Fabian Cancellara: “Ik heb altijd op een eerlijke manier gekoerst”
foto: Sirotti (archief)
maandag 2 april 2018 om 10:07

Fabian Cancellara: “Ik heb altijd op een eerlijke manier gekoerst”

Fabian Cancellara bekijkt in 2018 voor alweer het tweede seizoen de voorjaarsklassiekers als oud-renner. De Zwitser is de wielersport blijven volgen en constateert dat mechanische doping nog steeds een belangrijk thema is. In een interview met het online klassiekermagazine van FuturumShop reageert ‘Spartacus’ op aantijgingen dat hij tijdens zijn actieve loopbaan zelf gebruik heeft gemaakt van een motor in zijn fiets.

Cancellara stopte in 2016 met koersen. “Ik weeg nu 90 kilogram. Dat is twaalf kilo meer dan op de Olympische Spelen in Rio. Ik ben niet vet, maar wel aangekomen. Dat is best logisch, want ik zit niet meer duizenden kilometers per jaar op het zadel. Ik ben aan m’n tweede leven begonnen.”

De Zwitser was tijdens zijn actieve loopbaan succesvol in zowel Vlaanderen als Roubaix. Hij heeft een voorkeur voor de Ronde. “Die is fascinerend, veelzijdig en speciaal. Je hebt kasseiheuvels, vlakke kasseistroken, overgangswegen, smalle paadjes, stukken waar het veel draaien en keren is. Buiten dat voel je gewoon de druk van het land en de mensen die een geweldige koers willen zien. De manier waarop Vlamingen deze koers adoreren, is ongekend. Het is een unieke wedstrijd waarvoor je veel kwaliteiten nodig hebt om succes te kunnen hebben. De Ronde is niet materiaal-georiënteerd zoals in Roubaix, maar bijzonder op zijn eigen manier.”

Cancellara constateert dat de wielersport vandaag de dag voor grote uitdagingen staat. Hij voelt dan ook mee met UCI-voorzitter David Lappartient. “Zijn grootste uitdaging? Ervoor zorgen dat hij niet onder vuur komt te liggen door problemen uit het verleden. Ik bedoel: hij is in het wielrennen gekomen in een moeilijke tijd. De zaak met Chris Froome kwam naar buiten en ook wordt er al tijden gesproken over renners die mogelijk met motortjes in fietsen rondrijden. Dat zijn toch geen fijne dingen? Aan de andere kant: als voorzitter van een zo grote organisatie weet je dat je lastige onderwerpen moet behandelen.”

Cancellara is in het verleden beschuldigd van het gebruik van een motortje in zijn fiets. Hij houdt vol onschuldig te zijn. “Kom naar mijn huis en inspecteer mijn fietsen. Zonder gekheid, ik moet daar niet zoveel over zeggen. Waarom zou ik meegaan in de stroom van geruchten en leugens?”, aldus Cancellara.

“Ik heb altijd op dezelfde manier gekoerst: op een eerlijke manier. En om me heen heb ik nooit het gevoel gehad dat er werd valsgespeeld. Ik zou het wel heel erg vinden als er coureurs zijn geweest die een motortje in de fiets hebben gehad. Ik zou het ook niet snappen. Het risico om door de mand te vallen, lijkt me groot. Wat zou je doen als de batterij uit de fiets valt? Of wat als de fiets plots volledig blokkeert? Dat is waarom ik nog steeds van de romantische kant van de sport houd. Gewoon hard op die pedalen duwen en verder niet te veel poespas.”

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
2 april 2018 10:12
edit wf: bedankt, opgelost
2 april 2018 10:20
"Wat zou je doen als de batterij uit de fiets valt? Of wat als de fiets plots volledig blokkeert? " Volgens mij is dit zelden een probleem bij ebikes en inspectie van zijn fietsen? Alsof hij nu nog een motortje in zijn fiets zou hebben.

We zullen het nooit weten.
2 april 2018 10:27
Fabian? Oja die jongen met al die raadselachtige fietswissels.
2 april 2018 10:32
Toch heb ik het bewijs dat hij met motortjes heeft gereden altijd flinterdun gevonden en acht ik de kans groter dat hij dopingmiddelen heeft gebruikt in zijn carrière dan een motortje.
2 april 2018 10:38
"Kom naar mijn huis en inspecteer mijn fietsen"
Je moet echt al een IQ van -7 hebben om bewijsmateriaal die je volledige carrière onderuit kan halen niet te vernietigen. Als, ik herhaal als hij motortjes gebruikte zijn die fietsen al lang verdwenen.

