Ex-prof Gaimon beschuldigt Cancellara van motortje in fiets, UCI stelt onderzoek in
donderdag 9 november 2017 om 15:45

Ex-prof Gaimon beschuldigt Cancellara van motortje in fiets, UCI stelt onderzoek in

Phil Gaimon heeft Fabian Cancellara beschuldigd van het gebruik van een motortje in zijn fiets. De Amerikaanse ex-prof verwoordt in zijn biografie ‘Draft Animals’ zijn twijfels bij prestaties van de Zwitser.

Over mogelijk gebruik van mechanische doping door Cancellara gaan al langer geruchten. Met name de Ronde van Vlaanderen in 2010 is veelbesproken. Cancellara wisselde veelvuldig van fiets en reed tijdens de beklimming van de Muur van Geraardsbergen op indrukwekkende wijze weg bij Tom Boonen.

Ook in het profpeloton waren de twijfels onderwerp van gesprek. “Ik nam het niet serieus, totdat ik voormalige teamgenoten hoorde praten over situaties waar Cancellara zijn eigen mechanieker had en zijn fiets apart werd gehouden van de rest”, citeert Cyclist Gaimon. “Wanneer je de beelden bekijkt, dan ziet zijn versnelling er totaal niet natuurlijk uit. Alsof hij problemen heeft om zijn pedalen bij te houden. Hij gebruikte waarschijnlijk een motor,” oordeelt Gaimon.

Volgens de Amerikaan is ook zijn zege in Milaan-San Remo van 2008 verdacht. “Hij had toen moeite om zijn pedalen bij te houden. Hij ging enorm snel en de renners die jacht op hem maakten staan nu bekend als renners die niet zuiver reden”, stelt hij vast.

Update 15:45
UCI-voorzitter David Lappartient vertelt aan Cyclingnews dat de UCI de zaak gaat onderzoeken. “We gaan meer informatie verzamelen en een onderzoek instellen. Ik wil precies weten wat er aan de hand is”, aldus de Fransman. “Ik hoop dat dit nooit het geval geweest is. Mocht dat wel zo zijn, dan is dat een ramp voor de wielersport.”

RIDE Magazine
149 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 6
9 november 2017 10:10
oud nieuws
9 november 2017 10:11
Altijd het onderzoeken waard, maar op grond van deze bewering kun je slechts spreken van speculatie.
9 november 2017 10:14
Heb dit nogal van een profrenner gehoord dat men er in het peloton wel van overtuigd is dat dit gebeurd is.
9 november 2017 10:18
Niet dat ik Gaimon totaal niet geloof...maar hij wil hij dit gaan bewijzen?
9 november 2017 10:20
Zo'n uitspraak zal het boekje wel beter doen verkopen. Vraag me wel af wie op een biografie van Gaimon zit te wachten. Wat heeft die ooit gepresteerd?
9 november 2017 10:20
Wat hij in de RvV 2010 deed was inderdaad indrukwekkend, maar daar geef ik hem nog het voordeel van de twijfel (al is die twijfel er wel). Wat hij de week nadien echter deed in P-R vind ik buitenaards. Daar heb ik echt enorme twijfels bij. Kijk nog maar eens vanaf seconde 55: https://www.youtube.com/watch?v=Y0l5VuuCR9Q
9 november 2017 10:21
Al zo vaak over gespeculeerd. Die indrukwekkende versnelling op de muur was helemaal niet zo indrukwekkend. Het indrukwekkende was juist het instorten van Boonen. De tijd van Cancellara op de muur is ook al eens vergeleken met de tijden tijdens de Enecotour: Gilbert en Kelderman reden de muur sneller op.
9 november 2017 10:29
Volgens mij is dit meer een nieuwsbericht uit de categorie gossip. De beste man heeft een biografie geschreven, waarin hij terug blikt op zijn carriere. Daarbij geeft hij zijn mening op het een en ander. Prima toch? We hebben hier ook allemaal een mening.
Wat mij betreft niet echt nieuwswaardig dit.
9 november 2017 10:29
Was dat ook na 250 km @ Spartacus? Was Cancellara overigens geen heel ander type renner dan de door jou genoemden? Vergelijken zit em in de details. Denk dat hij niet meer van deze insinuaties af komt. Het ziet er ook belachelijk uit, zowel zijn "demarrage" in PR als zijn beklimming in de RVV.

