Etixx-Quick Step niet in Qatar vanwege gedrag in vorige edities
Foto: © Etixx - Quick-Step / Tim de Waele
zondag 7 februari 2016 om 17:14

Etixx-Quick Step niet in Qatar vanwege gedrag in vorige edities

Etixx-Quick Step is dit jaar de grote afwezige in de Ronde van Qatar. De ploeg van Patrick Lefevere won acht van de voorbije tien edities, maar ontving dit jaar geen uitnodiging. De voorzitter van de wielerbond van Qatar legt uit dat dit komt door een gebrek aan discipline.

“We hebben ze geen uitnodiging verstuurd”, vertelt Sjeik Khalid Bin Ali Al Thani aan Cycling Weekly. “Ze wilden graag komen, daar hebben we bewijs van.” Volgens de organisatie is er sprake van een gebrek aan discipline. “Ze hadden teveel tijd nodig om van schoenen te wisselen, rond te liggen en met de pers te praten terwijl ze ons lieten wachten. Dat kunnen ze niet maken. Dat gaat nu al een paar jaar zo, het was niet voor het eerst. We hebben mensen gestuurd om te vragen of ze op konden schieten, maar zij zijn niet op een aardige manier te woord gestaan. Daarnaast waren er problemen met de hotels”, legt hij uit.

WorldTour in 2017
De organisatie wil graag in 2017 toetreden tot de WorldTour. Het heeft daarvoor een verzoek ingediend bij de UCI. “We hopen een goede kans te maken”, legt hij uit. “We zijn de oudste wedstrijd in de regio, dus wanneer de WorldTour deze kant op komt, dan zal men eerst naar hier moeten komen. We hebben nog geen contract getekend, maar dat zal er komen”, geeft hij aan.

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
7 februari 2016 20:17
Maar als ze toetreden tot de World Tour, krijgen ze toch te maken met Quick Step, dus wat wil deze vent eigenlijk. Make up your mind.
7 februari 2016 20:18
Wat is wielrennen toch een amusante sport. Vorige week Femke "dat is niet mijn fiets" VDD, deze week sjeik Khalid "niet te lang rond liggen graag" Bin Nogwat. Elke week lachen!
7 februari 2016 20:27
Ze schijnen ook hun paspoorten niet te hebben willen inleveren; denken dat ze meer zijn dan eender welke gastarbeider uit pakistan, Sri Lanka, Oezbekistan of India.... Dikke nekken die jongens van Quick Step.

En ja, vorig jaar protesteerdern ze tegen de hitte, die watjes van Quick Step. Daar doen we in Quatar niet aan voor onze werknemers. Terwijl wij in onze airco gekoelde paleisjes zitten, moeten zij natuurlijk doen waarvoor ze gecontracteerd zijn: werken. Het heet toch niet voor niks: de slaven van de weg???

En nu serieus:
Het WK voetbal in Quatar gaat voorlopig nog door. Verwacht dodental onder de buitenlandse arbeiders, die zichzelf slaven noemen (paspoort ingenomen, kunnen niet weg, abominabele condities): 4000 bij de bouw van de stadions. In 2 jaar tijd (2013/2014) kwamen bijna 1000 gastarbeiders om in de bouw. Belangrijkste doodsoorzaak: hartfalen. Ze moeten gewoon doorwerken bij temperaturen van 50 graden en meer.

Daarom en andere redenen: nooit WT maken zo'n flutrondje. Svp naar landen met een echte wielercultuur. Colombia bijvoorbeeld. :)
7 februari 2016 20:44
Het gaat om een beetje extra geld verdienen, uiteindelijk is het niet zoals met voetbal, dat één van de belangrijkste evenementen in één van deze landen word gehouden ofzo (WK). Slechts een 'oefenwedstrijdje' is het zo'n beetje.

In landen als Columbia valt geen rooie cent te verdienen...
Als we willen dat deze sport blijft bestaan en niet nog meer ploegen omvallen dan moeten de renners maar een paar keer per jaar deze rondjes in de woestijn rijden (helaas).
7 februari 2016 20:58
@Johnny7
En waarom is er geen geld te verdienen als we, pak 'm beet, de Vuelta a Colombia WT maken?? Spectaculaire ritten door adembenemende landschappen, veel toeschouwers langs de kant en de grote networks die echt wel de uitzendrechten willen kopen hoor. En de overheid die er ook belang bij heeft.

Of heb je een onderbouwing voor je meningkje?

Edit: Columbia is geen land; het zijn allerlei steden in o.a. USA die zo heten. Ook de staat van de hoofdstad Washington heeft Columbia. Technisch gezien kun je in het ' land' Columbia inderdaad geen rooie cent verdienen want... Het bestaat niet.
7 februari 2016 21:37
Noem me een opportunist, maar uit principe ga ik de WK's in Qatar (voetbal en wielrennen) niet kijken. On topic (voor de zekerheid): ook dit rondje skip ik.
Ik vind het een naar idee dat dit soort landen zonder traditie in de sport met een dikke portemonnee grote evenementen kunnen kopen. En dat terwijl er betreffende de organisatie zoveel misstanden plaatsvinden.
Waarom ik dan een opportunist ben?
Ik ben helaas wel benieuwd naar de uitslagen :|
7 februari 2016 22:15
@ coldeportes:
nieuwsgierig naar jouw aantal kwam ik dit tegen met googlen. een tiende maar nog steeds een enorm aantal. overleden bouwvakkers in Qater
edit; tegen de tijd dat ze klaar zijn verwachten ze al wel 4000 doden, dus je cijfers kloppen wel. :(
7 februari 2016 23:36
zolang ze geen WT zijn mogen de sjeiks snijden in WT-ploegen. Indien EQS negatieve associaties opwekt, staan ze in hun volle recht Etixx te weigeren.

Het verbaast geenszins en eigenlijk vind ik dit een vermakelijke kanteling. Overigens kan ik me vinden in Kwibus' onderbouwing.
8 februari 2016 00:19
8/17 wt ploegen die uitgenodigd waren doen hier mee, dit is toch weinig als je volgend jaar WT in wil.
Ze moeten gewoon een heuvel maken in qatar, zand genoeg om op elkaar te gooien :p
8 februari 2016 09:44
@ brecht:
gewoon Thijs 'die berg komt er' Zonneveld inhuren. ;)
8 februari 2016 11:42
Ik steun een prominentere ronde van Colombia en daar ook een dikke klassieker van harte. Als er 1 land is dat voortgang geboekt heeft is het deze, zowel kwalitatief als in de breedte.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.