Dumoulin vlak voor de start: “Heb een beetje geluk nodig”
Foto: Sirotti
zaterdag 12 september 2015 om 13:38

Dumoulin vlak voor de start: “Heb een beetje geluk nodig”

Tom Dumoulin weet dat het vandaag in de voorlaatste etappe van de Ronde van Spanje aanvallen zal gaan regenen op zijn rode leiderstrui. “De ploegen zullen echt niet gaan wachten tot de laatste klim”, vertelde de renner van Giant-Alpecin aan het begin van de middag vlak voor de start van de allesbeslissende rit aan de NOS. “Er zullen momenten zijn dat er heel weinig controle is.”

Dumoulin is niet van plan om op alle aanvallen te reageren. “Ik zal me vooral focussen op Aru. Ik moet in zijn wiel blijven, dat is het belangrijkste. Ik moet een beetje geluk hebben vandaag en een beetje gokken.”

Hoewel Dumoulin toegeeft nerveus te zijn, heeft hij geen slapeloze nacht achter de rug. “Maar dat komt vooral omdat ik heel moe ben. Ik viel meteen in slaap, dus dat was geen probleem.” Teleurgesteld dat Aru geen tijdstraf kreeg voor een duwtje van een ploeggenoot is hij niet. “Dat heb ik niet eens gezien. Ik ben daar niet mee bezig geweest.”

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
12 september 2015 13:44
Naast het feit dat het prachtig is om te zien hoe Tom zich ontwikkeld is het ook geweldig hoe slim hij koerst en hoe volwassen hij de pers te woord staat. Hier gaan we nog veel plezier aan beleven de komende jaren.
12 september 2015 13:49
Hij gaat het houden vandaag! Ik heb een heel goed voorgevoel. Aru heeft een mentale tik gehad afgelopen dagen. Daar komt bij dat ik het die spaghetti-(vr)eter totaal niet gun. Misselijk mannetje, vervelende ploeg....
12 september 2015 13:56
Na een tijdperk waarin doping schering en inslag was, voelt dit allemaal heel onwerkelijk. Er zijn momenten dat ik niet weet wat te denken, voel ik me bijna schuldig, dat ik hem toejuich. Dat ik hem geloof, terwijl Dumoulin voor het eerst een klassement rijdt in een grote ronde. Het voelt hypocriet, want reed hij voor Lefevere, Astana of Katusha, was de stempel al met kit tussen de fronzen bedrukt...

Het is allemaal heel onwerkelijk en ik heb nog niet echt een stellingname ofzo. Frappant, dat wanneer ik de pagina's doorscroll, ik de enige lijk die deze strijd voert.
12 september 2015 14:03
@Wim

Ik snap wat je bedoelt, maar de wattages van deze Vuelta liggen lager als bv afgelopen tour en Vuelta 2014. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het niet zo is, maar is wel een indicatie dat het wel goed zit bij onze Tom...
12 september 2015 14:09
@wim
Tom durft id camera te kijken, aru houdt zn zonnebril op.
12 september 2015 14:12
@Wim
ik ben het met je eens. Het is objectief gezien een verdachte prestatie. Niettemin juich ik ook voor TDM. Je weet het toch niet.
12 september 2015 14:14
@Wim, ik wil er niet aan denken.
ik ben ook blij dat hij nog steeds voor Giant rijdt en niet dit jaar voor het eerst voor een Astana of Movistar of Katusha.
12 september 2015 14:14
Hee Wim, je loopt nogal achter op het hiphop-topic ;)

Maar ik snap je. Dacht van de week nog even terug aan Rasmussen en dat was dan zelfs nog een buitenlander... maar de teleurstelling was zo groot dat ik bijna gestopt ben met wielrennen kijken.
12 september 2015 14:15
Waar is de 'volgende hier de 20e etappe van de Vuelta' ?
12 september 2015 14:16
@Wim
Ik snap best wat je zegt maar we hebben toch gezien hoe het klassement tot stand gekomen is, het is niet zo dat Dumoulin als een epo konijn de bergen op schiet op het grote blad. In de bergen heeft hij aangeklampt, het verschil heeft hij gemaakt in de heuvels en in de tijdrit. Dat hij in daar goed in is was al bekend.
12 september 2015 14:17
@Tinus
rechtsboven in de hoek
http://www.wielerflits.nl/volg-hier/vuelta-2015-volg-hier-de-laatste-bergetappe
12 september 2015 14:20
Ik volg/kende Tom natuurlijk al jaren, zoals de meesten hier, maar heb gisteravond -tijdens Quebec- eens zijn naam ingetikt in youtube, en meerdere oude filmpjes van hem bekeken. O.a. een heel leuk lang interview uit 2013. Maar ik had de kijkerteller veel hoger verwacht. Bijv. een interview juli 2015 slechts 383x bekeken (??) Kennelijk is zijn ster toch nog niet zo gestegen dat men hem zoekt op youtube.
Maar in alles heeft Tom de brede aanleg om een wielersuperster te zijn. Zoals Dafne Schippers in de damesatletiek. Geweldig om dit mee te maken. Ik hoop dat Tom deze lijn zal willen doortrekken, met de nodige zware offers en discipline van dien. Alles wijst er vooralsnog wel op dat hij zeer ambitieus is en de smaak te pakken heeft.
12 september 2015 14:23
Quote:
klootje kriekeljon - 12 september 2015 om 14:14
Hee Wim, je loopt nogal achter op het hiphop-topic ;)


Oh shit, Fresku? Heel wat in te halen.

