Debusschere zegeviert in Dwars door Vlaanderen
foto: Sirotti
woensdag 23 maart 2016 om 16:53

Debusschere zegeviert in Dwars door Vlaanderen

Dwars door Vlaanderen 2016 is ten prooi gevallen aan Jens Debusschere. In een sobere editie was de 26-jarige Belg van Lotto Soudal in finishplaats Waregem de beste na een vermakelijke wedstrijd. Bryan Coquard en Edward Theuns mochten als nummers twee en drie mee op het podium. Mike Teunissen was de beste Nederlander op plek negen.

Minuut stilte
De start werd vanwege de terroristische aanslagen van dinsdag een kwartier opgeschoven. Bij de start hield het peloton een minuut stilte, net als de rest van België om 12.00. Daarna ging men over tot de orde van de dag en wisten zes renners zich al snel af te scheiden van het peloton. Onze landgenoot Jesper Asselman (Roompot-Oranje Peloton), Igor Boev (Gazprom-RusVelo), Phil Bauhaus (Bora-Argon 18), Alex Kirsch (Stölting Service Group), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) en Kévin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) kozen het hazenpad. Hun maximale voorsprong bedroeg in totaal zeven minuten en vijftien seconden.

Teunissen in de contra-attaque
Lotto Soudal knapte het werk voornamelijk op in de achtervolging. Dat ging niet hard genoeg, want Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Belgisch kampioen Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) probeerden het eerst al eens op de kasseien van de Katteberg, waarna het peloton vlot in gang schoot. Kort daarna was het de beurt aan Jonas Rickaert (opnieuw Topsport Vlaanderen-Baloise) en Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo), die er op de Haaghoek vandoor gingen. Zij pakten snel een half minuutje op het peloton, waaruit Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) aansloot bij het duo. De voorsprong van de zes leiders slonk met zienderogen.

Asselman leidt kopgroep door sleutelzone
Op de Eikenberg trok Asselman eens stevig door op kop, waardoor het verrassend Gougeard was die de rol moest lossen vooraan. Hij werd kort daarna gegrepen door het peloton. Ook Boev ging er niet veel later af vooraan. Op de Taaienberg knalde Edward Theuns er vandoor uit het peloton. De enige renners die zijn versnelling konden beantwoorden, waren Nikolas Maes, Fernando Gaviria (beiden Etixx-Quick-Step), Jens Debusschere, Tiesj Benoot (beiden Lotto Soudal) en ex-winnaar Oscar Gatto (Tinkoff). Kort daarna ontstond er achter de koplopers een elitegroep van zo’n 25 renners.

Van Melsen solo
Op de Oude Kwaremont trok Van Melsen vooraan door op kop en hij kletste zijn kompanen vrijwel direct uit het wiel. In de achtervolging maakte vooral Dries Devenyns (IAM Cycling) indruk. Met nog drie beklimmingen voor de boeg, was het nog altijd de Belg van Wanty-Groupe Gobert die de eenzame koploper was. Op twintig seconden volgende een achtervolgend groepje, waar een dikke vijftien tellen achter een pakketje zat met onder meer Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step), Greg Van Avermaet (BMC), Filippo Pozzato (Southeast-Venezuela) en Tom Van Asbroek (LottoNL-Jumbo). Durbridge koos vanuit de eerste achtervolgende groep vervolgens het offensief, samen met Scott Thwaites (Bora-Argon 18), Maes en Gatto.

Spannende slotfase
Met nog een kleine twintig kilometer te gaan kwamen beide achtereenvolgende groepen bij elkaar. Voor Benoot was dat op het Vossenhol de aanleiding om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Hij kreeg Loïc Vliegen (BMC), Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), Maes, Thwaites en Durbridge mee. Van Melsen was op dat moment nog altijd koploper, maar na dik 180 kilometer koers werd ook hij in zijn kraag gevat. Net voor de Nokereberg kwam bijna het gehele peloton weer samen, waarna Van Avermaet het nog maar eens probeerde. Terpstra moest vervolgens de kastanjes uit het vuur halen voor Gaviria, maar ook Lotto Soudal deed haar werk. De Belg gaf zich niet snel gewonnen, maar in de laatste honderden meters haalden ze Van Avermaet toch nog terug. In een spannende sprint trok Debusschere uiteindelijk aan het langste eind, omdat Coquard iets te vroeg juichte.

RIDE Magazine
86 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2016 17:05
@elander: had hij achter Wallays moeten rijden dan? Of achter Benoot? Hij sprint wel 10 man voorbij, niet slecht voor een flauwe winnaar.
23 maart 2016 17:06
@elander

Wat is er flauw aan nooit in beeld rijden? Het gaat om de laatste meter. De rest kon niet beter, daarom want hij. Tevens een geweldige sprint
23 maart 2016 17:06
@Janjanssen
Uiteraard, maar ik had even niet gedacht aan gisteren, dom van mij.
23 maart 2016 17:06
'rijdt de snelste sprint'

1 vd meest overschatte indicatoren in de wielrennerij.

