Debusschere zegeviert in Dwars door Vlaanderen
foto: Sirotti
woensdag 23 maart 2016 om 16:53

Debusschere zegeviert in Dwars door Vlaanderen

Dwars door Vlaanderen 2016 is ten prooi gevallen aan Jens Debusschere. In een sobere editie was de 26-jarige Belg van Lotto Soudal in finishplaats Waregem de beste na een vermakelijke wedstrijd. Bryan Coquard en Edward Theuns mochten als nummers twee en drie mee op het podium. Mike Teunissen was de beste Nederlander op plek negen.

Minuut stilte
De start werd vanwege de terroristische aanslagen van dinsdag een kwartier opgeschoven. Bij de start hield het peloton een minuut stilte, net als de rest van België om 12.00. Daarna ging men over tot de orde van de dag en wisten zes renners zich al snel af te scheiden van het peloton. Onze landgenoot Jesper Asselman (Roompot-Oranje Peloton), Igor Boev (Gazprom-RusVelo), Phil Bauhaus (Bora-Argon 18), Alex Kirsch (Stölting Service Group), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) en Kévin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) kozen het hazenpad. Hun maximale voorsprong bedroeg in totaal zeven minuten en vijftien seconden.

Teunissen in de contra-attaque
Lotto Soudal knapte het werk voornamelijk op in de achtervolging. Dat ging niet hard genoeg, want Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Belgisch kampioen Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) probeerden het eerst al eens op de kasseien van de Katteberg, waarna het peloton vlot in gang schoot. Kort daarna was het de beurt aan Jonas Rickaert (opnieuw Topsport Vlaanderen-Baloise) en Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo), die er op de Haaghoek vandoor gingen. Zij pakten snel een half minuutje op het peloton, waaruit Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) aansloot bij het duo. De voorsprong van de zes leiders slonk met zienderogen.

Asselman leidt kopgroep door sleutelzone
Op de Eikenberg trok Asselman eens stevig door op kop, waardoor het verrassend Gougeard was die de rol moest lossen vooraan. Hij werd kort daarna gegrepen door het peloton. Ook Boev ging er niet veel later af vooraan. Op de Taaienberg knalde Edward Theuns er vandoor uit het peloton. De enige renners die zijn versnelling konden beantwoorden, waren Nikolas Maes, Fernando Gaviria (beiden Etixx-Quick-Step), Jens Debusschere, Tiesj Benoot (beiden Lotto Soudal) en ex-winnaar Oscar Gatto (Tinkoff). Kort daarna ontstond er achter de koplopers een elitegroep van zo’n 25 renners.

Van Melsen solo
Op de Oude Kwaremont trok Van Melsen vooraan door op kop en hij kletste zijn kompanen vrijwel direct uit het wiel. In de achtervolging maakte vooral Dries Devenyns (IAM Cycling) indruk. Met nog drie beklimmingen voor de boeg, was het nog altijd de Belg van Wanty-Groupe Gobert die de eenzame koploper was. Op twintig seconden volgende een achtervolgend groepje, waar een dikke vijftien tellen achter een pakketje zat met onder meer Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step), Greg Van Avermaet (BMC), Filippo Pozzato (Southeast-Venezuela) en Tom Van Asbroek (LottoNL-Jumbo). Durbridge koos vanuit de eerste achtervolgende groep vervolgens het offensief, samen met Scott Thwaites (Bora-Argon 18), Maes en Gatto.

Spannende slotfase
Met nog een kleine twintig kilometer te gaan kwamen beide achtereenvolgende groepen bij elkaar. Voor Benoot was dat op het Vossenhol de aanleiding om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Hij kreeg Loïc Vliegen (BMC), Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), Maes, Thwaites en Durbridge mee. Van Melsen was op dat moment nog altijd koploper, maar na dik 180 kilometer koers werd ook hij in zijn kraag gevat. Net voor de Nokereberg kwam bijna het gehele peloton weer samen, waarna Van Avermaet het nog maar eens probeerde. Terpstra moest vervolgens de kastanjes uit het vuur halen voor Gaviria, maar ook Lotto Soudal deed haar werk. De Belg gaf zich niet snel gewonnen, maar in de laatste honderden meters haalden ze Van Avermaet toch nog terug. In een spannende sprint trok Debusschere uiteindelijk aan het langste eind, omdat Coquard iets te vroeg juichte.

RIDE Magazine
86 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2016 18:00
Vandaag leek het bij gaviria ook heel makkelijk te gaan, maar viel plots stil in de sprint. Dat had dan in MSR ook zomaar kunnen gebeuren
23 maart 2016 18:08
@noud89 Vandaag was hij minder sterk dan in MSR, hij zat niet bij de eersten op Oude Kwaremont (wat natuurlijk logisch is) en ik heb hem daarna niet constant vooraan gezien , wat in MSR meer het geval was (hij reed daar in de finale dat gat dicht). Ik heb trouwens nooit geroepen dat Gaviria hier wel eventjes ging winnen.
23 maart 2016 18:14
@lalsacien Nogmaals, het zijn verschillende koersen, MSR was voor Gaviria makkelijker. Dan kan het deelnemersveld daar nog zo sterk zijn, hij had daar zeer waarschijnlijk betere benen voor de sprint dan hier.
23 maart 2016 18:17
Mooie koers gezien. Greg had ik het gegund (ondanks wat veel motor voordeel in het begin van zijn aanval), maar met Jens valt ook prima te leven. Coquard zal nog vaak terugdenken aan de sprint, maar misschien nog wel meer aan die vreemde tussenactie bij het inrekenen van de Benoot groep.

