‘Cavendish moet meer dan veertig procent inleveren bij verlenging Dimension Data’

‘Cavendish moet meer dan veertig procent inleveren bij verlenging Dimension Data’

foto: Lapresse

dinsdag 4 september 2018 om 10:46

Mocht Mark Cavendish goed herstellen en volgend jaar weer willen koersen, dan heeft hij volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad minimaal twee mogelijkheden. Bij het Zuid-Afrikaanse Dimension Data willen ze Cavendish behouden, als hij maar liefst meer dan veertig procent van zijn salaris inlevert. Sky is volgens de krant de andere optie voor de Brit, maar dan zit een selectie voor de Tour de France er niet in.

Uit medisch onderzoek bleek vorige week dat Cavendish al maandenlang traint en koerst met het Epstein-Barr virus onder de leden. Het virus veroorzaakt onder andere de ziekte van Pfeiffer, ook bekend als klierkoorts. Dit zorgt er mede voor dat de sprinter niet de resultaten boekt die we in het verleden van hem gewend zijn.

Optie 1: Dimension Data
De 33-jarige winnaar van dertig Touretappes en daarnaast nog zeventien in de Giro en vier in de Vuelta heeft een aflopend contact bij Dimension Data. Aan het eind van de week praat ploegmanager Brian Smith met Cavendish over zijn toekomst bij de ploeg. Dimension Data was de afgelopen tijd succesvol actief op de transfermarkt. Het haalde met Roman Kreuziger, Enrico Gasparotto, Lars Bak en Danilo Wyss ervaren krachten binnen. Reinardt Janse van Rensburg, Ben King en Edvald Boasson Hagen kregen de afgelopen dagen al een contractverlenging.

Optie 2: Sky
In 2012 reed Cavendish namens Sky mee in de Tour de France. Nu de selecties in de Tour maar uit acht renners mag bestaan, gaat de ploeg ieder jaar alleen voor het algemeen klassement. Met voormalig winnaars Chris Froome en Geraint Thomas een begrijpelijke keuze. Cavendish mag terug komen naar de ploeg van Dave Brailsford, maar maakt er geen kans om in de Ronde van Frankrijk voor etappes te gaan. Wel zou het kunnen helpen om zijn grote doel te behalen: in 2020 namens de Britten Olympisch goud behalen in het omnium.

Dit artikel delen:

21 Reacties

chasse patat 4 september 2018 om 10:58

Ik denk dat Cavendish met 40% minder nog een prima salaris overhoudt in verhouding tot zijn prestaties.

josi 4 september 2018 om 11:16

Op basis van zijn twee ritzeges in de laatste twee seizoenen lijkt het me niet meer dan logisch dat hij flink in salaris zal moeten inleveren, zeker als je zijn aanhoudende gezondheidsproblemen en vorderende leeftijd in ogenschouw neemt. Met 40% zal hij waarschijnlijk toch nog wel redelijk kunnen rondkomen.

Bazzz 4 september 2018 om 11:24

Benieuwd wat hij met 40% minder zou verdienen.
Gezien zijn prestaties zou hij toch niet veel meer dan een ton per jaar hoeven verdienen.

Slurpie Blauw 4 september 2018 om 11:34

Lijkt me we erg laag voor iemand als Cavendish. Ik denk dat hij zeker 1 miljoen verdiende; 60% daarvan is 6 ton.

Mwielerfan 4 september 2018 om 12:19

Tankink scheen al veel meer te verdienen

Birdheart 4 september 2018 om 11:25

Toch zonde dat een renner van dit kaliber door gezondheid en een valpartij nu nog zonder contract zit. Dat hij in moet leveren hierdoor is logisch. Maar 40% is heel veel. Hoop dat er een ploeg is die hem opneemt oplapt begeleid en hij nog 1 keer een tour de france naar zijn hand kan laten zetten

Mwielerfan 4 september 2018 om 12:20

Voor een lager bedrag had hij al zo een contract gehad. Denk ook wel dat er meer dan 2 opties zijn alleen dat die minder betalen

maklukzat 4 september 2018 om 11:34

Toch fijn dat het al via de media naar buiten komt.

