Cardoso reageert: “Ik ben er kapot van en heb nog nooit illegale middelen gebruikt”
foto: Sirotti
dinsdag 27 juni 2017 om 21:55

Cardoso reageert: “Ik ben er kapot van en heb nog nooit illegale middelen gebruikt”

André Cardoso heeft op Facebook gereageerd op zijn positieve EPO-plas. De Portugees van Trek-Segafredo zegt kapot te zijn van het nieuws, maar geeft ook aan nog nooit verboden middelen gebruikt te hebben. “Ik ben mij er volledig van bewust dat vermoed wordt dat ik schuldig ben”, schrijft Cardoso.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Op 18 juni is bij een dopingcontrole buiten competitie EPO gevonden in de plas van Cardoso. “Ik heb bij de UCI de gevraagd of mijn B-staal zo snel mogelijk getest kan worden”, aldus de 32-jarige klimmer. “Ik keek ernaar uit om de komende Tour mijn best te doen voor mijn team en mijzelf. Ik geloof in een schone sport en heb altijd als een schone atleet geleefd, maar ik realiseer mij dat dit nieuws niet alleen voor een donkere wolk boven mijzelf, maar ook boven onze sport, mijn ploeg, ploeggenoten en staf zorgt.”

‘Hoop dat men mij gelooft als ik zeg dat ik onschuldig ben’
“Ik ben mij er volledig van bewust dat vermoed wordt dat ik schuldig ben”, geeft Cardoso aan. “Maar het is voor mij belangrijk om te zeggen dat ik kapot ben van dit nieuws en ik wil duidelijk maken dat ik nooit illegale middelen heb gebruikt. Ik heb zelf – door mijn carrière – de afschuwelijke effecten gezien die prestatiebevorderende middelen hebben gehad op onze sport, en zou daar nooit deel van uit willen maken. Ik heb altijd geprobeerd om een constructieve invloed te hebben in het peloton op jonge, ambitieuze wielrenners. Het is dan ook mijn grote hoop dat de B-staal negatief terugkomt en mij vrijspreekt van enige overtreding.”

“Tot dat moment hoop ik dat degenen die mij kennen, mij geloven als ik zeg dat ik onschuldig ben, en dat mijn collega’s en wielerfans over de hele wereld mij niet te snel veroordelen tijdens deze moeilijke tijd”, sluit Cardoso af.

