Fabio Aru eist schadevergoeding van Greg Henderson
foto: Sirotti
donderdag 30 april 2015 om 10:59

Fabio Aru eist schadevergoeding van Greg Henderson

De Italiaan Fabio Aru is van plan een schadevergoeding te eisen van Lotto Soudal-renner Greg Henderson. De Nieuw-Zeelander suggereerde in een tweet dat Aru ‘problemen zou hebben met zijn biologisch paspoort’ en daarom niet gestart was in de Ronde van Trentino. Henderson bood later zijn excuses hiervoor aan en trok de tweet terug. Aru neemt hier geen genoegen mee en gaat stappen ondernemen: “Ik ga hem dit niet vergeven en ga juridische stappen ondernemen om een schadevergoeding te krijgen”, zegt de Astana-renner tegenover La Gazetta dello Sport.

Aru zit volop in voorbereiding op de komende Ronde van Italie en zag die verstoord worden doordat hij ziek werd, maar ook vanwege de ophef rondom de gewraakte tweet: “Ik had fysieke klachten, maar door alle aandacht voor Henderson zijn tweet was ik ook moreel gekwetst”, aldus Aru die zich momenteel weer volledig richt op de voor hem enorm belangrijke Giro.

“Ik wil deze vervelende situatie achter mij laten. Ik voel nu eindelijk vooruitgang in mijn lichaam. Toen ik ziek was verloor ik in vier dagen tijd 5 kilo aan lichaamsgewicht. Dat daalde van ineens van 62 naar 57 kilo. Inmiddels is dat weer omhoog gegaan naar 60. Bij de start van de Giro zullen dat er 60,5 moeten zijn”, aldus Aru die zijn hele seizoen op zijn thuisronde heeft afgestemd: “Ik heb sinds november 15.000 kilometer getraind om goed te zijn in mei. Ik ben ervan overtuigd dat dit harde werken zijn vruchten zal afwerpen. Ik heb er alle vertrouwen in.”

RIDE Magazine
70 Reacties
Sorteer op:
30 april 2015 11:04
Iemand die echt clean is zal zo een opmerking moeten negeren. Gekwetste mensen hebben meestal iets te verbergen. Mensen die niks te verbergen hebben zijn namelijk moeilijker te kwetsen of gaan er luchtiger mee om.
Dit maakt Aru minimaal minder charmant. Al vertrouw ik hem nu voor geen meter meer.
30 april 2015 11:05
Misschien verstandig van Lotto Soudal om Henderson van de startlijst voor de Giro af te halen, want de directie van de Giro ziet liever geen renners aan de start "die de gemoederen kunnen verhitten". Zie het artikel van Rebellin niet naar de Giro.
30 april 2015 11:06
Gewoon de benen laten spreken Fabio.

Henderson gaat daar welliswaar weinig van merken want die is allang gelost wanneer Aru demareert naar winst in een Giro etappe.
30 april 2015 11:13
Quote:
“Ik ga hem dit niet vergeven”

Quote:
“Ik wil deze vervelende situatie achter mij laten."

Lekker duidelijk, Fabio...

Enne @ redactie
Waar komt in het artikel die schadevergoeding naar voren?
30 april 2015 11:13
Als hij deze vervelende situatie achter zich wil laten, waarom wil hij dan nog een rechtszaak aanspannen? Als hij er niet op had gereageerd, dan was het nu al lang geen nieuws meer geweest.
30 april 2015 11:19
wat een belachelijke reacties hier! als ik u een pedo noem gaat gij toch ook reageren en zodus zijt ge schuldig? wat is dat voor een redenering!
30 april 2015 11:19
Oei, dit is niet leuk! Het is misschien een ongefundeerde opmerking van Greg Henderson, maar zo blaas je het alleen nog maar meer op...
30 april 2015 11:21
@Joeri, mocht iemand die ik niet ken zo een uitspatting naar mij maken dan zou ik dat negeren. Ik kan er dan wel tegenin gaan en zeggen dat het niet zo is maar het trekt alleen maar extra aandacht en dergelijke. En gaan aanklagen zou ik al helemaal niet in mijn hoofd halen.
Hoe meer praat er komt over het onderwerp hoe meer mensen gaan denken dat het echt zo is.
30 april 2015 11:22
15.000km getraind, dat is rond de 600 per week? Lijkt me vrij stevig of is dit onder profs een normale trainingsarbeid?
30 april 2015 11:23
Wel logisch, want Aru kan nu zwaaien naar zijn geloofwaardigheid.
Maar hij blijft ook lekker vaag: fysieke problemen. Ik vertrouw hem toch ook niet.