Asselman en Teunissen erg goed gereden. Terpstra wat onzichtbaar in de heuvelzone, maar wel sterk in de slotfase.
23 maart 2016 18:20
Jammer voor van Avermaet. Wel klasse en zeer moedig. Terpstra doet hem de das om voor topsprinter Gaviria. Die wordt hier vervolgens knap 10e.
23 maart 2016 18:21
Zoals ik gezegd had in de voorbeschouwing, debusschere wint!!!!! En de manier waarop!!!! Kwam van heel ver, supersprint!!!!
23 maart 2016 18:36
prachtige koers maar net iets te lang volgende keer beter
23 maart 2016 18:55
@ redactie
"In een spannende sprint trok Debusschere uiteindelijk aan het langste eind, omdat Coquard iets te vroeg juichte."
Dit klopt niet helemaal. Op de foto's zie je dat Coquard pas omhoog komt als zijn voorwiel al op de streep staat. Dus het (halve) juichen van Coquard heeft geen invloed meer gehad op wie er won.

Ik ben trouwens verbaasd dat hij na zijn schouderbreuk al zo snel op dit niveau is. Ik hoop op een podium in Gent Wevelgem, mits een massasprint natuurlijk.
23 maart 2016 19:10
Het gaat zondag regenen en waaien!!!! Gent-Wevelgem met windkracht 5-6 :)
23 maart 2016 19:20
Jammer dat Van Avermaet het net niet haalt. Die is wel echt in vorm nu! Terpstra verrichtte berenwerk voor Gaviria, dat belooft ook wat voor de komende koersen. Jammer dat Gaviria vervolgens te kort schiet en die vervelende Debusschere wint.
23 maart 2016 19:54
@gavirialaphillipe "Vandaag was hij minder sterk dan in MSR, hij zat niet bij de eersten op Oude Kwaremont (wat natuurlijk logisch is) en ik heb hem daarna niet constant vooraan gezien , wat in MSR meer het geval was (hij reed daar in de finale dat gat dicht). Ik heb trouwens nooit geroepen dat Gaviria hier wel eventjes ging winnen."

Wie weet zat hij wel al zo kapot na het gat dichtrijden dat hij even de concentratie kwijt was en daarom onderuit ging. Overal moeten lezen hoe geweldig hij wel niet kan sprinten, maar vandaag viel het even vies tegen. MSR had hij de sprint niet zomaar gewonnen, volgend jaar heeft hij weer een kansje.
23 maart 2016 20:02
@Skyfield hij zei dat hij alvast zat te denken hoe hij ging sprinten, toen lette hij dus even niet op en viel hij, hij was absoluut niet kapot.. Maar goed laten we er over ophouden, want we zullen toch nooit weten of hij gewonnen zou hebben
23 maart 2016 20:05
Niets kan je de zekerheid geven dat hij in Sanremo nog wel de benen had om er een goede sprint neer te zetten.
23 maart 2016 20:06
Dat dus :P
23 maart 2016 20:07
Dat werkt echter wel twee kanten op..
23 maart 2016 20:08
Ik kan nooit zeker zijn, maar aan de hand van het interview en emoties kan je toch wel stellen dat hij zich goed voelde he
23 maart 2016 20:10
Aan de hand van het werk dat Terpstra vandaag (de hele dag) voor hem heeft gedaan kun je stellen dat hij zich vandaag ook beter voelde dan de uiteindelijke sprint rechtvaardigde.
23 maart 2016 20:14
De Vlaamse kassei klassiekers laten opnieuw zien hoe het wel moet. Een massasprint en toch een prachtige koers gezien. Pijnlijk contrast met Milaan-San Remo (en ook in Catalonië was er geen bal aan te zien. Hopen op beter morgen).
23 maart 2016 20:15
Gemis aan ervaring bij Gaviria: sprint inzetten op 250m met wind op kop na een levendige kasseikoers is altijd kansloos (tenzij je Kristoff heet). Sowieso knap dat hij uberhaupt in die positie zat.
23 maart 2016 20:18
@vlek Terpstra heeft niet de hele dag voor hem gewerkt, pas na de oude kwaremont. Logisch, want de kans was toen groot dat het op een sprint uitliep. Gaviria geeft op zijn twitter al aan dat zijn benen hem in de finale in de steek lieten, kon Terpstra van te voren niet weten
23 maart 2016 20:23
Precies, dat is het punt: voor je als jonge gast zo'n sprint rijdt, kun je niet weten hoe je benen exact gaan zijn.
23 maart 2016 20:27
Interessante ddv! Één van de zekere winnaars van MSR wordt hier compleet weggesprint door een c-sprintersveld en de man die ineens profiterend koerst plaatst hier weer een mooie aanval. Wel zonder succes deze keer. Knap van jens die het al mooie jaar van lotto nog mooier maakt. Soudal welteverstaan...
23 maart 2016 20:38
leuke koers, ik vond dat in het begin van de solo van GVA de motor er wel heel kort op zat, of was dat een telelens????
23 maart 2016 21:19
@vanuitdekantlijn: niet telelens, maar sinds SanSebastian hebben de motards nog wat goed te maken. Dat beweren sommigen althans.
23 maart 2016 21:53
Heb me ook zitten ergeren aan de motor die voor GVA reedt. Had hij absoluut voordeel bij.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.