Prima overwinning voor een prima ploeg, Gaviria viel nogal stil, misschien tureluurs geworden van dat aparte Vlaemsche landschap de hele tijd.
23 maart 2016 17:08
lol@theuns: Ik dacht dat Kwiatkowski er nog voor reed :)
23 maart 2016 17:10
''RV: ‘rijdt de snelste sprint’

1 vd meest overschatte indicatoren in de wielrennerij.''

Exact! Van plek 10 naar 3 sprinten in de slipstream is één ding, maar veel lastiger is het om van plek 3 door de wind naar de winst te sprinten.
23 maart 2016 17:11
Ik vind hem een flauwe winnaar. Maar iedereen strijdt met de wapens die hij heeft. En met zijn snelle benen hoeft hij ook niet aan te vallen natuurlijk, dat weet ik ook wel. Ik heb gewoon liever een aanvaller als winnaar dan iemand die de hele wedstrijd de kat uit de boom kijkt.
23 maart 2016 17:13
Hij zit als snelste man van de ploeg erbij, Wallys gaat als eerste, Benoot probeert het dieper in de finale en snelle jongen Debusschere hebben ze nog over aan het einde. Prima tactiek. Lotto wilde vandaag gewoon koersen, zoals veel teams trouwens. Soms laten de omstandigheden niet toe dat de sprint voorkomen wordt, vandaag was zo'n dag.
23 maart 2016 17:15
@chasse patat - 23 maart 2016 om 17:05
Behalve dan 2x Trek.
23 maart 2016 17:15
Trek ook sterk. Cancellara hoeft zich geen zorgen te maken over de ploeg rondom hem.
23 maart 2016 17:19
Geen lof voor het lef van GVA?
23 maart 2016 17:21
Jawel, maar dat is evident, zo is die van Avermaet
23 maart 2016 17:22
MSR was een heel andere koers dan dit, Gaviria was daar beter dan hier
23 maart 2016 17:27
Alsnog had gaviria gwn niet gewonnen. Dat gehyp moet echt ophouden totdat hij een grote koers wint
23 maart 2016 17:27
@gavirialaphilippe De tegenstanders in MSR waren ook beter.
23 maart 2016 17:37
hulde dat van Avermaet de solo inzette maar sjonge wat een aflossing deed Terpstra daar. Kop in de wind en eigenlijk solo het gat gedicht met van Avermaet.
23 maart 2016 17:37
@Pils @Lasacien hebben jullie die koers gezien? Zagen jullie hoe Gaviria makkelijk de Poggio overkwam en achteloos dat gat dichtte op v Avermaet en Hagen? En dat over die "hype", het is maar net hoeveel aandacht je er zelf aan besteed, als je er echt zoveel last van hebt lees het forum dan gewoon niet.
23 maart 2016 17:38
ps; op 13 km van de meet was er onenigheid in het Lotto-Jumbo kamp, nee-schuddend en op oortje slaand in de staart van het peloton. Iemand een idee waar dat over ging?
23 maart 2016 17:41
@ wim:
leek er op alsof zijn oortje niet goed werkte.
23 maart 2016 17:48
@gavirialaphilippe
Wat is je probleem?
Of waren de tegenstanders in MSR niet beter dan zijn tegenstanders in DDV?
23 maart 2016 17:48
@Gaviriaalaphilippe

Als jij en een aantal anderen in iedere koers waar die jongen start (Of sommige zelfs over koersen waar hij zelf nog niet over nadenkt zoals AGR, LBL) gaan roepen dat hij wel even wint, dan kun je ook een tegengeluid verwachten.

Gaviria ging de Poggio ogenschijnlijk makkelijk over. Dat gold echter vandaag ook voor de Taaienberg, en hij bleef ook daarna prima in het wiel van Terpstra. Er dan nog een superspurt uitgooien is natuurlijk wat anders, en ik vind het zeer twijfelachtig of hem dat in Milaan - San Remo wel was gelukt.
23 maart 2016 17:48
Teunissen, wat een sterke renner. Ik houd van Dwars door Vlaanderen, hier staan nieuwe mannen op, dappere poging van, van Avermaet. En Terpstra die laat zien dat hij op tijd in vorm is, knap gereden van Teunissen en Terpstra. Weet iemand wie die renner van Roompot was die als enige wel in de voorste groep zat?
23 maart 2016 17:51
Mooie koers hoor! Greg van Avermaat heel dapper, Terpstra heel sterk in een dienende rol zowaar en een mooie zege voor Debusschere.
Ik vond trouwens Loïc Vliegen ook heel erg sterk rijden. Ik hoop dat we daar in de toekomst nog meer van gaan zien.
23 maart 2016 17:52
@gavirialaphilippe. De MSR van dit jaar was minder lastig dan de voorbije jaren. Mooi weer en een een beklimming minder. Dit zegt dus niets. Gaviria was vandaag inderdaad tegenvallend, maar dat heeft misschien een reden. Laten we zijn reactie eens afwachten.
23 maart 2016 17:56
Als er niets geks gebeurd kunnen we Terpstra dus weer opschrijven bij de favorieten voor Roubaix. Hoe hij Van Avermaet terughaalde was erg sterk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.