipel, Edvald Boasson Hagen, Christopher Juul Jensen, Olivier Naesen, Alexey Lutsenko en Jasha Sütterlin. Op een kleine halve minuut volgde een tweede groep met toppers, waar onder meer Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Alexander Kristoff deel van uitmaakten. Niet veel later vielen de sterke Van Poppel en Greipel vooraan weg door een nieuwe valpartij. Tijdens de voorlaatste beklimming van de Muur-Kapelmuur trok Sagan door bij de achtervolgers, waar alleen Zdeněk Štybar kon volgen. Terpstra ontbond vooraan zijn duivels op het steilste stuk van de Muur.

foto: Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

foto: Etixx – Quick-Step / Tim de Waele

Hoofdrol Terpstra
In het kielzog van onze landgenoot konden alleen Naesen en Boasson Hagen volgen. De Noorse kampioen kwam op hangen en wurgen oversteken. Jungels liet andermaal zien hard te kunnen rijden, door in extremis ook de oversteek te maken naar het groepje met Terpstra. Ook Sütterlin wist opnieuw aan te sluiten. Daarachter had onder andere Dumoulin zich bij Sagan vergezeld. De Gouden Kilometer, die uitgezet was op de Bosberg, greep Terpstra aan om negen extra bonusseconden te verzamelen. In de achtervolgende groep werd er steeds stennis geschopt en kwam de samenwerking nooit op gang, waardoor het gat met Terpstra alsmaar groter werd. Een derde achtervolgende groep met onder meer Kelderman en Van Avermaet sloot niet veel later bij de groep-Sagan aan.

Slijtageslag in volle finale
Met nog acht kilometer te gaan had het viertal Terpstra-Boasson Hagen-Sütterlin-Naesen een voorsprong van vijftig seconden. Op de Denderoordberg trok Naesen nog eens door, wat Sütterlin nekte. De overige drie reden gestaag door, al was de Noorse kampioen meer bezig met de ritzege. Terpstra en Naesen bleven alles volle bak geven. Achter hen bleef de organisatie onder de renners zoek. Omdat de voorsprong van de drie vooraan bleef schommelen rond de 45 seconden, konden de drie vooraan voorzichtigjes beginnen te pokeren. Op de kasseien van de veste vooraan de Muur van Geraardsbergen bleek Boasson Hagen het meeste overschot te houden. Sagan kwam als zesde over de streep, waardoor hij als derde eindigde in het eindklassement. Daarmee pakt de wereldkampioen de koppositie in de WorldTour, met enkel de Ronde van Lombardije nog op de kalender. Van Emden, Kelderman en Dumoulin eindigden ook in de top-10 van het eindklassement.

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
25 september 2016 22:47
haha, de discriminatiekaart is uitgespeeld! How low can you go
25 september 2016 23:10
@Sooike ik kan me wel vinden in wat Erkanermaar1dewinnaar zijn. Ik heb dezelfde ervaringen een beetje. De laatste jaren kies ik er bewust voor om voor de Waalse klassiekers en wedstrijden te gaan. Misschien net iets minder wielergek die Walen, maar wel vaak wat minder gekken. Die gekken zijn op koppenberg enz ook slechts een klein deel hoor voordat er een onnodige discussies komt, maar de kleine kern is wel aanwezig helaas.
25 september 2016 23:47
Ach als Boasson Hagen,Naessen en Sterling niet meerijden wint Sagan de Eneco Tour!
Snap eigenlijk niet waarom ze meereden hadden geen enkel belang !
26 september 2016 06:57
@Sooike: mijn excuses. Het was niet de bedoeling mensen te beledigen. In mijn optiek houdt het woord ook meer verband met de Wielerterm "mongolenwaaier" en betekend het iets als 'een stommiteit van een persoon die in een andere situatie fantastische prestaties levert'. Maargoed, nogmaals mijn excuses.
26 september 2016 08:11
@Elsalvador Boasson kon een rit winnen. Met sagan erbij wordt dat een stuk moeilijker. Sütterlin had net als Naessen kans op het eindpodium als ze voor bleven op Sagan. Kortom belangen genoeg. Logisch dat ze meereden.
26 september 2016 10:18
"Orakel - 25 september 2016 om 18:30
@HerrVdV

Hagen was vandaag de profiteur, niet Terpstra."

Hagen deed meer dan zijn deel van het werk, en was ondanks dat hij niet meespeelde voor het klassement (door die belachelijke TTT), een van de motoren van de ontsnapping. Dat hij in de laatste km's een paar keer een beurt heeft overgeslagen lijkt me gezien de situatie niet meer dan normaal en dan ook onvoldoende om hem een profiteur te noemen.
Of om het vanuit Terpstra zijn perspectief te bekijken: ik denk dat die heel blij was dat EBH mee was in de kopgroep.
26 september 2016 18:29
@ Sooike, > sorry maar stel je niet zo aan man, gewoon spreektaal en duidelijk niet beledigend bedoeld.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.