Froome wint regenachtige koninginnenrit in Romandië
foto: Sirotti
zaterdag 30 april 2016 om 17:13

Froome wint regenachtige koninginnenrit in Romandië

Chris Froome heeft in de stromende regen de koninginnenrit in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De tweevoudig Tourwinnaar, die in het algemeen klassement al geen rol van betekenis meer speelde, schudde op de slotklim zijn medevluchter Tejay van Garderen van zich af en kwam in Villars-s/Ollon solo over de streep. Het is zijn eerste overwinning sinds de Herald Sun Tour begin februari.

Nairo Quintana blijft in het bezit van de leiderstrui en neemt daarmee een belangrijk voorschot op de eindzege. De Colombiaan van Movistar begint morgen met een voorsprong van negentien seconden op Thibaut Pinot aan de slotetappe. Ion Izagirre wipt over Ilnur Zakarin heen naar de derde plaats. Tom Dumoulin handhaaft zich op de vijfde stek. Bauke Mollema staat negende.

Froome samen met Van Garderen in de aanval
Een elftal renners (met daarbij sprinter Marcel Kittel als opvallendste naam) trotseerde het slechte weer in de Zwitserse Alpen en reed al vroeg in de etappe weg. Op de Col des Planches, de tweede klim van de dag, bleek dat Bob Jungels (Etixx-Quick-Step), Sander Armée (Lotto Soudal) en Pavel Kochetkov (Katusha) van de mannen vooraan de beste klimmersbenen hadden.

30-04-2016 Tour De Romandie; Tappa 04 Conthey - Villars Sur Ollon; 2016, Team Sky; 2016, Bmc Racing; Froome, Christopher; Van Garderen, Tejay; Villars Sur Ollon;

Froome, Van Garderen, Jungels en Kochetkov – foto: Sirotti

Terwijl bij de koplopers de Belg Armée overboord werd gegooid, besloten Chris Froome en Tejay van Garderen hun benen eens te testen. De Sky- en BMC-renner reden weg uit het uitgedunde peloton. Nog voor het begin van de slotklim, de Barbouleusaz (8,9 km a 12%), wisten ze de aansluiting met Jungels en Kochetkov te vinden.

Actieve Mollema rijdt naar zesde plaats
Op de mistige flanken van de Barbouleusaz besloten Froome en Van Garderen om het kwartet tot een duo te reduceren, waarna de Brit vervolgens op zeven kilometer van de streep (en drie kilometer van de top) aan een solo begon. Achter hen deelden Simon Spilak en Nairo Quintana speldenprikken uit in de groep met favorieten, maar zonder resultaat. Ook Bauke Mollema maakte een sterke indruk.

Het strakke tempo van Froome bleek ruim voldoende om uit de greep van de achtervolgers te blijven. Hij kwam met een voorsprong van veertig seconden over de top, bleef in de spekgladde afdaling overeind en boekte zo zijn eerste zege in bijna drie maanden tijd. Izagirre sprintte vier seconden achter de Brit naar de tweede plaats. Mollema finishte in dezelfde tijd en werd daarmee zesde en beste Nederlander.

30-04-2016 Tour De Romandie; Tappa 04 Conthey - Villars Sur Ollon; 2016, Team Sky; Froome, Christopher; Villars Sur Ollon;

Froome pakte zich goed in voor de podiumceremonie – foto: Sirotti

RIDE Magazine
74 Reacties
Sorteer op:
30 april 2016 17:14
Mollema uitstekend, en Dumoulin verliest ook bijna niks
30 april 2016 17:15
Mollema sterk gereden. Jammer dat ze hem daar aan het einde niet lieten gaan.
30 april 2016 17:15
Mooie zege voor Froome. Maar jeetje, die bochten.

Sterke Izagirre en Dumoulin gezien vandaag. Erg goed gereden door Tom: gewoon eigen tempo en je niet gek laten maken door de springveren. Zo moet hij het ook doen in de Giro. Misschien dat er dan wel een top-5 inzit.

Quintana redelijk vandaag. Hoefde natuurlijk ook niet echt. En Pinot was zeker sterk, maar heeft net niet die klasse om weg te rijden van de rest. Misschien dat het nog komt met de jaren.
30 april 2016 17:16
Leuke rit. Froome toont zijn klasse, Mollena toont zijn karakter.
30 april 2016 17:18
Dumoulin, houdt stand in de ak! Knappe 5e plaats.
30 april 2016 17:19
Mooie rit!