@Nr17, ik denk dat dat inderdaad het meest verstandige is in zo'n situatie.
30 april 2015 11:29
Ik vind dat Fabio Aru volkomen gelijk heeft om een schadevergoeding te claimen. De schade aan zijn imago is best immens, en zulke uitspraken mogen hoe dan ook niet onbestraft blijven. Of Aru nu schuldig is of niet, is eigenlijk naast de kwestie. Greg Henderson had het recht niet om met de vinger te gaan wijzen zonder dat daar enig bewijs voor is.
30 april 2015 11:31
@juice
Ik ken renners op amateur niveu wie al 400 km trainen in de week. Dus het is niet special.
30 april 2015 11:32
Ik ben in ieder geval fan-af.
30 april 2015 11:37
Met 60 kg en een lengte van 183 cm heeft Aru momenteel een BMI van 17,9.

"Uw BMI is 17,9 (60,0 kg, 1,83 m). Dit betekent dat u ondergewicht heeft. Neem contact op met uw huisarts. Dit is met name belangrijk als u veel gewicht verliest in korte tijd, zonder dat u weet hoe dit komt. " Bron: https://www.hartstichting.nl/bmi
30 april 2015 11:38
Hij staat natuurlijk in zijn recht, en kan het me ergens wel voorstellen van hem. Ik vind het alleen niet slim, zo blijft het nieuws.

Echter, als je je nou echt zo druk maakt om je eigen geloofwaardigheid kun je wat mij betreft beter niet in een Kazachstaanse ploeg geleid door Vinokourov gaan rijden. Laat staan in zee gaan met bepaalde artsen of trainers waar ie al eens mee in verband is gebracht..
30 april 2015 11:40
Als Aru zegt wat hij is, heeft hij volkomen gelijk dit hoog te spelen. Ik vertrouw die gozer echter voor geen meter. (nooit gedaan)

Serieus probleempje dus voor Henderson. Zal het worden geschikt op een x-bedrag ? Dat zou een totale afgang zijn voor Henderson. Het zou ook versterking van de wielermafiapraktijk kunnen betekenen (omerta in stand houden); renners durven niets dopinggerelateerd meer over elkaar te zeggen.
30 april 2015 11:45
Renners zullen voortaan wel uitkijken alvorens zich uit te spreken, of het moet om een nobody bij een kleinere ploeg gaan. Voorvechters van een schonere sport hopen steeds op kritische geluiden vanuit het peloton zelf, maar zien hier wat de consequentie van je vinger opsteken kan zijn. De actie van Henderson is nobel te noemen, maar tegelijk ook naïef.

In mijn ogen is er te weinig eensgezindheid en draagkracht om een cultuurverandering te weeg te brengen in deze sport. Het peloton is teveel een mix van 'oude' en 'nieuwe' ploegen. Ook bij de fans liggen de meningen ver verspreid als het over doping gaat. Zolang de eigen cultuur ploegen als Astana gedoogt in de buik van het peloton, zolang de fans in grote aantallen juichen als er een lichtblauw tenue in de aanval gaat en zolang de team-bus bij het oprijden van het plaatselijke kerkplein omringd wordt met tevreden publiek zal er ook geen gevoel van echte noodzaak ontstaan bij deze ploegen om zich aan te passen op de nieuwe en gewenste mores bij sommigen.

Met andere woorden: waarom zou een ploeg als Astana echt willen en moeten veranderen? Zelfs al staat het juridische vuur ze aan de schenen, er zijn genoeg 'emmers water' om dat brandje onder controle te houden. Renners als Boom en Westra hebben geen kritisch woord over hun eigen ploeg genoemd de afgelopen maanden, maar het publiek pikt het allemaal. Ook uit het peloton is gemor te horen, maar ze gaan allemaal braaf op de trappers staan als die vlag begint te wapperen.
30 april 2015 11:48
@WinegumJoe:
Een beetje zoals de Italiaanse maffia van vroeger met hun omerta?
Ik ben van mening dat je niet zomaar alles moet zeggen en het was dom van Greg maar alles direct zo hard aanpakken gaat het probleem enkel maar steeds erger maken.