Romāns Vainšteins 4 september 2018 om 11:35

Altijd goed om op de hoogte te zijn van wielrennersalarissen, heel relevant.

zeeuwsvlaming 4 september 2018 om 11:53

Andere probleem is dat Cavendish, sponsors heeft meegenomen zoals Oakley en Deloitte. Dus cav weg, sponsors gaan mee

Hollow Knight 4 september 2018 om 11:55

40% is heel weinig gezien zijn prestaties de laatste twee jaren.

Lopopodium 4 september 2018 om 12:00

Laten we het hier alsjeblieft niet over salarissen hebben door getallen te laten vallen. Daar is het voetbal al mee verpest, waar de helft van de 'nieuwsberichten' een financieel karakter hebben. Daarom heb ik een ontzettende hekel aan het voetbal gekregen, waar eigenlijk nagenoeg niets meer op sportieve gronden gebeurt maar prestaties alleen aan geld gecorreleerd kunnen worden (met alle voorspelbaarheid als gevolg).

Voor de deelnemers zijn de financiën niet onbelangrijk, maar zullen we als kijkers van het wielrennen bij het sportieve deel van het verhaal blijven?

Mwielerfan 4 september 2018 om 12:28

Ga eerst eens turven dan zie je dat het onzin is. Nu net transfer periode geweest he dus veel meer financiën Dan gemiddeld.
Verder vreemd dat je denkt dat het alles bepaald maar het wel wil negeren.
Andere willen wel weten hoe de wereld werkt. Ik vind het daarom wel interessant. In het wielrennen hoor je er heel weinig echte info over. Zelfs over salaris gesink

Speedy Mark 4 september 2018 om 13:19

Ze willen natuurlijk van Cavendish de volgende Britse tourwinnaar maken. Mooi projectje van Sprinter tot Gele trui winnaar.

Djoop 4 september 2018 om 13:21

Idem @wielerfan. Ik ben juist wel benieuwd en genoemde bedragen lopen nogal uiteen. Ik kan me zo voorstellen dat een bekende renner meer kan verdienen op basis van zijn imago. Bedrijven zullen zich ongetwijfeld graag met Bram Tankink associëren. De vraag is in hoeverre marktwerking de prijs van een renner beïnvloed – zoals in het voetbal. Ik ben onder de indruk dat dit bijzonder beperkt is. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de F1 waar Nederlanders en Belgen commercieel veel minder interessant zijn dan hun Duitse en Engelse collega's.

john 4 september 2018 om 13:31

edit wf: niet doen

trickstuff 4 september 2018 om 13:52

Ha fijn, een salaristopic. Altijd goed voor leuke reacties.

Voor mij is hij de beste sprinter aller tijden, ik zou het mooi vinden als hij afsluit met een gouden medaille in Tokio.

HoofdIsVrij 4 september 2018 om 15:01

Dit.

30 overwinningen in de Tour is echt een hallucinant hoog aantal.

Scott Sunderland 4 september 2018 om 14:37

De vraag is enerzijds wat de ploegen nog in Cavendish zijn wat betreft prestaties leveren en wat betreft publiciteitswaarde. Dat laatste heeft hij nog zeker.

Anderzijds heeft hij zijn trots en gaat hij niet voor een habbekrats fietsen.

Als hij te veel vraagt wordt het moeilijk waarschijnlijk. Als hij wat lager accepteert zal er wel een ploeg zijn die een risico durft te nemen.

Zjoske 4 september 2018 om 15:49

Hopen dat hij zich kan herpakken en Eddy Merckx uit de boeken kan rijden.
Maar 30 touretappes is natuurlijk ook al meer dan indrukwekkend!

Jacco van Stierop 4 september 2018 om 18:25

Goed gekozen foto: er valt altijd wel wat te zeiken.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.