Froome wil criticasters overtuigen met onafhankelijke test
Foto: Sirotti
woensdag 15 juli 2015 om 10:53

Froome wil criticasters overtuigen met onafhankelijke test

Chris Froome is van plan om zich na de Tour de France te onderwerpen aan een uitgebreid en onafhankelijk fysiologisch onderzoek. Hij wil daarmee criticasters die hem na zijn machtsvertoon in de bergen beschuldigen van dopinggebruik de mond snoeren. Dat meldt de Britse krant Daily Telegraph en wordt door ploegleider Servais Knaven bevestigd.

Froome zou onder meer willen aantonen dat zijn lange armen en benen en zijn van nature lage hartslag ten grondslag liggen aan zijn goede prestaties. De Brit liet eerder al weten dat zijn maximale hartslag altijd onder de 170 slagen per minuut ligt, zelfs bij een extreem zware inspanning. De uitgebreide test vindt vermoedelijk plaats tussen eind juli en eind augustus.

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat trainingsdata van Froome gestolen zouden zijn. Team Sky zei bang te zijn dat mensen deze gegevens willen gebruiken om de kopman te beschuldigen van dopinggebruik.

Na afloop van zijn overtuigende zege gisteren in de eerste Pyreneeënrit reageerde Froome op de persconferentie al op de voortdurende insinuaties. “Ik probeer echt een pleitbezorger te zijn voor schoon fietsen. Wat kan ik nog meer doen?”, vroeg hij zich hardop af. “Ik heb suggesties gedaan aan de UCI over het invoeren van nachtelijke dopingcontroles. En ik heb erop gewezen dat ik vond dat er op sommige plaatsen te weinig controles waren, zoals op trainingskamp in Tenerife.”

De Tourwinnaar van 2013 snapt de vragen wel, maar hoopt toch op iets meer respect. “Het is logisch als je kijkt naar de historie van de sport en naar de personen die vroeger de Tour hebben gewonnen. Maar op hetzelfde moment moet er wel een zekere mate van waardering zijn. Ik heb heel hard gewerkt om hier te komen. Dus ik laat niemand dit van me afpakken.”