De TLJ boys hebben bij elkaar evenveel karakter als Mollema in zijn kleine teen. Dumoulin blijft 5e, hij eindigde op 5 seconden achter de Quintana groep.
30 april 2016 17:20
Wat zou Majka tegengekomen zijn? Lek? Ook ziek?
30 april 2016 17:21
Aardige rit, idd. Pinot van de favorieten de smaakmaker vandaag. Bleef het proberen, waarvoor respect. Quintana hoefde niet, maar mocht wel wat meer inititief nemen. Desnoods speldenprikken uitdelen. Goeie overwinning Froome. Toch zie ik hem dit jaar meer moeite dan de afgelopen jaren krijgen met Bert, Nairo en wellicht een andere renner die excelleert tijdens de Tour, zoals Pinot of van Garderen bijvoorbeeld.
30 april 2016 17:22
Mooie vermelding bij sporza ook voor Mollema
30 april 2016 17:23
Mooie vermelding ook op sporza voor Mollema
30 april 2016 17:25
Mooie renner die Mollema kan niet mee met de versnelling maar springt er vervolgens 2x zo hard terug naar toe. Froome sterk had ik toch niet verwacht. En Majka is die klaar voor de Giro? toch maar Uran ruilen voor hem in de Scorito?

@TeamNL: Gefeliciteerd je bent de eerste die dit topic vervuild met een TLJ opmerking.
30 april 2016 17:25
Mollema erg tof gereden, meermaals teruggekomen en op het einde dan toch nog een paar keer proberen weg te komen. Ik had meer van Zakarin verwacht, daarnaast enigzins benieuwd wanneer wilco nou binnen is gekomen. Als het weer op het weer wordt geschoven dan mag TLJ toch nog aan een extra puntje gaan werken (naast killermentaliteit/hardheid ook aan hun kleding/omgang met weersomstandigheden).

zoooo kelderman op meer dan 5 min, benieuwd wat daar is gebeurd.
30 april 2016 17:25
Toch momenteel het enige land met 2 renners in de top 10 :D
30 april 2016 17:26
@vevie
Van Garderen? Froome verslaat Tejay nog op één been. Je ziet het vandaag weer.
30 april 2016 17:27
Mollema heel taai, Kelderman teleurstellend (wederom). Met de vorm van Dumoulin zit het wel goed, Giro-koorts begint bij mij in elk geval wel een beetje te komen.
30 april 2016 17:31
Goed hoor van Dumoulin. En Mollema natuurlijk ook, maar daar mag je dat 'n beetje van verwachten.

@sephiroth
Had Kelderman geen last van z'n been na die val? Dat is wel een renner die tegen de kou kan.
30 april 2016 17:31
Als je wilt weten wat karakter is ? Goh Ja. Dat is Mollema ( Aldus de Cauwer )
30 april 2016 17:32
tendam, tuurlijk, maar dan had ik hem niet op 5 min+ verwacht... dus ben benieuwd of er iets anders speelt.
30 april 2016 17:32
Het is duidelijk voor de Tour, Froome weer topfavoriet met daar net onder Quintana. Daarna dan Pinot, Aru en Contador... Dàt zijn de vijf groten voor dit jaar.
30 april 2016 17:35
Ben toch wel benieuwd hoe Majka het in de giro zal gaan doen. Vandaag, net als gisteren, onder zijn kunnen gepresteerd.
30 april 2016 17:37
huh miguelon, hoezo alberto zo duidelijk onder quintana plaatsen? het staat 1:1 tussen die beiden dit seizoen, en als je de totale tijd telt dan staat alberto 30s voor op quintana... Daarnaast is Alberto toch een stuk aanvallender en creatiever om tijd te pakken dan Nairo.
30 april 2016 17:40
Mooie complimenten van kenner José Decauwer op Sporza over Mollema. Was mooi om te zien hoe hij met zijn bonkige stijl loste en steeds weer terug kwam en zelfs op het einde nog demarreerde. Wat een karakter !

Froome fietst zich gewoon in vorm voor de koers die er straks echt toe doet. Op weg naar zijn vormpiek dus.

@TeamNL
Ik ben na jou de tweede om te constateren dat TLJ andermaal buiten beeld is gebleven en ook in deze koers niets inbrengt. Sorry Arviid, maar het is helaas de realiteit.
30 april 2016 17:44
Zit ik naar de volledige uitslag te kijken....33 rijders rijden de Ronde van Romandie uit?????????
30 april 2016 17:46
Prima prestatie van Dumoulin, hij is klaar voor het hooggebergte en een top-10 klassering, geen probleem zal dat worden.

Geschrokken van Majka, is hij wel klaar over een week, is er vandaag gewoon compleet afgereden en dit leek me niet dat hij het heeft laten lopen.
30 april 2016 17:48
Tom en Bauke prima. Froome klasse, Quintana, met sterke ploeg, niet in troubles, TLJ teleurstellend en arviidd niet zo dwingend posten svp. Met name de term vervuilend getuigd niet van veel respect. Dat is jammer, want komt sfeer op dit forum niet echt ten goede vind ik. Mensen mogen toch hun mening posten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.