Fabio Aru: “De ploeg heeft de ronde gewonnen”
foto: Sirotti
zaterdag 12 september 2015 om 20:08

Fabio Aru: “De ploeg heeft de ronde gewonnen”

Fabio Aru stootte Tom Dumoulin vandaag van de troon. In de voorlaatste etappe van deze Vuelta a España kon de Nederlander de Astana-renner niet volgen, waarna Aru en zijn ploegmaats het gat alleen maar groter maakten. “Ik ben mij nog steeds niet bewust van wat er gebeurd is”, vertelde hij direct na afloop.

“Mijn kompanen waren super, exceptioneel”, bedankt de 25-jarige renner zijn ploeggenoten. “Zoals Mikel Landa, die er was toen ik hem nodig had. De ploeg heeft de ronde gewonnen.”

“Ik ben heel uitgelaten, want het was een koers met een hoop stress. Ik wist dat de voorlaatste klim moeilijk was, Mikel heeft geweldig werk verricht.” Toen Dumoulin een gat moest dichtrijden, kwamen Andrey Zeits en Luis Leon Sanchez teruggezakt uit de kopgroep. Mede door hun hulp kon de Giant-Alpecin-renner niet aansluiten en werd hij op vier minuten gereden.

PIC557922403

Fabio Aru knuffelt Mikel Landa na afloop – foto: Sirotti

Astana kende een moeilijk begin in deze ronde. Vincenzo Nibali werd gediskwalificeerd en Paolo Tiralongo gaf er een rit later de brui aan wegens een blessure. “Ondanks de moeilijke eerste dagen, hebben we ons gericht op de race”, aldus Aru, die morgen in Madrid zijn eerste grote ronde op zijn naam gaat schrijven. Joaquim Rodriguez en Rafal Majka zullen hem vergezellen op het eindpodium.

‘Jammer voor Dumoulin’
Voor Tom Dumoulin heeft Aru nog wel een goed woord over. Lange tijd streden ze tegen elkaar, maar vandaag was een dag te veel voor de Limburg. “Ik vind het jammer voor hem”, vertelt Aru volgens Sporza. “Hij was sterk, dat hebben we vanaf de eerste rit gezien. Het is een complete renner die een buitengewone Vuelta afgewerkt heeft. Ik feliciteer hem.”

RIDE Magazine
64 Reacties
Sorteer op:
12 september 2015 23:35
Vooralsnog is Aru geen bijzaak maar met 3,2,1 in grote rondes + 5 solo-ritzeges (dit x eentje met Landa voor zich maar dat was er ook zo eentje) de meest succesvolle jonge ronderenner. Volledig eigen stijl, altijd strijdlustig, gemotiveerd tot op het bot en nu ook rode trui-winnaar. Die korrel zout leg ik bij jou neer.

LtD natuurlijk meteen halen, contractueel vastleggen dat ie niet meer als een halve dooie voor eigen rekening mag rijden en aan Tom vastketenen in rondes ja. Het zijn nog stadgenoten en trainingsmaatjes ook. Lijkt me niet eens een keuze.
12 september 2015 23:50
@ RV

Natuurlijk is Aru geen bijzaak, maar die korrel (lepel) zout wil ik wel pakken.
Voor mij is het bijzaak.

LTD ga AUB naar Giant en help Dumoulin de kneepjes van het vak!
13 september 2015 00:06
Terecht dat hij dit zegt. In je uppie win je geen grote ronde.
Vandaag was een mooi staaltje tactiek.
13 september 2015 06:50
Een nederlaag voor het wielrennen dat deze ploeg hier wint.
Alleen al gezien wat er dit seizoen heeft afgespeeld binnen de ploeg; de vele dopinggevallen, verdachte situaties en openlijk valsspelen maakt deze ploeg tot een schande voor een schoon, eerlijk en sportief wielrennen.
13 september 2015 07:09
Ja Jan,

Astana is gewoon helemaal niets. Dat ze een grote ronde winnen zegt me ook niets. Stelletje mafkezen daar in Kazachstan. Schande voor de sport.
13 september 2015 08:26
Waarom vinden mensen het raar dat Astana een ronde wint maar niet dat Dumoulin zo lang is bijgebleven Pas op, ik zeg hier niet dat hij iets gebruikt.... Maar ik snap de meeste reacties niet. Omdat het een Nederlander is? Ik durf te wedden dat als Dumoulin Strawinsky had geheten en voor Sky had gereden iedereen hier hem verdacht zou vinden. Daarnaast heb ik persoonlijk liever een klimmer dan een type Dumoulin die vooral het verschil maakt met zijn tijdrit. En dumoulin zou in mijn ogen voor eendagskoersen en kleinere rondes moeten gaan. Die verheerlijking over de tour moet eens klaar zijn. Hulde aan Aru en zijn team. Per slot van rekening gaat dit topic over hen.
13 september 2015 09:46
@matwiel
Astana ligt onder een vergrootglas t.o.v. andere ploegen, maar nog winnen ze de Vuelta. Velen hadden verwacht dat dit seizoen niks zou worden, je moet die jongens nageven dat ze met zo veel toewijding rond Aru en Nibali hebben gereden dit jaar. Aru gaat volgend jaar voor top vijf in de Tour, met of zonder diarree. Nibali gaat waarschijnlijk te zien zijn in Apeldoorn, om de Giro te winnen.

Dat Dumoulin zo'n enorme stap maakt terwijl hij terugkomt van een blessure is een heel andere zaak, en bijzaak in dit topic.
13 september 2015 10:27
En toch hoop ik dat er nog een lijk uit de kast komt en het boeken toe is voor Astana. Dumoulin zou beter blijven met enkele versterkingen. Die wint dan gereserveerd met de neus in de vingers.
13 september 2015 12:04
Matwiel;
Volgens mij ben je niet goed geinformeerd.
De serieuze volger vind de progressie van Dumoulin niet vreemd, zie bv reacties van het franse wielerforum.
Je leest niet goed wat betreft wat betreft het onderwerp, zie titel
13 september 2015 16:09
Jan Jansen... Ik zeg toch ook niets over die progressie. Maar internationaal gezien had niemand dit nog verwacht. Dus ik kan mij voorstellen dat daar vraagtekens over zijn. Niemand had verwacht dat hij nu al mee zou doen om het podium. Misschien over 3 of 4 jaar. Maar nu niet. En nogmaals ik weet zeker (en daar gaat het mij om) dat als dit een rus was geweest de reacties anders waren. En ik ben zeker wel een serieuze volger vriend.
13 september 2015 16:16
@Jan Janssen
Op alle fora die ik heb gelezen afgelopen tijd zijn er mensen die onderbouwen waarom Dumoulin's progressie misschien wat te snel gegaan is. Zegt niks op zich, maar ben je zelf van mening dat het compleet logisch was, wat afgelopen weken zich heeft voorgedaan?
13 september 2015 16:32
Reacties van 'het' Franse wielerforum (?) , oh , dan moet het wel OK zijn ja.

Ikzelf kan de kracht van Dumoulin prima plaatsen maar die van Aru ook, prima vuelta zonder kopzorgen dit.

@Matwiel > je hebt uiteraard helemaal gelijk maar het maakt niet zoveel uit.
13 september 2015 16:57
@matwiel
Misschien kleine kermiskoersen?
13 september 2015 16:58
Ach jah, objectiviteit is best lastig...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.