Gedesillusioneerde Nibali: “Ik ben mezelf niet”
foto: ANSA/LUCA ZENNARO
woensdag 25 mei 2016 om 10:37

Gedesillusioneerde Nibali: “Ik ben mezelf niet”

Steven Kruijswijk deelde in de bergetappe naar Andalo opnieuw rake klappen uit. Voor de derde keer deze Giro d’Italia ging Vincenzo Nibali neer, maar de definitieve knock-out laat nog altijd op zich wachten. Maar het lijkt erop dat de Italiaan de handdoek in de ring gooit.

Statement
In de korte bergrit van gisteren kreeg de Italiaanse kampioen van Astana opnieuw een gevoelige tik. Niet alleen kon hij naaste podiumconcurrenten Kruijswijk en Alejandro Valverde niet volgen, ook moest hij lijdzaam toezien hoe renners als Diego Ulissi, Bob Jungels, David López en Sergey Firsanov hem bergop losten. Dat is namelijk niet alledaags. Na de aankomst wees een soigneur Nibali de weg naar het teamhotel, waarna de Italiaan zonder woord en gebaar er direct naartoe reed. Astana kwam vervolgens met een kort statement, aldus Cyclingnews. “Ik ben mezelf niet”, stelt de Haai van Messina. “Ik voelde me aanvankelijk goed, maar tegen het einde was ik helemaal leeg. Op dit moment heb ik daar geen verklaring voor. Maar ik moet een reden vinden voor dit weifelende optreden.”

‘We kunnen geen hypothese maken’
Astana-teamdokter Emilio Magni bracht het verdict aan de toegestroomde pers, die vervolgens nog vol vragen zaten. “We zijn de afgelopen dagen ook een aantal keer verrast. Vincenzo’s conditie was optimaal en het leek er op dat hij klaar was voor de zware dagen die ons te wachten stonden. Tijdens de klimtijdrit van zondag presteerde hij al minder dan we vooraf dachten. Dat was voor ons een kleine verrassing. We hebben hem maandag tijdens de rustdag al onderzocht. Maar om een overtuigender antwoord te vinden, moeten we woensdag of donderdag een aantal tests doen in een laboratorium. Op dit moment heb ik niet het gevoel dat ik een hypothese kan opstellen”, verklaart Magni.

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
25 mei 2016 10:41
... en al die jaaaren nooit geweest. Ik werd gegangmaakt, op elk drieweekse feest. Etc.

@Thijs Z: prima dat je me tegenwoordig zo vaak copy/paste, maar dan is het toch wel zo netjes om je bron te vermelden.
25 mei 2016 10:41
Syndroom van Kruiswijk ?
25 mei 2016 10:43
Krijg er de kriebels van. Tests, laboratorium etc. Gewoon lekker op gevoel fietsen.
25 mei 2016 10:47
Hij is het hele seizoen al zichzelf niet.
25 mei 2016 10:49
@ddb:

Ivan Basso is het niet met je eens.

Vrij logisch trouwens dat men bloed, urine e.d. gaat testen. Als jij je niet lekker voelt, dan laat jouw dokter precies hetzelfde doen, dus geen idee waarom je dat een wielrenner misgunt.
25 mei 2016 10:50
Toch wel zuur hoor om zo'n geweldige renner als Nibali te zien ploeteren. Als Kruijssie de Giro niet wint, dan had ik hm aan Vincenzo gegund
25 mei 2016 10:51
Virusje? Wel jammer voor de koers, maar voor Kruijswijk is dit natuurlijk prima. Een zwakke Nibali gaat geen oorlog meer kunnen maken komend weekend.
25 mei 2016 10:52
Nibali wordt toch gewoon op waarde geklopt, je kan niet altijd de beste zijn.
25 mei 2016 10:54
Die tests zou ik als werkgever ook uitvoeren. Gaat om meer dan de eer natuurlijk. Nibali zelf blijft een fantastische renner. In de leiderstrui, in Luik-Bastenlaken-Luik of op achterstand in 'zijn' Ronde, hij blijft knokken en aanvallen. Een renner om te koesteren als wielerliefhebber. Alleen jammer dat ie voor Vino is gaan rijden. Gelukkig is dit z'n laatste seizoen bij de Kazakken en zien we hem hopelijk volgend jaar in een ander tenue aanvallen.
25 mei 2016 10:59
Ook een beetje de schuld van Dumoulin die hij de laatste week had verwacht, kan zijn teleurstelling wel begrijpen.
Of misschien de naweeen van een verkeerd geplande hoogtestage?
25 mei 2016 11:01
Hij had toch ook een probleem met materiaal tijdens de klimtijdrit? Dan nog 25ste worden is niet slecht.
25 mei 2016 11:01
Nibali zeker niet op waarde geklopt. Hij is immers zich zelf niet. @wheely moeite met begrijpend lezen?
Jammer om hem zo te zien ploeteren, echter de volgende grote ronde zal zijn overwinning zoeter smaken.
25 mei 2016 11:01
Nibali haalt toch al een jaar zijn niveau niet?
25 mei 2016 11:01
Interessant! Het lijkt mij dat Nibali geknakt is - hij was degene die de Giro zou gaan winnen, en in de Koninginnerit, toen hij er nog excellent voor stond, werd hij er opeens af gereden door die 'onbekende' Kruijswijk (geen Froome, Quintana of Contador, maar juist die daar...). En met de tijdrit die niet liep lijkt hij me mentaal gebroken - laat alle tests maar zitten, dit zit tussen de oren. Met alle respect, ik vind hem heel sympathiek, veel te sympatiek voor Astana, want ik denk dat hij de Italiaanse druk veel te veel voelt, en onder gebukt gaat, dusdanig dat hij niet meer 'normaal' kan presteren maar blokkeert. Jammer! En zie eens hoe ontspannen Kruijswijk is op het moment - dat is pas genieten.
25 mei 2016 11:01
@kingstown
Quote:
Vrij logisch trouwens dat men bloed, urine e.d. gaat testen. Als jij je niet lekker voelt, dan laat jouw dokter precies hetzelfde doen, dus geen idee waarom je dat een wielrenner misgunt.


