Claeys wint solo in Famenne Ardenne Classic bij afscheid Monfort
foto: Cor Vos (archief)
zondag 6 oktober 2019 om 16:35

Claeys wint solo in Famenne Ardenne Classic bij afscheid Monfort

Dimitri Claeys heeft een zwaarbevochten overwinning geboekt in de Famenne Ardenne Classic. De Belg van Cofidis was solo de beste na een hectische finale. Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles) werd tweede, Timo Roosen (Jumbo-Visma) derde. Toekomstig ploegleider Maxime Monfort nam afscheid als profwielrenner.

Van der Poel toont zich meteen
Mathieu van der Poel besloot op het laatste moment om toch nog mee te doen aan de Famenne Ardenne Classic. En als MVDP mee doet, dan wil hij zich laten zien. De kopman van Corendon-Circus besloot dus om in zijn eentje de oversteek te maken naar de vlucht van de dag. Hij dichtte het gat van 45 seconden en sloot aan bij Stan Dewulf (Lotto Soudal), Rein Taaramäe (Total Direct Energie), Jonas Koch (CCC) en Szymon Rekita (Leopard).

De kopgroep met Van der Poel kreeg een maximale voorsprong van twee minuten, omdat het peloton het gevaar zag in de regerend wereldkampioen veldrijden. De achtervolging was voornamelijk in handen van Jumbo-Visma. Zij kregen in het heuvelachtige gedeelte wat bijval van Wanty-Gobert, waardoor de voorsprong zakte tot een halve minuut.

Roosen in de tegenaanval
Ondertussen bleken de beklimmingen van de Waha en de Côte de Roy te zwaar voor Rekita, die als enige moest lossen van voren. Vanuit het peloton waagde Timo Roosen vervolgens een poging om de oversteek te maken, maar Van der Poel kreeg daar lucht van en die demarreerde als een raket weg bij zijn medevluchters.

De Nederlander reed korte tijd solo en kreeg vervolgens zeven renners bij zich: Roosen, Taaramäe, Dewulf, Koch, Tom Van Asbroeck, Aimé De Gendt en Baptiste Planckaert vonden de aansluiting. Bij het ingaan van de laatste lokale ronde (van 24 kilometer) rond Marche-en-Famenne volgde bijna een algemene hergroepering. Alleen Planckaert, De Gendt en Van Asbroeck sputterden nog even tegen.

De beslissende aanval
Op de laatste klim van de Côte de Roy regende het aanvallen. Rémy Mertz, Baptiste Planckaert, Anthony Turgis en Dimitri Claeys sloegen op de top van de Côte de Roy een gat op het peloton. De achtervolging kwam niet op gang en Lotto Soudal (dat Mertz voorin had) pareerde de tegenaanvallen van onder meer Jumbo-Visma-renners.

Op een demarrage van Timo Roosen op zes kilometer van de meet kwam geen reactie, maar de Nederlander kon het gat niet dichten. Van voren bleven Claeys, Turgis en Planckaert over in de slotkilometers. Toen Claeys in de laatste kilometer de andere kant van de weg koos, sloeg hij een gat dat hij niet meer uit handen gaf.

Roosen nog op podium, Van der Poel zesde
De strijd om de tweede plek werd gewonnen door Planckaert, die het pokerspel won van Turgis. Roosen wist in de slotmeters de Fransman ook nog te passeren, waardoor hij als derde nog mee het podium op mocht. De sprint van het overgebleven peloton werd door Mathieu van der Poel gewonnen van Mike Teunissen, die vorige week nog WK-knecht was voor MVDP. Wellicht strijden de Nederlanders komende winter nog tegen elkaar in het veld.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.