Dit gebeurde er in de wielerwereld op 30 april
donderdag 30 april 2020 om 07:30

Dit gebeurde er in de wielerwereld op 30 april

Een wielervoorjaar zonder klassiekers geeft ons de gelegenheid om de geschiedenisboeken in te duiken. In de rubriek ‘WielerFlits Retro’ halen we dagelijks herinneringen op aan wat er op deze dag in het verleden gebeurde. We doken in het immense archief van onze huisfotograaf Cor Vos en nemen jullie mee naar memorabele momenten uit de wielerhistorie. Vandaag: Wat gebeurde er in de wielerwereld op 30 april?

1983: Neo-prof Eric Vanderaerden wint in Logroño tweede Vueltarit

Vanderaerden profileerde zich in 1983 direct – foto: Cor Vos

Eric Vanderaerden werd op 20-jarige leeftijd prof bij Jacky Aernoudt Meubelen-Rossin-Campagnolo. Een jonge leeftijd om de overstap naar de profs te maken, maar het bleek de juiste keuze te zijn. Vanderaerden boekte dat jaar niet minder dan zeven overwinningen, waaronder drie zeges in grote rondes.

Exact 37 jaar geleden boekte hij zijn tweede overwinning in de Ronde van Spanje. In Logroño spurtte Vanderaerden naar de overwinning voor Giuseppe Saronni en Giuseppe Petito, nadat hij eerder ook al de proloog had gewonnen. Vanderaerden zou later uitgroeien tot een grote naam in de wielrennerij met zeges in onder meer de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem.

Uitslag elfde etappe Ronde van Spanje 1983


2006: Dubbelslag Cadel Evans op slotdag Ronde van Romandië

Contador, Evans en Valverde op het podium – foto: Cor Vos

Het zou even duren voordat Cadel Evans zich ontpopte tot een van de beste klassementsrenners ter wereld. De Australiër was in zijn tijd bij Mapei-Quick Step en T-Mobile Team al een goede coureur, maar begon pas met het winnen van grote klassementen in zijn tijd bij Davitamon-Lotto.

Zijn overwinning in de Ronde van Romandië in 2006 is daar een goed voorbeeld van. De 29-jarige Evans wist in de slotetappe de Zwitserse etappewedstrijd naar zich toe te trekken. Hij liet Alberto Contador en Alejandro Valverde achter zich. Nadat Evans in eerdere bergetappes kort was geëindigd, greep hij de afsluitende tijdrit met beide handen aan om de leiderstrui definitief over te nemen.

Uitslag zesde etappe Ronde van Romandie 2006


2016: Van Poppel houdt Groenewegen van tweede ritzege in Yorkshire

Van Poppel blijft Groenewegen nipt voor – foto: Cor Vos

Nederlands sprintsucces lijkt in de afgelopen vier jaar normaal te zijn geworden, maar dat is het natuurlijk niet. Nederland heeft lang moeten wachten op een spurter van het kaliber Jean-Paul van Poppel: een sprinter van wereldniveau. Vier jaar geleden werd duidelijk dat er gouden jaren voor de Nederlandse sprinters aan zaten te komen.

Danny van Poppel schreef in de Tour of Yorkshire de tweede etappe op zijn naam, nadat hij een jaar eerder al een spurtzege in de Ronde van Spanje wist te boeken. Het was de eerste Nederlandse sprintzege in een grote ronde in heel lange tijd. In Yorkshire bleef Van Poppel Dylan Groenewegen voor, die een dag eerder al de eerste etappe had gewonnen.

Samenvatting tweede etappe Tour of Yorkshire 2016
Uitslag tweede etappe Tour of Yorkshire 2016
Verslag tweede etappe Tour of Yorkshire 2016


2017: Richie Porte verovert eindoverwinning in Romandië, slotrit voor Roglič

Simon Yates, Richie Porte en Primoz Roglic op het eindpodium – foto: Cor Vos

Het werd in 2017 duidelijk dat Primož Roglič wel eens kon gaan uitgroeien tot een zéér goede klassementsrenner. Nadat de Sloveen in 2016 al indruk had gemaakt in een aantal tijdritten, deed hij in 2017 echt mee voor de overwinning in rittenkoersen van een week. Winst in de Ronde van de Algarve, vierde in de Tirreno-Adriatico, vijfde in het Ronde van het Baskenland en derde in de Ronde van Romandië.

LottoNL-Jumbo besefte dat zij in het bezit waren van een goudhaantje. Drie jaar geleden greep Roglič de zege in de afsluitende tijdrit van de Ronde van Romandië, waarmee hij zijn podiumplaats veiligstelde. Deze editie smaakte naar meer: Roglič zou in 2018 en 2019 terugkomen om de Zwitserse etappekoers op zijn naam te schrijven. Richie Porte won overigens de editie van 2017. De Australiër had aan een tweede plaats in de door Roglič gewonnen tijdrit genoeg om de leiderstrui over te nemen van Simon Yates.

Uitslag vijfde etappe Ronde van Romandië 2017
Verslag vijfde etappe Ronde van Romandië 2017


2019: Tratnik verslaat Roglič in proloog Romandië

Jan Tratnik troefde zijn landgenoot af – foto: Cor Vos

Het zijn hoogtijdagen voor Sloveense wielrennen. Hoewel het land slechts twee miljoen inwoners heeft, is Slovenië in korte tijd uitgegroeid tot wielergrootmacht. Met de ontbolsteringen van Primož Roglič en Tadej Pogačar heeft Simon Spilak een aantal waardige opvolgers gekregen in het rondewerk. Maar Roglič en Pogačar zijn niet de enige Slovenen die kunnen winnen.

Matej Mohoric en Luka Mezgec kunnen dat natuurlijk ook, maar precies één jaar geleden was het een andere Sloveen die een indrukwekkende WorldTour-zege op zijn palmares mocht bijschrijven. Zijn naam is Jan Tratnik. Hij schreef de proloog in de Ronde van Romandië door landgenoot Primož Roglič te verslaan. Roglič zou enkele dagen later het eindklassement op zijn naam schrijven.

Samenvatting proloog Ronde van Romandië 2019
Uitslag proloog Ronde van Romandië 2019
Verslag proloog Ronde van Romandië 2019


En verder

1988: Mathieu Hermans wint tweede van zes Vueltaritten
1991: Michel Zanoli klopt Eddy Planckaert in Vueltarit naar Cáceres
2009: Oscar Freire wint in de Ronde van Romandië
2011: Vicisio zet zes Italianen een neus in GP Industria
2014: Cavendish wint chaotische etappe Ronde van Turkije
2015: Mogelijke aanslag bij Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt verijdeld

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.