Debusschere zegeviert in Dwars door Vlaanderen
foto: Sirotti
woensdag 23 maart 2016 om 16:53

Debusschere zegeviert in Dwars door Vlaanderen

Dwars door Vlaanderen 2016 is ten prooi gevallen aan Jens Debusschere. In een sobere editie was de 26-jarige Belg van Lotto Soudal in finishplaats Waregem de beste na een vermakelijke wedstrijd. Bryan Coquard en Edward Theuns mochten als nummers twee en drie mee op het podium. Mike Teunissen was de beste Nederlander op plek negen.

Minuut stilte
De start werd vanwege de terroristische aanslagen van dinsdag een kwartier opgeschoven. Bij de start hield het peloton een minuut stilte, net als de rest van België om 12.00. Daarna ging men over tot de orde van de dag en wisten zes renners zich al snel af te scheiden van het peloton. Onze landgenoot Jesper Asselman (Roompot-Oranje Peloton), Igor Boev (Gazprom-RusVelo), Phil Bauhaus (Bora-Argon 18), Alex Kirsch (Stölting Service Group), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) en Kévin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) kozen het hazenpad. Hun maximale voorsprong bedroeg in totaal zeven minuten en vijftien seconden.

Teunissen in de contra-attaque
Lotto Soudal knapte het werk voornamelijk op in de achtervolging. Dat ging niet hard genoeg, want Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Belgisch kampioen Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) probeerden het eerst al eens op de kasseien van de Katteberg, waarna het peloton vlot in gang schoot. Kort daarna was het de beurt aan Jonas Rickaert (opnieuw Topsport Vlaanderen-Baloise) en Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo), die er op de Haaghoek vandoor gingen. Zij pakten snel een half minuutje op het peloton, waaruit Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) aansloot bij het duo. De voorsprong van de zes leiders slonk met zienderogen.

Asselman leidt kopgroep door sleutelzone
Op de Eikenberg trok Asselman eens stevig door op kop, waardoor het verrassend Gougeard was die de rol moest lossen vooraan. Hij werd kort daarna gegrepen door het peloton. Ook Boev ging er niet veel later af vooraan. Op de Taaienberg knalde Edward Theuns er vandoor uit het peloton. De enige renners die zijn versnelling konden beantwoorden, waren Nikolas Maes, Fernando Gaviria (beiden Etixx-Quick-Step), Jens Debusschere, Tiesj Benoot (beiden Lotto Soudal) en ex-winnaar Oscar Gatto (Tinkoff). Kort daarna ontstond er achter de koplopers een elitegroep van zo’n 25 renners.

Van Melsen solo
Op de Oude Kwaremont trok Van Melsen vooraan door op kop en hij kletste zijn kompanen vrijwel direct uit het wiel. In de achtervolging maakte vooral Dries Devenyns (IAM Cycling) indruk. Met nog drie beklimmingen voor de boeg, was het nog altijd de Belg van Wanty-Groupe Gobert die de eenzame koploper was. Op twintig seconden volgende een achtervolgend groepje, waar een dikke vijftien tellen achter een pakketje zat met onder meer Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step), Greg Van Avermaet (BMC), Filippo Pozzato (Southeast-Venezuela) en Tom Van Asbroek (LottoNL-Jumbo). Durbridge koos vanuit de eerste achtervolgende groep vervolgens het offensief, samen met Scott Thwaites (Bora-Argon 18), Maes en Gatto.

Spannende slotfase
Met nog een kleine twintig kilometer te gaan kwamen beide achtereenvolgende groepen bij elkaar. Voor Benoot was dat op het Vossenhol de aanleiding om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Hij kreeg Loïc Vliegen (BMC), Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), Maes, Thwaites en Durbridge mee. Van Melsen was op dat moment nog altijd koploper, maar na dik 180 kilometer koers werd ook hij in zijn kraag gevat. Net voor de Nokereberg kwam bijna het gehele peloton weer samen, waarna Van Avermaet het nog maar eens probeerde. Terpstra moest vervolgens de kastanjes uit het vuur halen voor Gaviria, maar ook Lotto Soudal deed haar werk. De Belg gaf zich niet snel gewonnen, maar in de laatste honderden meters haalden ze Van Avermaet toch nog terug. In een spannende sprint trok Debusschere uiteindelijk aan het langste eind, omdat Coquard iets te vroeg juichte.

