De mooiste fiets uit de WorldTour van 2019
foto: Cor Vos
donderdag 5 december 2019 om 19:00

De mooiste fiets uit de WorldTour van 2019

Eindejaarslijstjes In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en wie of wat verdient nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: de mooiste fiets uit de WorldTour van 2019.

AG2R La Mondiale – Merckx

De Franse AG2R La Mondiale-ploeg ruilde dit seizoen de Factor fietsen in voor die van fabrikant Merckx. De ploeg beschikte dit jaar over twee modellen: de 525 Disc en de Stockeu. Later in het seizoen kregen de renners ook nog de beschikking over het Corsa-model, waar Oliver Naesen erg over te spreken was.

Astana – Argon 18

Astana reed dit seizoen op de Gallium Pro fietsen, het paradepaardje van fietsenfabrikant Argon 18. De ploeg van Alexander Vinokourov beschikte ook over de Nitrogen Pro, het aerodynamische model. Op de fietsen van Argon 18 won Astana onder ander Luik-Bastenaken-Luik. 2019 was voorlopig het laatste jaar van de samenwerking tussen Astana en het Canadese Argon 18, die sinds 2017 partners waren. De Kazachse ploeg stapt over op het Italiaanse Willier.

Bahrain Merida – Merida

De Merida Scultura

De ploeg van onder andere Vincenzo Nibali beschikte dit jaar over de Reacto en Scultura modellen van het Taiwanese Merida. De Reacto is de echte aerodynamische fiets van de Bahreinse ploeg, terwijl de Scultura juist voor het rondewerk belangrijk is.

BORA-hansgrohe – Specialized

Peter Sagan op zijn Specialized – foto: Cor Vos

Peter Sagan en Specialized, dat is een gelukkig huwelijk. BORA-hansgrohe beschikt dan ook al sinds 2017 over de modellen van de Amerikaanse fietsenfabrikant. De Venge en de Tarmac zijn inmiddels uitgegroeid tot iconische modellen. Eerstgenoemde is de fiets voor de sprinters, terwijl de Tarmac vooral voor het hooggebergte is ontwikkeld.

CCC – Giant

De Poolse-formatie nam vorig jaar de licentie over van BMC Cycling Team. Fietsenleverancier BMC trok naar Dimension Data, terwijl Giant zich aansloot bij de ploeg van Greg Van Avermaet. De Olympisch kampioen en zijn ploeggenoten hadden dit seizoen de TCR Advanced SL en de Propel Advanced SL tot hun beschikking.

Deceuninck-Quick-Step – Specialized

Net als BORA-hansgrohe rijdt de Belgische Deceuninck-Quick-Step ploeg met Specialized. In totaal boekte de formatie van Patrick Lefevere 68 overwinningen op de fietsen van de Amerikaanse producent. Een groot deel van die zeges werden behaald op de Venge en Tarmac modellen. Daarnaast zegevierde Philippe Gilbert in Parijs-Roubaix op het gelijknamige Roubaix-model.

Dimension Data – BMC

Het Zuid-Afrikaanse Dimension Data rijdt sinds het begin van 2019 op fietsen van het Zwitserse BMC. Daarmee kregen zij de beschikking over de BMC Team Machine SLR01 met schijfremmen. Op deze fietsen kende de ploeg een moeilijk seizoen, maar ze reden wel in stijl rond.

EF Education First – Cannondale

De Amerikaanse ploeg reed ook dit seizoen weer op de fietsen van Cannondale. De SuperSix EVO is het uithangbord van de Amerikaanse fietsenproducent. Naast de SuperSix EVO beschikte de ploeg ook over de SystemSix, het meest aerodynamsiche model van Cannondale. Op deze fietsen wist Rigoberto Uran zevende te worden in de Tour de France en won Alberto Bettiol de Ronde van Vlaanderen.

Groupama-FDJ – Lapierre

Lapierre is al sinds jaar en dag sponsor van de FDJ-formatie, zo ook in 2019. De Franse fietsenleverancier leverde dit jaar de Xelius SL en de Aircode SL. De eerstgenoemde is de allroundfiets van de ploeg, de tweede het aerodynamische frame. Op deze fietsen behaalde de ploeg 24 zeges, onder andere de ritzege op de Tourmalet van Thibaut Pinot tijdens de Tour de France.