Je ziet het al in dit topic gebeuren. Nu Aru zo reageert beginnen een aantal mensen te twijfelen aan hem. Dat is bij deze puur zijn eigen schuld.
30 april 2015 11:52
Ik vertrouw Aru al vanaf het begin niet.. Maar ik snap dat je het niet zomaar over je kant laat gaan als iemand met 2 tweets je geheel ongeloofwaardig maakt bij iedereen, voor zover dat nog niet het geval was. Dus ik snap wel dat hij met een tegen reactie komt.
Het zegt veel dat Henderson zijn aantijgingen heeft teruggenomen, daar zal iemand wel heel dringend om hebben gevraagd met waarschijnlijk gevolgen voor Henderson als hij het niet had gedaan.
30 april 2015 11:56
fan af van Aru, dit is als een klein kind reageren... als je niks hebt gedaan kan je het gewoon loslaten. @Joeri: Sorry maar het zal mij een worst zijn als ze me pedo noemen, ik weet dat ik het niet ben.
@ iedereen die een schadevergoeding zou vragen: wat denken jullie dan van al die onterechte aanklachten? niet alleen in het wielrennen, maar overal waar de aanklager geen gelijk kreeg moet er dan schade vergoeding worden betaald? bullshit, imago schade is een overdreven uitgebuit woord om gewoon geld binnen te harken voor velen.

@klootje: helemaal mee eens. Nu Henderson (die zich basseerde op media) zn excuses heeft aangeboden zou het gewoon klaar moeten zijn. Kan gebeuren, als Aru die rechtzaak wint, gaat het wielrennen een stap achteruit.. niemand durft meer iets te zeggen zonder keiharde bewijzen.
30 april 2015 11:57
toch wel opmerkelijk dat de Astanaploeg eerst liet uitschijnen te starten in Romandie. Op Aru's twitter staat er gewoon dat hij 'zal terugkomen' voor de Giro. Hopelijk is het deze Giro. Benieuwd of deze renner en ploeg gewoon uit het niets gaan meespelen voor de(rit)overwinningen. Ik mag er van uit gaan dat Astana-winnaars extra gecontroleerd gaan worden? Als dit het geval wordt en op het einde van het seizoen was het een storm in een glas water dan is Henderson idd een beetje teveel bezig met media ipv koers. Nog meer opmerkelijk vond ik de reactie van Sergeant. Als ik in de media mijn concurrentie op de arbeidsmarkt afmaak (zonder aangevoerd bewijs)dan vlieg ik zo de deur uit van mijn baas.
Waarschijnlijk ook met het bewijs erbij. Is er ook geen meldingplicht aan UCI als men iets meent te weten? Die gekke Henderson toch...it's a common secret what's going on in your brain.
30 april 2015 11:58
@west in het artikel zegt Aru letterlijk: "No lo perdono. Voy a pedir daños y perjuicios" hetgeen zoveel betekent als: "Ik ken geen pardon en zal hem om een schadevergoeding vragen" (vrij vertaald).
30 april 2015 12:00
Laat het maar lekker een rechtzaak worden. Bio paspoort en gegevens op tafel en dan zullen we de waarheid weten.
30 april 2015 12:13
@joeri
kunnen we van die 'ik noem je een pedo' vergelijking af alsjeblieft. De hele grap is dat niemand hier iemand zo noemt omdat niemand dat vermoeden heeft. Bij Aru en Henderson ligt dat duidelijk anders.

Ik blijf dit een Armstrong aanpak vinden van Aru en dat komt de sport en het doorbreken van de Omerta duidelijk niet ten goede.

EDIT: voor een schuldige is de 'in de aanval'-verdediging veel logischer dan de 'ik ben tegen het gebruik van doping'-verdediging
30 april 2015 12:25
@pirazzi. Kijk maar uit waar je Aru van beschuldigd, voor je het weet komt ie achter je aan! ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.