'That fucker probably did have a motor.'
9 november 2017 10:32
Conclusie; beschuldiging maar geen bewijs. Van horen zeggen en het komt "toevallig" uit op het moment dat een boek verkocht moet worden. Zonneveld/Dekker praktijken lijkt me zo. Tenminste totdat hij met bewijs komt.
Mijn persoonlijke mening; een supertalent (daar kan je toch niet onderuit) plus het gebruik van doping; dan heeft ie te weinig gewonnen...
Als je ziet hoe erg halfbakken profs met doping kunnen domineren (Landis, Massi, Rumsas, Ricco, Dekker) dan heeft Cancellara er te weinig uit gehaald.
9 november 2017 10:34
@Sebas: het gaat er puur om, om aan te geven dat die beklimming van Cancellara helemaal niet bijzonder uitzonderlijk was, maar juist opviel omdat Boonen verkrampte en stil viel.
Het gaat er niet om secondes te vergelijken.
En ik ben het niet met je eens dat die beklimming er belachelijk uitzag; hij rijdt gewoon een strak tempo door, zoals hij altijd al op die klimmetjes deed (Paterberg, maar ook in Strade Bianche).
Overigens zijn er ook al eens wattages bekendgemaakt van die beklimming: Cancellara trapte 1400 Watt op dat steile stuk. Zeer hoog, maar niet uitzonderlijk voor zijn kaliber, en niet passend bij een motortje.
9 november 2017 10:40
https://www.youtube.com/watch?v=al22Nn-6yPs
9 november 2017 10:42
Wat voor wattage zou je dan wel bij een motortje vinden passen? Misschien zou hij zonder een motortje wel nooit 1400 watt hebben gehaald op de Pater, op dat moment in koers. Hij rijdt inderdaad strak tempo door op de Muur, belachelijk strak.

We zullen het nooit weten Spartacus, maar ik heb echt heel veel twijfels.
9 november 2017 10:43
Losse flodder van iemand die op zijn hoogst de geloofwaardigheid geniet dan de gemiddelde flitser hiero. Als het nou een oud-ploeggenoot/leider was geweest ...
9 november 2017 10:46
@Sebas Blijkbaar begrijp jij niet hoe het vermogen gemeten wordt. Een motortje geeft namelijk geen hogere wattages op je vermogensmeter. Wattage wordt gemeten door de druk op je pedalen. Een motortje geeft geen druk op de pedalen, maar drijft de crankas aan.
Ik heb echt geen enkele twijfel.
Ik stond er trouwens destijds bij op de Muur, heb geen motortje gehoord ;)
9 november 2017 10:52
Naar mijn gevoel is Cancellara de grootste valsspeler met de mooiste praatjes ("de Gele Trui is geen prijs, maar een droom...") van de afgelopen 20 jaar...
9 november 2017 10:55
Wie heeft het over een vermogensmeter? Ik niet .. jammer dat je vervalt in traditionele "je begrijpt er niets van" bewoordingen. Hij is niet gepakt en als jij denk dat hij het clean deed .. jouw goed recht.
9 november 2017 11:04
Van horen zeggen... Al kwamen die beweringen van een ploegmaat zelf. Dat iemand een afzonderlijke mecanicien heeft en dat niemand aan zijn fiets mag komen is nog steeds geen bewijs. Dat lijkt me zelfs niet eens zo vreemd als kopman.

De zweem is er maar de geldt voor de gehele sport. Deze uitpraken veranderen helemaal niks. Of iemand de prestaties geloofwaardig vindt of niet maak je voor jezelf uit. Ik heb enorm genoten van Cancellara op het moment zelf. Bij alles wat achteraf uitkomt haal je als wielerliefhebber eens je schouders op en kijk je uit naar de volgende hoogmis.
9 november 2017 11:06
@Sebas: er zit wel één duidelijk verschil tussen ‘jij begrijpt er niets van’ en ‘blijkbaar begrijp je niet hoe een vermogensmeter werkt’. En natuurlijk heb ik het over een vermogensmeter, hoe kom ik anders te spreken over die gemeten 1400 Watt en stel jij dat wattage ter discussie?
Ik drijf niets op de spits maar leg wat uit over motortje en gemeten vermogen.
En inderdaad, ieder zijn eigen mening. Een zekerheid zal er nooit komen die voor iedereen beaamd wordt.
9 november 2017 11:08
Het was wel opvallend, maar Cancellara is nou nooit echt een renner geweest die veel uit het zadel kwam, toch? In dat opzicht was hij ongeveer het tegenovergestelde van Contador.
9 november 2017 11:10
@Spinergy je vergeet die Amerikaan die kon er ook wat van
9 november 2017 11:21
hashtag metooprocyling
9 november 2017 11:22
Waarom houden we toch zoveel van deze sport
9 november 2017 11:24
de reactie van Leukemans TIJDENS DE KOERS in PR vind ik ook veelzeggend, hij maakt een wegwerpgebaar richting Cancellara...
9 november 2017 11:27
Weet je wie je hiervoor moet benaderen als journalist ? > Breschel. Die stond zowat te huilen in de RvV dat de fietsen op waren op een gegeven moment.

'Waarom houden we toch zoveel van deze sport'

Juist omdat dit die extra dimensie is, ze trainen zich allemaal de tering en hebben hierdoor geen van allen een leven waarbij de 1 wat harder kan dan de ander > boring. Het gaat om het flikken in koerssituaties en het smiechterige valsspelen.
1 2 3 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.