RIDE Magazine
90 Reacties
Sorteer op:
15 juli 2015 10:58
Hij heeft gewoon gelijk.
15 juli 2015 11:00
Respect hiervoor ! Lijkt ook mij the best way to go.
15 juli 2015 11:02
Klasse Chris!
15 juli 2015 11:04
Ik vraag me vooral af of dat je met zo'n mager lichaam 3 weken kan koersen op topnivo
Maar zojuist het verhaal over de Ketonen gelezen. En ja dat is superfuel
15 juli 2015 11:04
Ik wil hem graag geloven, vind het geen leuke coureur en ben geen fan van hem maar hij haalt al tijden een hoog niveau. Neemt niet weg dat ik verwacht dat sky onbekende dingen doet die weliswaar binnen de regels zullen zijn, maar wel voor voordelen zorgen.
15 juli 2015 11:05
Mooi dat Froome de criticasters toch via onafhankelijke tests wil overtuigen, ondanks de respectloze manier waarop sommigen van hun met hem omgaan.
15 juli 2015 11:08
If you know how to cheat, you know how to avoid getting caught. Het is nietszeggend, ik hoop gewoon dat die clean is, maar zelfs als die dat is is het dramatisch voor de sport om zo'n figuur alle andere favorieten overhoop te zien rijden met zijn voltallige ploeg.
Nog twijfelachtiger is het om de transformatie van Froome van 2010 naar nu te zien, ik ben benieuwd naar die verklaring en hoe het kan dat veel sky renners waanzinnig presteren en als ze bij sky weg zijn of voordat ze bij sky komen echt significant minder zijn.
15 juli 2015 11:10
Een lage hartslag is toch alleen effectief als er wel een hoge maximale hartslag gehaald kan worden? Of heeft froome zo'n enorm hart dat bij elke slag het driedubbele van een normaal wezen weggepompt wordt?
15 juli 2015 11:16
Het is natuurlijk superfrustrerend als je schoon bent om dan voortdurend, dankzij de historie van het fietsen, met dit soort kritiek te worden geconfronteerd en je eigenlijk niet te kunnen verdedigen, want... ook ene meneer Armstrong deed suggesties aan de UCI en financierde zelfs antidopingappratuur voor de UCI... Tja... Het enige antwoord is totale en absolute openheid. Daarbij hebben we aan het verhaal Riis ook weer kunnen zien dat het wielrennen nog altijd verlost moet worden van een hoop ouwe meuk: mannen als Martinelli, Lefevere, Ochowicz enz... mannen die hebben bijgedragen aan de vervuiling van het verleden en nog nooit schoon schip hebben gemaakt en eerlijk zijn geweest over hun rol.
15 juli 2015 11:16
@Pannenkoek
Hoe veel kan je er opnoemen?
Ik kom alleen bij Froome en als ik je dolgraag wil geloven kan ik Porte erbij zetten, maar die bleek al eerder over veel talent te beschikken.
15 juli 2015 11:16
Col du Soudet
2015:15,7 km@7,4%---41:43---average speed 22.58 km/h(Chris Froome)-finish at Arette-Pierre St Martin, 1610m
2003:14,5 km@7,5%---39:56---average speed 21.79 km/h(Tyler Hamilton)
---42:16---average speed 20.58 km/h(David Millar)
---42:28---average speed 20.49 km/h(Van De Wouwer-Casar-Miholjevic-Turpin-N.Sorensen-Wauters-Latasa)
---43:29---average speed 20.01 km/h(Peloton led by Euskaltel)
1996:14,5 km@7,5%---40:00---average speed 21.75 km/h(Virenque-Riis-Dufaux-Leblanc-Ullrich-Luttenberger-Escartin-Ugrumov)
---41:52---average speed 20.78 km/h(Echave-Fernandez Gines-Rominger-Indurain-Olano-Hamburger-Cattai-Jonker-Piepoli-Savoldelli)
---44:22---average speed 19.61 km/h(Chiappucci-Boogerd-Chepe Gonzalez group)
---46:21---average speed 18.77 km/h(30 riders Berzin group)
15 juli 2015 11:17
Mij zegt zo'n test geen reet. Sluit me aan bij pannenkoek, If you know how to cheat, you know how to avoid getting caught. Zie Armstrong in het verleden. Wat moeten ze dan gaan testen, dat hij zo hard kan fietsen als gisteren. Ja dat zal wel kloppen.
15 juli 2015 11:18
Quote:
If you know how to cheat, you know how to avoid getting caught.
Quote:
Mij zegt zo’n test geen reet.
En op deze manier kan Froome, of welke andere wielrenner dan ook, dus nooit iets goeds doen. Als we bij dit soort zelfgenomen initiatieven ook allemaal skeptisch gaan doen dan is het met de sport wel klaar. Dit is the way to go, openheid over alles, zodat er niets meer te verbergen valt. Ik snap niet wat Froome nog meer zou kunnen doen dan dit.

Oh, behalve natuurlijk niet winnen, dan vertrouwt men hem opeens wel. Het is echt om schijtziek van te worden.

@ Sothm

Ga nou toch weg met die achterlijke klimtijden! Zeggen dat zo'n test je "geen reet" zegt en dan wel met klimtijden zonder enige context aankomen, chapeau man. Als je ze plaatst, zeg er dan bij dat veel tijden uit dat lijstje zijn gereden toen de klim middenin de etappe zat, of dat er gisteren geen een berg voor zat, of dat er slechts een groepje van twee man wegreed en er rustig achtervolgd kon worden, of dat (oohh.. ik weet niet..) er volgens de renners zelf stevige wind mee stond.