Wheely, dat is waar, misschien is het wel gewoon het epo-demoon dat nog na-krast in mijn gedachten en gevoelens... maar het blijft er zo stil over, hier.
12 september 2015 14:43
@ Wim Kruithof
Je moet er niet aan denken. Wat we toch doen dus. De ontgoocheling, de schaamte, de desillusie, de anticlimax. Heb in gedachten het kruisverhoor dat Matthijs in DWDD aan Dumoulin onderwerpt alvast afgespeeld, waarna we vergoelijkend concluderen dat het toch een sympathieke kerel blijft
12 september 2015 15:12
@Wim

Ik vind dat je schromelijk overdrijft en dat je je verschrikkelijk aanstelt. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen. Je moet het verleden ook eens los kunnen laten. Trouwens, de schitterende koersen en heroïsche overwinningen die ik in de doping-jaren heb gezien zijn voor mij nog even schitterend en heroïsch.

Wat veel gevaarlijker is voor de geloofwaardigheid van de sport is dat domme naar goeddunken van de organisatie willekeurig toepassen van de regels. Als Aru nu wint, komt dat wellicht door een niet gegeven tijdstraf. Dat is pas fout.
12 september 2015 15:17
@ Wim (en de rest)
niet dat je naïef moet zijn, maar het topic is niet doping. er is geen enkel feit, geen enkele schimmige verdachtmaking of historie omtrent deze renner en toch is het eerste waar je over begint doping. Het zou fijn zijn als je je onderbuik gevoelens met feiten of logische argumenten onderbouwt maar anders hou ze voor je. Nu komt het een beetje over als een UFO-deskundige die dingen ziet die niet begrepen worden en daarom denkt bewijs te hebben voor het bestaan van marsmannetjes.
12 september 2015 15:37
@Wim Kruithof 12 september 2015 om 13:56
Het is een lastige kwestie; ik vind de innerlijke strijd die je voert mooi beschreven. Iedere wielerliefhebber zal hier wel eens over hebben nagedacht, denk ik. Zelf kan ik me er heel makkelijk vanaf zetten. Ik kijk gewoon door de meest naïeve bril die er bestaat, om het leuk te houden. Je wordt toch een cynische kijker als je constant die dopingperikelen actief laat meespelen in je gedachte. Het is in mijn ogen de angst om naïef gevonden te worden en/of te worden bedonderd die ervoor zorgt dat er wielerliefhebbers zijn die het moeilijk vinden om vol overgave voor Tom te juichen. Als je niet bedonderd kan worden, heb je ook geen recht om boos te zijn indien blijkt dat hij zich wel heeft ingelaten met het spook dat doping heet.
Ik heb altijd met een enorme bewondering naar de renners gekeken die het met middeltjes deden, dus het maakt me oprecht niets uit of Dumoulin gebruikt. Ik hoop voor hem dat hij niet gebruikt, want de gevolgen die het met zich brengt als het uitkomt zijn veel desastreuzer dan het euforische gevoel van een Vuelta-overwinning. After all: Het is 'maar' doping; het is vals spelen, niet meer dan dat. Maar de impact van het bekennen van dopinggebruik is veel groter dan gewoon zeggen dat je hebt vals gespeeld.
Het is in mijn ogen dan ook een strijd tussen de renners en een strijd binnen het peloton in plaats van de strijd van de journalisten en supporters. Ik ben ook altijd fel tegenstander geweest van de groep die vond dat journalisten niet kritisch genoeg zijn geweest. Het zijn sportjournalisten, geen onderzoeksjournalisten. Net zoals wij wielerliefhebbers zijn: toeschouwers en supporters die graag naar koers kijken omdat we bewondering hebben voor het talent waarmee die gasten gezegend zijn. Wij zijn er niet om constant argwanend te kijken naar uitzonderlijke of bijzondere prestaties.
Als supporters, het woord zegt het al, zouden wij ons altijd 100% moeten scharen achter de renners. Er zijn inmiddels genoeg critici en de sportliefhebber, dus niet specifiek de wielerliefhebber, is de mening toegedaan dat elke wielrenner gebruikt. Dus laten wij nou gewoon voor de volle 100% in Tom geloven. Dat is ook de enige manier waarop een renner, in dit geval Tom, zich schuldig kan voelen tegenover zijn supporters indien hij zich van doping bedient. Wat boeit het hem namelijk als niemand zijn prestatie gelooft, dan kan hij toch net zo goed gaan gebruiken?
12 september 2015 15:46
Het is de 21e eeuw. Je wint geen groot sportevenement meer zonder doping, dat is ondertussen wel een basisgegeven. Ik zou er gewoon niet te lang bij stilstaan.

Maar dan ook niet als Sky, Astana of Movistar weer eens toeslaat.
12 september 2015 15:49
Als deze jongen zich na de tijdrit van de Olympische Spelen zich volledig gaat richten op het klassementsrennen zal hij binnen no-time bij de top 5 klassementsrenners gaan horen. Ik hoop alleen dat Dumoulin na 2016 naar een ploeg als Sky gaat waar ze ervaring hebben met het klaarstomen van top klassementsrenners.
12 september 2015 15:59
@ wim. In tegenstelling tot heel veel andere renners in het peloton is dumoulin nog nooit in verband gebracht met doping, zijn ploeg ook niet en zijn coaches/ploegartsen ook niet. Zijn prestaties bergop zijn nu onverwacht goed, maar gezien zijn jonge leeftijd en dat hij al zo jong wereldtop is in het tijdrijden, en zijn eerdere goede prestaties in heuvelwedstrijden, is het voor mij geen verdachte prestatiecurve. Geen enkele reden om hier over doping te beginnen, en erg oneerlijk ten opzichte van Tom.
12 september 2015 16:02
Ik geloof nooit dat Dumoulin doping zou gebruiken. Volgens mij is hij meer het type dat, als hij merkt dat hij zonder doping niet kan presteren, liever stopt met wielrennen dan doping zou gebruiken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.