Jumbo-Visma – Bianchi

De Oltre XR4 en Infinito CV. Dat zijn de modellen van Bianchi waarop Jumbo-Visma haar beste jaar ooit kende. Maar liefst 51 zeges werden geboekt. De Oltre XR4 is de aerofiets van Bianchi, terwijl de Infinito CV vooral werd gebruikt in het rondewerk, zo ook in de Ronde van Spanje die werd gewonnen door Primož Roglič.

Katusha-Alpecin – Canyon

2019 was het laatste seizoen voor Katusha-Alpecin, volgend jaar wordt de ploeg overgenomen door Israel Cycling Academy. Daarmee komt ook een eind aan de samenwerking met de Duitse fietsenproducent Canyon, met wie Katusha sinds 2012 samenwerkte. Afgelopen seizoen reden de renners rond op de Aeroad CF SLX en Ultimate CF SLX.

Lotto Soudal – Ridley

Ewan op zijn Ridley Noah Fast

De Ridley Noah Fast

De Noah Fast en de Helium SLX, dat zijn de fietsen van Ridley waarop Lotto Soudal zich door 2019 heeft gefietst. Dat deden ze met verve, zo werden er onder andere vier ritten in de Tour de France gewonnen, op allebei de modellen. De Noah Fast is het schoolvoorbeeld van een aerodynamische fiets, terwijl de Helium SLX een echte allroundfiets is en het lichtgewicht van Ridley.

Mitchelton-Scott – Scott

Scott is naast naamsponsor ook de fietsenleverancier van de ploeg van de gebroeders Yates. De Australische formatie kreeg dit seizoen de beschikking over modellen als de Scott Foil en de Scott Addict, respectievelijk het aerodynamische en allround model. Op deze fietsen behaalde de ploeg 35 zeges, waarvan vier in de Tour de France.

Movistar – Canyon

Net als Katusha-Alpecin rijdt Movistar op de fietsen van het Duitse Canyon, maar dan met blauwe in plaats van rode accenten. Ook de Spaanse ploeg rijdt op de Aeroad CF SLX en Ultimate CF SLX modellen van het Duitse merk.

Team Ineos – Pinarello

Al sinds de oprichting in 2010 rijdt Ineos (voorheen Team Sky) op de fietsen van het Italiaanse Pinarello. Met deze fietsen hebben zij het afgelopen decennium meerdere keren de Tour de France gewonnen. Ook dit jaar wist de ploeg de eindzege in de wacht te slepen. Egan Bernal reed op zijn Pinarello F10 naar het geel in Parijs. De F10 is overigens het enige model, op die van de klassiekers na, waar Teeam Ineos op rijdt.

Team Sunweb – Cervélo

De Cervélo R5

Team Sunweb ruilde dit seizoen Giant in voor het Canadees-Nederlandse Cervélo. Tom Dumoulin ging op jacht naar winst in de Giro d’Italia met zijn Cervélo R5, terwijl Michael Matthews op jacht ging naar sprintsucces op de aerodynamische S5 fiets.

Trek-Segafredo – Trek

De Madone en de Emonda, dat zijn de fietsen waar Trek-Segafredo het meest gebruik van heeft gemaakt. De Madone is het aerodynamische model voor de rappe mannen als Jasper Stuyven. De Emonda is het allroundmodel voor renners als Bauke Mollema, die de Ronde van Lombardije op deze fiets won.

UAE Emirates – Colnago

Na het overnemen van Lampre-Merida in eind 2016 rijdt de UAE Emirates ploeg sinds 2017 op Colnago fietsen. Dit jaar hadden ze beschikking over de C64 en de Colnago Concept. Laatstgenoemde is de nieuwe aerobike van Colnago. De C64 is het allroundmodel waar Tadej Pogačar drie ritten op won tijdens de Vuelta a España.


RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
5 december 2019 08:20
Bianchi Celeste ! Iconisch. You like it our you hate it !

Om te reageren moet je ingelogd zijn.