2 april 2018 10:38
@vluggejapie - tendentiuez gezeik. Je snapt toch Ook wel dat Fab de eerste helpt met normale banden reed om daarna over te stappen op een fiets Met breder banden en minder bandenspanning?
2 april 2018 10:46
@Mark door de term flinterdun te gebruiken geef je de personen die het over de motortjes zijn begonnen nog enigzins krediet. Er is gewoon geen bewijs. Sterker nog, er is zelfs geen enkel aanleiding. Omdat iemand ooit heeft geroepen dat een kikker groen is , is volgens anderen ieder groen dier een kikker" . Wat betreft doping, hiervoor steek ik mijn hand voor geen enkele renner in het vuur! Dus dat is zeker niet uit te sluiten!
2 april 2018 10:53
Natuurlijk, hij was de enige topper in het peleton dat niet aan de snoepjes zat en toch deed hij het top. Wat een geweldenaar...
2 april 2018 10:59
stom dat hij weer een interview geeft en er op terugkomt of zich er toe laat te verleiden om antwoord te geven hierop. Klinkt ook al niet bijster snugger door te stellen dat Lappartient in het wielrennen is gekomen in een moeilijke tijd, die kerel maakt reeds vele jaren al deel uit van de wielerinstituten. De vraag onder ons is nog immer of het gewoon weer zo'n bobo is die in zn begintijd wat proefballonnetjes loslaat en vervolgens net zo makkelijk meegaat in de machtsspelletjes of dat-ie oprecht een beter instituut wil creëren. Ik ben zeer sceptisch.
2 april 2018 11:12
Verguizen is voor sommigen de betere helft van de fun als wielervolger.
2 april 2018 11:13
Uitleg over de bijzondere fietswissels heeft hij nooit gegeven. Dat onderhoudt zijn mythe.
2 april 2018 11:18
1 van mijn meest favorieten renners, was gewoon enorm sterk en conditioneel top. Haters heb je overal zal wss wel door de Vlamingen zijn bedacht aangezien hij Boonen uit t wiel reed op de oude kwaremont!
2 april 2018 11:19
Als men iets te verbergen heeft draait men om de hete brij heen: geen directe ontkenning.

Fabian Cancellara is er goed in, net als Leontien van Moorsel en nog een paar anderen.

Wij weten wel hoe het zit. De tourproloog van 2007: dat was toch ongekend?
2 april 2018 11:25
Ervan uitgaande dat deze man de boel niet heeft belazerd, heeft hij wel een schitterende carrière gehad. Nooit iemand zó zien imponeren in de kasseiklassiekers. Ook niet Sagan, Boonen of Museeuw.

Zelfs nádat het motorverhaaltje opdook (en hij wel zo slim zal geweest zijn om er daarna zéker geen meer te gebruiken), was hij van een andere categorie. Zijn demarrage op de Pater in 2013, waar hij Sagan in extremis kon achterlaten op het steilste stuk, kan wat mij betreft zo naast zijn versnelling op de Muur in 2010.

Prachtig ook, zijn laatste kunststukje in Rio. Op zo’n manier afscheid nemen is enkel weggelegd voor de grote kampioenen.
2 april 2018 11:33
Iedereen die ooit zijn kuiten van dichtbij zag, weet dat Jezus even terug was op aard. Flandrien, geweldenaar. Zo lang hij niet aan de pufjes zat en advocaten in vaste dienst heeft, niet zo zeuren over motortjes... Al zou 't; Spartacus blijft Spartacus.
2 april 2018 11:45
Fabian 'click' Cancellara
2 april 2018 11:55
https://www.youtube.com/watch?v=RxXqQqAc2pA
2 april 2018 12:31
Natuurlijk , een zeker Armstrong en Froome ook
2 april 2018 12:35
Waarom gaat hij dit nu weer oprakelen? Zwijg en men vergeet.
2 april 2018 12:40
"Brandschoon en motorvrij"
Echt waar...
2 april 2018 13:04
Ik mag ook hopen dat hij op dat voetstuk kan blijven staan. Er vallen er al te veel af.
2 april 2018 13:27
De laatste alinea van dit artikel is inwisselbaar met wat iedere dopingzondaar zei voordat ie ooit bekende. Altijd 'eerlijk' gekoerst', nooit 'het gevoel gehad dat het gebeurde', de 'risico's zijn te groot'...
2 april 2018 13:54
Makkelijk in mijn top 3 meest geweldige renners ooit, dit interview daarentegen is zwalkende nietszeggendheid, overbodig stuifwater.
2 april 2018 14:00
Er is maar 1 ding mooier dan een held... En da's de mooie held geveld (Acda en de Munnik)
2 april 2018 15:05
edit wf: laat trollgedrag achterwege

Om te reageren moet je ingelogd zijn.