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
27 juni 2017 21:59
Ik zal wel naïef worden genoemd, maar op de een of andere manier geloof ik hem.
27 juni 2017 21:59
90% zeker dat hij hier de hypocriet zit uit te hangen, maar stel dat hij bij de 10% zit en zijn B-staal zou negatief zijn, dan is hij toch gebrandmerkt voor de rest van zijn carrière. Hoe lang duurt zo analyse van een B-staal eigenlijk? Als dat niet te lang duurt zou je toch perfect het nieuws maar bekend kunnen maken na de analyse van dat B-staal.
27 juni 2017 22:00
Kunnen ze niet doen. Bekennen is 2 jaar schorsing, ontkennen 3 jaar. Kijken hoeveel we nog van dit soort berichten zien dan. En ik geloof ze zowat allemaal
27 juni 2017 22:03
Nog altijd geloofwaardiger dan Ruffoni die beweerde dat er groeihormoon in zijn antibiotica zat...
27 juni 2017 22:04
Er zijn termijnen voor het aanvragen van de analyse van de B-staal. Als een renner de volledige termijn benut, vangt hij langer salaris. Schorsing is immers nog geen ontslag. Het siert Cardoso dus, als hij de daad bij het woord voegt qua B-staal. Maar een aankondiging is nog geen effectieve aanvraag.
27 juni 2017 22:05
Zubeldia heeft 't vast in zijn koffie gedaan zodat hij nog naar de tour kan ;)
27 juni 2017 22:13
Oei dan zal het inderdaad wel op een misverstand berusten. Het is nog nooit voorgekomen dat iemand ontkend heeft en pleit voor een schone sport te zijn. Hij wast zijn handen in onschuld.
27 juni 2017 22:13
Kent er iemand een voorbeeld van een geval met een positief A-staal en een negatief B-staal?
27 juni 2017 22:15
Benieuwd naar reactie Mollema. Die was ooit heel uitgesproken over dit soort zaken.
27 juni 2017 22:17
Goed verhaal, hoop dat het klopt. Zou heel verrassend zijn, maar hoop het toch.
27 juni 2017 22:20
@tsv bolide, ik weet niet meer het fijne ervan maar dacht dat marion Jones, de atlete, een negatieve b-staal had en daarop was vrijgesproken
27 juni 2017 22:20
In eerste instantie geloof ik er geen reet van maar toch.... Dit is zo een beetje de eerste maal bij een ontkenning van dopinggebruik dat ik door de woorden die gebezigd worden door de renner een lichte twijfel bij mezelf bespeur.
27 juni 2017 22:34
Hoe komt dan die Epo in zijn urine? Of moeten we de dopingcontrole in twijfel gaan trekken?
27 juni 2017 22:35
@tdc, Utrecht19
Mevrouw Ricco ook. Dan verkeer je wel in goed gezelschap. Huhuhu, hohoho.
27 juni 2017 22:36
Ik zou zelf nooit zo kunnen liegen, dus ben ik geneigd zo'n man te geloven. Tegelijkertijd snap ik dat dat naief is, maar stel nou dat hij onschuldig is? Hoe kan het dan?
27 juni 2017 22:37
Vania Rossi is de enige wielren(ster) die ik kan herinneren met een negatieve B-staal. Maar in de atletiek zie je het vaker
27 juni 2017 22:38
Feiten volgens testen vastgesteld liegen niet, maar complottheorie is mogelijk. De russen sjoemelden ook tijdens Sotsji. Dat kan ook andersom gedaan worden om iemand verdacht te maken
27 juni 2017 22:39
Uiteindelijk moeten we wel gewoon netjes de B-staal afwachten maar ik kan het zeker begrijpen dat een wielrenner op een bepaald moment de verleiding niet kan weerstaan.
27 juni 2017 22:40
Tja wordt altijd geroepen maar achteraf blijken ze altijd schuldig te zijn. De eerste 18 jaar van mijn leven trapte ik erin, nu niet meer. Als eerst iedereen aan de dope zat, zal nu niet ineens iedereen heilig zijn. En de enige keren dat dopeurs zijn vrijgesproken van epo (andere dopingproducten iets vaker) was niet zozeer dat er geen doping te bekennen was maar dat er procedure fouten zijn gemaakt.
27 juni 2017 22:50
edit redactie: niet doen
27 juni 2017 22:59
In het Portugese circuit reed hij iig niet clean of hij was de enige...
27 juni 2017 23:00
Stel dat ik hem wil geloven, zit ik toch nog steeds met het probleem hoe in hemelsnaam die EPO in zijn A-staal komt tijdens een out-of-competitiontest. Kan mij niet voorstellen dat de B-straal een ander resultaat laat zien.
Kan natuurlijk dat hij gedacht heeft altijd alleen legale vitamine-supplementen te gebruiken en vermoedelijk deze keer met het oog op de Tour een verkeerde dosering te hebben genomen.
27 juni 2017 23:06
Het spreekt wel lichtelijk in zijn voordeel dat EPO nogal ouderwets is. Tegenwoordig zijn er toch andere, minder opvallendere, en "toffere" manieren om beter te worden dan die ouderwetse EPO. Bovendien vrij makkelijk te traceren...
27 juni 2017 23:11
Die Portugese wielrenners a la Antunes en Vinhas doen ook wel lekker door zonder bloedpaspoort hoor

By the way, traint achter de brommer bij ene Ribeiro zie ik op twitter. 12 jaar op zn kerfstok met jazeker oa EPO
27 juni 2017 23:25
Rutger Beke, Belgisch triatleet, betrapt op Epo en gebrandmerkt. Hij kon echter bewijzen dat zijn lichaam een slechtwerkende nier had, waardoor het leek alsof hij epo gebruikte. Vreemd genoeg geloofde ik hem toen hij op televisie hetzelfde reageerde als deze Cardoso. En achteraf bleek mijn geloof niet naïef te zijn. Ik geloof Cardoso om een of andere reden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.