Deze Belgische renners hebben nog geen contract voor volgend seizoen
foto: Cor Vos
dinsdag 8 oktober 2019 om 15:45

Deze Belgische renners hebben nog geen contract voor volgend seizoen

Overzicht In het wielrennen is de transfermarkt nog altijd open. Een aantal Belgische renners heeft nog geen nieuwe ploeg voor volgend jaar. Welke namen vallen het meest op? WielerFlits geeft een overzicht van tien belangrijke namen.

Jan Bakelants (33)
Bakelants komt sinds dit seizoen uit voor Team Sunweb. Na vier jaren bij het Franse AG2R La Mondiale, waar hij goeie tijden met zware tijden heeft afgewisseld, koos de Belg voor een nieuwe start bij de ploeg van Iwan Spekenbrink. In 2017 beleefde Bakelants een goed seizoen, met mooie ereplaatsen in meerdere eendagswedstrijden. In de Ronde van Lombardije van dat seizoen kwam de renner uit Oudenaarde echter zwaar ten val. Hierdoor viel 2018 voor Bakelants in het water. Bij Team Sunweb werd hij aangetrokken als knecht vanwege zijn klimcapaciteiten. Die zijn mogelijk ook interessant voor meerdere ploegen. Na het vertrek van Tom Dumoulin is het nog maar de vraag of Bakelants blijft bij Team Sunweb.

Stijn Devolder (40)

Stijn Devolder – foto: Cor Vos

Een oudgediende in het peloton. Devolder reed dit jaar vooral in dienst van zijn kopman Mathieu van der Poel bij Corendon-Circus, nadat hij hiervoor twee jaar reed voor Veranda’s Willems-Crélan. De tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen is ondertussen 40 jaar geworden. Kan hij op die leeftijd nog van toegevoegde waarde zijn voor een (prof)ploeg? Anders behoort stoppen tot de opties.

Jens Debusschere (30)

Jens Debusschere – foto: Cor Vos

De Belgische renner van Katusha-Alpecin heeft nog geen contract voor volgend seizoen, maar is nog in afwachting van de fusie tussen Katusha-Alpecin en Israel Cycling Academy. Mogelijk krijgt hij een plek in de fusieploeg. Het afgelopen seizoen is geen al te best jaar geweest voor de Belgische sprinter. Hij werd nog vijfde in de Cadel Evans Great Ocean Road Race en behaalde in de ZLM Tour enkele ereplaatsen in massasprints. In de Tour de France werd hij vijfde in de sprintrit naar Toulouse.

Jelle Vanendert (34)

Jelle Vanendert – foto: Cor Vos

Vanendert kent geen al te goed seizoen, op een zevende en een negende plaats na in respectievelijk de Clásica San Sebastián en de Waalse Pijl. De Belgische heuvelspecialist kende zijn gouden jaren 2011 en 2012. Samen met Philippe Gilbert vormde hij een tandem bij Omega Pharma-Lotto, zoals de ploeg toen nog heette. Vanendert komt sinds 2009 uit voor Lotto Soudal. Is een afscheid aanstaande?

Michael Van Staeyen (31)

Michael Van Staeyen – foto: Cor Vos

2019 is voor de renner uit Ekeren een degelijk seizoen. Van Staeyen is een sprinterstype die ook goed uit de voeten kan in klassiekerwedstrijden. Dit jaar behaalde hij in een aantal 1.1-koersen dichte ereplaatsen. Van Staeyen was bezig aan zijn eerste seizoen voor Roompot-Charles, maar moet noodgedwongen een nieuwe ploeg zoeken. Zijn laatste profzege dateert uit 2013, wat ook gelijk zijn beste seizoen was.

Jérôme Baugnies (32)

Jérôme Baugnies (in het midden) – foto: Cor Vos

Baugnies kende zijn beste seizoen in 2014. Dat was zijn eerste jaar bij Wanty-Groupe Gobert. Na Björn Leukemans is hij ‘Mister Druivenkoers’, want Baugnies won deze wedstrijd in 2015, 2016 en 2017. Zijn laatste overwinning was de GP Stad Zottegem in 2018. De 32-jarige renner is gespecialiseerd in eendagswedstrijden.

Julien Vermote (30)

Julien Vermote – foto: Cor Vos

De Belgische hardrijder maakte in zijn laatste drie seizoenen bij Quick-Step veel indruk als ‘breakaway killer’, maar Vermote wilde graag als kopman uitgespeeld worden. Daarom verkaste hij eind 2017 naar Dimension Data. Dat is tot op heden nog geen groot succes geweest. De renner uit Kortrijk is vooral een tempobeul, die ook goed tot zijn recht komt in de klassiekers.

Sean De Bie (28)

Sean De Bie – foto: Cor Vos

De Bie was één van de weinige renners die begin 2019 een plekje kreeg bij de fusieploeg Roompot-Charles. Een jaar later mag de renner uit Bonheiden alsnog op zoek naar een nieuwe ploeg, want Roompot-Charles stopt. Begin dit seizoen kampte De Bie met aanhoudende rugproblemen, waardoor hij een groot deel van het seizoen uit de roulatie is geweest. Lees hier een interview met De Bie waarin hij nadenkt over zijn toekomst. Hij houdt rekening met het einde van zijn profcarrière.

Zico Waeytens (28)

Zico Waeytens – foto: Cor Vos

De renner uit Ledegem kende in 2019 een pechjaar. Na Milaan-San Remo werd Waeytens geconfronteerd met een hernia. Hierdoor is een groot deel van zijn seizoen in het water gevallen. De Belg kwam nochtans over naar de profs als een veelbelovend talent. In 2014 kende Waeytens zijn beste seizoen, wat hem een contract bij Team Giant-Alpecin (nu Team Sunweb) opleverde. Hij vertrok na onenigheid met de ploeg en tekende in 2018 bij Veranda’s Willems-Crélan, dat hij na een seizoen alweer verliet voor Cofidis.

Ook nog zonder contract voor volgend seizoen:

  • Steff Cras (23, Katusha-Alpecin)
  • Enzo Wouters (23, Lotto Soudal)
  • Arjen Livyns (24, Sport Vlaanderen-Baloise)
  • Ludovic Robeet (25, Wallonie-Bruxelles)
  • Mathias De Witte (26, Roompot-Charles)
  • Dimitri Peyskens (27, Wallonie-Bruxelles)
  • Joeri Stallaert (28, Corendon-Circus)
  • Eliot Lietaer (29, Wallonie-Bruxelles)
  • Kevyn Ista (34, Wallonie-Bruxelles)

Overzicht: Wielertransfers 2020

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
8 oktober 2019 17:35
@WF
wie vind er nog een ploeg volgens jullie en wie niet?
9 oktober 2019 09:03
In mei werd al uitgebracht dat Vanendert zou bijtekenen.

Ik denk dit ook gebeurd is, maar nog niet gecommuniceerd naar de buitenwereld.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.