Je huisarts stuurt je niet om elk wissewasje naar het ziekenhuis voor bloed en urine onderzoek . Er is niemand ( zonder ernstige ziekte ) waarvan om de haverklap een ziekenhuis onderzoek nodig is . José De Cauwer liet van de week op Sporza al is vallen dat de renners is meer zouden moeten toegeven dat ze op hun waarde worden geklopt in plaats van dat eeuwige excuus van (een beetje) ziek zijn te gebruiken.
25 mei 2016 11:05
Ergens ook wel een tegenvaller voor Kruijswijk lijkt me met het 'minder sterke' team van TLJ.. In de etappe's waar Kruijswijk tijd heeft gepakt was het vaak Astana wat het peloton het vuur aan de schenen legde en de concurrenten van Kruijswijk niet veel ruimte gaf om een spel te spelen. In de etappe van gisteren bijvoorbeeld was een Kangert indirect zeer belangrijk voor Kruijswijk, hij zorgde er voor een groot deel voor dat Chaves niet dichterbij kon komen. In andere ritten heeft Astana ook vaak met Scarponi, Fuglsang en Kangert oorlog gemaakt. Met een zwakke Nibali zal Astana niet dezelfde tactiek hanteren
25 mei 2016 11:08
@paling99 scherp!
25 mei 2016 11:09
Het is uiteraard veel handiger om te achterhalen wat er loos is, dan om de mindere kracht in je benen zomaar te accepteren als gewoon tekort komen.
25 mei 2016 11:09
Nibali lijkt wel te bezwijken onder de druk. Steeds maar mis schakelen/fietsproblemen, gefrustreerd, Trentino was niet best. Zoek maar snel een andere ploeg en weer wat plezier.
25 mei 2016 11:13
@Vlek

Als je een "slappe" dag op je werk hebt loop je toch ook niet naar de dokter , dan ge je gewoon door.
25 mei 2016 11:14
Dit is al het derde jaar op rij dat Nibali niet echt op gang lijkt te komen. In 2014 en 2015 was hij pas super in de Tour (vorig jaar zelfs pas de 2e helft van de Tour). Dit jaar leek het wat beter te gaan, zijn prestaties in Oman en de Tirreno waren beter dan de twee voorbije jaren. Maar in Trentino leek het toch niet de goede kant op te gaan. Ik heb de voorbije jaren geen renner meer zien parkeren dan Nibali denk ik. Maar dat komt ook omdat hij ook in mindere vorm toch probeert koers te maken en niet anoniem meerijdt. Hij valt regelmatig aan, zelfs al krijgt hij daarna een terugslag. Ook deze Giro heeft hij het al meermaals geprobeerd. Daarom heb ik veel bewondering en respect voor Nibali en is hij inmiddels uitgegroeid tot mijn favoriete renner onder de rondetoppers! Hopelijk vindt hij gauw z'n beste vorm terug. Forza Nibali!
25 mei 2016 11:14
Chaves had ook nog reactie. Erkende dat hij een fout heeft gemaakt door niet mee te springen en te ver zat op dat moment. Benen waren wel in orde.
25 mei 2016 11:14
Wielrenners op profniveau zijn in principe patiënten. Wanneer zij zonder de ondersteuning van doktoren de wedstrijden fietsen worden ze ziek.
Middels medicatie (geen doping) blijven de renners in staat de inspanningen te leveren die gevraagd worden. Geen medicatie betekent dan ook ..... ziek worden.
Bij Nibali zal het wel mentaal zijn. Komt daar die Nederlander die de gevestigde orde de pas afsnijdt. Daartegen ageren en reageren biedt geen uitkomst en dan gaat er in de bovenkamer onzekerheid ontstaan over de kwaliteiten van hemzelf. Wat natuurlijk niet van toepassing is omdat Nibali een van de betere onder de beste is.
25 mei 2016 11:15
@UrbanSteel

Flauwekul, de gemiddelde mens dient helemaal geen uiterste inspanningen te doen en daarop beoordeeld te worden. Wielrenners kunnen niet aan 95% werken, alles moet meezitten om een topprestatie te verrichten. Logisch dat je dan gaat zoeken waar de verklaring zit, of niet?
25 mei 2016 11:15
@Urbansteel

In elk bedrijf geldt: Als je kapitaal niet naar behoren functioneert, onderzoek je het.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.