RIDE Magazine
86 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2016 22:15
Hehe, de eerste koers van het jaar die het waard was om naar te kijken.
23 maart 2016 22:20
@vlek
Je kunt wel op 6 manieren de prestaties van Gaviria proberen te downplayen, wat veel zegt over je wielerinzicht, maar daarnaast zie je een belangrijk punt over het hoofd: 4 dagen geleden maakte de man een stevige smak in de ziedende sprint(voorbereiding) in MSR. Die hij wel degelijk met 3 vingers in de neus zou hebben gewonnen, een val of technisch malheur daargelaten. In zijn 1e (!) koers over bijna 300km...!!

Het lichaam heeft een opdoffer gehad en moet daarvan herstellen. Daarom ben je de dagen daarna nooit 100% en dat is net dat beetje dat mistte in deze sprint. Volkomen verklaarbaar, zeker in combinatie met de geleverde inspanning op zaterdag. Op.... 21-jarige leeftijd.

Sorry, meneer de zwartkijker, maar zo liggen de kaarten. ;)
23 maart 2016 22:29
@Coldeportes wielerinzicht argument is overbodig!
23 maart 2016 22:34
Ik denk eerder dat gelei gelijk heeft en dat het inderdaad nog wennen is met betrekking tot het goed inzetten van een sprint na een dag lang over allerlei gare, fout gelegde en bobbelige stenen in de grauewe vlaemsche windt gereden te hebben.

In beide gevallen vind ik het al ontzettend knap dat hij vol energie de laatste 100en meter aanvliegt als 21-jarige, zou hij op zeker gewonnen hebben ? Niet te zeggen Gaat hij ze nog meermaals winnen in de toekomst ? T'is wielrennen dus het kan zo over zijn, op welke manier dan ook. Is het een mutherfuckin'n monster waarvoor Kanye een blokje omloopt met poep in de pants ? Absoluut ! :)
23 maart 2016 22:34
En de weergave van mijn opmerkingen slaat daarnaast ook nergens op. Gaviria was voor mij de man van Sanremo. Zekerheid over zijn sprint daar kunnen we alleen niet hebben. Dat is een rete saai kentheoritisch probleem en heeft niets met mijn koersinzicht te maken. De beperkingen van dat laatste mag gerust in kaart gebracht worden. In dit geval slaat het echter nergens op.
23 maart 2016 22:53
Zijn freewheelen en relaxed zijn toonde anders wel aan dan ie nog lekker zat toen.
23 maart 2016 23:10
Op basis van hoe ik de koers heb gezien (televisie):
1. GVA ongelooflijk sterk en snel. Hulde voor het lef en het kleuren van de finale
2. Terpstra: heel sterk, mag wel een envelopje van Lotto tegemoet zien. Komt goed en op tijd in vorm voor "zijn" klassiekers zo lijkt t
3. Gaviria is super snel in de sprint, komt makkelijk het parcours over, maar heeft nog veel meters en hardheid te gaan om in klassiekers mee te doen. Hij viel veel te vroeg en snel stil
4. Lotto sterke en brede ploeg voor de komende klassiekers
24 maart 2016 00:24
Hele mooie finale! Knap werk van Terpstra en wat is die Van Avermaet toch een klasbak. Ondanks dat het hem niets oplevert. Gun het Greg zo in de Ronde!!
Weet iemand wat het strijdplan van Etixx komende koersen wordt? En van de monumenten? Gaan ze voor Boonen? Stybar en Terpstra vrije rol in zowel Ronde als Roubaix?
24 maart 2016 07:28
@berggeit als je die ploeg ziet koersen vraag ik me wel eens af of ze überhaupt een plan hebben. Vooral met veel man meezitten is het plan.
24 maart 2016 07:51
pff de complimenten aan GVA. ik had de neiging om de tv uit te zetten door het stayeren achter de motor.
24 maart 2016 09:27
Pippo heeft een paar weken met shirtjes zonder mouwen op Gran Canaria rondgereden en zie hier het resultaat, toch wel een koning...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.