Dit soort reacties mag de redactie verwijderen, want dit is wat mij betreft minder toevoegend dan mensen die elkaar plusjes geven, daar doe je tenminste nog een statement mee. Klimtijden posten zonder er iets aan toe te voegen... waar gaat het in godsnaam heen met de wielerfans?
15 juli 2015 11:20
delta G
15 juli 2015 11:23
@sthom

Die tijden zeggen mij niks. Want in 2003 waren de fietsen zwaarder, was de etappe anders (was dat ook een vlakke aanloop?), etc.
15 juli 2015 11:25
Na 40 jaar koers volgen voelt het als getrouwd zijn met een verslaafde, nooit iemand geloven op zijn mooie praatjes
15 juli 2015 11:25
@Stohm: die data zijn onvergelijkbaar. Weer, wind, luchtdruk, fase in de race, rest van het parcours: alles verschilt. Laat dan ook Quintana en Gesink zien (die zitten geen twee uur achter Froome...).

Verder is zo'n test lekker zinloos; publiceer dan al je bloedwaarden ed. dagelijks (wat tot nu toe niemand heeft gedurfd, met vage verwijzingen naar privacy).
15 juli 2015 11:26
Er klopt gewoon geen reet van bij Sky, ze pretenderen open te zijn, maar zijn dit nu juist niet. Ze blokkeren journalisten die kritische vragen stellen. Om vervolgens weer te bedenken dat dat PR technisch toch niet zo handig is. Ze pretenderen geen mensen aan te nemen met een doping verleden, maar doen dit vervolgens wel.
15 juli 2015 11:27
Cobo zette ook al zijn data online na zijn gewonnen Vuelta. Hij wordt nog steeds door 90% beschuldigd dat hij die Vuelta niet clean heeft gereden.
M.a.w.: je schiet er niks mee op.
15 juli 2015 11:27
Hélemaal eens met LyndaLid, Froome doet het fantastisch en ik geloof hem denk ik gewoon :p.
15 juli 2015 11:28
@slice; waarin precies?
15 juli 2015 11:28
Alle prestaties in de wielersport blijven onder een vergrootglas liggen. Het maakt niet uit hoe vaak renners getest worden en hoe hun bloedpaspoort en cortisolwaardes etc. zijn.
Froome kan doen wat hij wil, maar waarom moet hij zijn onschuld bewijzen en waarvoor en wat is het nut ?
Doping is doping wanneer dit door een onomstotelijke test wordt vastgesteld, zolang bij alle tests etc. blijkt dat hij "schoon" genoeg is....dat moeten wij dat accepteren en respecteren. Natuurlijk worden er middelen (al dan niet dopinggerelateerd) gebruikt, maar zolang de waardes niet tracebaar zijn, is daar weinig aan te doen.
15 juli 2015 11:30
Ik geloof Froome niet op zijn blauwe ogen, maar ik vind het ongelooflijk hoe mensen na 1 bergetappe weer uit hun grotten komen gekropen om met doping beschuldigingen te smijten. En álles wat er gedaan wordt om open en eerlijk te zijn wordt met cynisme ontvangen. Zo is er dus helemaal niets meer te redden in de sport, als de volgers dit niveau erop na houden.

Ik heb serieus nog bijna niemand gezien die verder komt dan "het stinkt gewoon bij Sky", "het klopt voor geen meter". NIEMAND heeft het over wat er verder gisteren gebeurd is, de mooie dingen, en de opvallende zaken van andere renners.
15 juli 2015 11:30
De test zal (moeten) uitwijzen dat Froome zelf echt een fenomeen is, en dat zijn bijzondere fysiologie zijn manier van rijden/winnen mogelijk maakt.
Dat je dan suprematie krijgt (en voorspelbare grand tours) moeten we voor lief nemen. Een meer level playing field met behulp van PED willen we niet.
De natuurlijk sterkste GT specialist rijdt de competitie dus weg. Elke lichting heeft zo'n figuur, dat worden de epische namen in cycling. Vroeger zal het ook niet echt opwindend zijn geweest om Merckx of Coppi of Indurain (herinner ik me nog goed) na jaren van dominantie voor de zoveelste keer de competitie te zien vernederen.
15 juli 2015 11:31
@lyndalid @martini151@turtlehead

http://sportsscientists.com/2015/07/day-1-in-the-mountains-one-more-pixel-context-mistrust/

Sinds ik mij er in ben gaan verdiepen en er alles over heb gelezen sluit ik mij volledig aan bij @fenna.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.