Gedesillusioneerde Nibali: “Ik ben mezelf niet”
foto: ANSA/LUCA ZENNARO
woensdag 25 mei 2016 om 10:37

Gedesillusioneerde Nibali: “Ik ben mezelf niet”

Steven Kruijswijk deelde in de bergetappe naar Andalo opnieuw rake klappen uit. Voor de derde keer deze Giro d’Italia ging Vincenzo Nibali neer, maar de definitieve knock-out laat nog altijd op zich wachten. Maar het lijkt erop dat de Italiaan de handdoek in de ring gooit.

Statement
In de korte bergrit van gisteren kreeg de Italiaanse kampioen van Astana opnieuw een gevoelige tik. Niet alleen kon hij naaste podiumconcurrenten Kruijswijk en Alejandro Valverde niet volgen, ook moest hij lijdzaam toezien hoe renners als Diego Ulissi, Bob Jungels, David López en Sergey Firsanov hem bergop losten. Dat is namelijk niet alledaags. Na de aankomst wees een soigneur Nibali de weg naar het teamhotel, waarna de Italiaan zonder woord en gebaar er direct naartoe reed. Astana kwam vervolgens met een kort statement, aldus Cyclingnews. “Ik ben mezelf niet”, stelt de Haai van Messina. “Ik voelde me aanvankelijk goed, maar tegen het einde was ik helemaal leeg. Op dit moment heb ik daar geen verklaring voor. Maar ik moet een reden vinden voor dit weifelende optreden.”

‘We kunnen geen hypothese maken’
Astana-teamdokter Emilio Magni bracht het verdict aan de toegestroomde pers, die vervolgens nog vol vragen zaten. “We zijn de afgelopen dagen ook een aantal keer verrast. Vincenzo’s conditie was optimaal en het leek er op dat hij klaar was voor de zware dagen die ons te wachten stonden. Tijdens de klimtijdrit van zondag presteerde hij al minder dan we vooraf dachten. Dat was voor ons een kleine verrassing. We hebben hem maandag tijdens de rustdag al onderzocht. Maar om een overtuigender antwoord te vinden, moeten we woensdag of donderdag een aantal tests doen in een laboratorium. Op dit moment heb ik niet het gevoel dat ik een hypothese kan opstellen”, verklaart Magni.

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
25 mei 2016 12:05
Nibali heeft itt alle andere favorieten zaterdag heel lang alleen gereden. Hij heeft daar het meest geleden van iedereen. Dat zag je al terug aan een slechte klimtijdrit en ook nu zie je dat hij daar niet volledig van hersteld is. Te veel energie verbruikt op het verkeerde moment.
25 mei 2016 12:06
Het is wel duidelijk dat er iets aan de hand is met Nibali, maar het verbaast mij dat ze dit niet zagen aankomen. In 2013 was hij oppermachtig in Trentino, deed hij nog kopwerk voor Gasparotto in de finale van LBL en won hij overtuigend de Giro. Dit jaar stelt hij in al die wedstrijden teleur.

Vroeger kon hij pieken als de beste, van 2010 tot en met 2014 altijd podium in een grote ronde (behalve in de Vuelta van 2011). Afgelopen jaar leek hij zijn beste vorm te hebben in Lombardije wat ik vreemd vond gezien zijn rare voorbereiding die hij had aangezien hij vroeg uit de Vuelta was gezet.

Nibali komt wel weer bovendrijven en Kruijswijk mag zich gelukkig prijzen met deze Nibali, want een Nibali met de vorm van de Giro 2013 of de Tour 2014 had natuurlijk overtuigend deze Giro gewonnen.
25 mei 2016 12:06
Natuurlijk dat Astana gaat kijken wat er aan de hand is. In dit deelnemersveld is Nibali op papier veruit de sterkte. Ter vergelijking (zijn grote rondes):

2015: TDF 4de
2014 TDF 1ste
2013: Spanje 2de
2013: Giro 1ste
2012: TDF 3de
2011: Spanje 7de
2011: Giro 2de
2010: Spanje 1ste
2010: Giro 3de

Sinds 2011 wordt dit zijn slechtste klassering (hij zal ws nog plekje zakken). En iemand met zo'n erelijst zou opeens mentale problemen hebben. Ik geloof daar geen snars van. Moet iets lichamelijk zijn anders wordt je - met alle respect - niet door Kruijswijk weggereden.
25 mei 2016 12:08
Quote:
Zijn gezicht spreekt boekdelen

Teleurgesteld dat er Dumoulin er niet meer is, die had hij nog om zich heen verwacht in de derde week.
25 mei 2016 12:09
Kingstown +1 Inderdaad irritant dat mensen Nibali's slechte rijden koppelen aan Kruiswijks goede rijden. Hij heeft in het verleden bewezen beter te kunnen en haakt echt niet af omdat Kruiswijk hem de baas is. Ik hoop dat hij zijn vorm terugvindt en Steven en hij nog een paar mooie gevechten laten zien. (Met Kruiswijk als uiteindelijke winnaar )
25 mei 2016 12:11
Simpel: het overlijden van die jongen uit zijn wielerploeg. Meer is het niet. Dergelijk drama hakt er serious in, hoor.
25 mei 2016 12:20
Nibali, groot renner, dat er iets scheelt is duidelijk maar ons Kuifje (zie Sporza.be) profiteert op een geweldige manier!
25 mei 2016 12:28
@ivanoviclover

Is er iemand overleden binnen Astana dan? Dat zou het inderdaad kunnen verklaren. Dat breekt je mentaal.
25 mei 2016 12:29
Bettini komt met mogelijke verklaringen.

Crankwissel (langer) dit seizoen, project Bahrein, slechte uitwerking hoogtestage, tactische blunder aanvalmomenten.
25 mei 2016 12:38
Even een testje doen, jaja spuitje erin en gaan haha
25 mei 2016 12:39
whahaha wat een onzin allemaal die reacties hier. Ik ben eigenlijk de beste wielrenner te wereld, ben alleen net niet fit genoeg.. Beetje dat niveau. Hij is gewoon minder edan nkele renners in deze Giro en misschien heeft hij zichzelf een beetje overschat op de eerste berg (waar hij iedereen lost op 3 renners na)...
25 mei 2016 12:42
@Ivano , dat is inderdaad ook een punt die je aanhaalt die natuurlijk ook meespeelt.
25 mei 2016 12:46
Nibali gaat hoe dan ook door tot in Turijn. "Ik ga niet stoppen. Ik wil Turijn halen. Je moet een nederlaag accepteren uit respect voor je tegenstanders en je ploeggenoten. Mijn ploeg hebben er alles aan gedaan om mij te helpen. Ook al zal ik nog verder wegzakken, dan nog ga ik door. Al was het maar om de eerste plaats in het ploegenklassement te verdedigen", aldus Nibali in Gazzetta dello Sport.

Je moet een nederlaag accepteren uit respect voor je tegenstanders en je ploeggenoten.
Mooi gezegd
25 mei 2016 12:59
Nauwkeurig onderzoek naar effect hoogtestages zou misschien geen kwaad kunnen. Indien verkeerd gepland kan het juist averechts werking door terug aanpassing op zee nivo. Oorlog tussen de bloed lichaampjes, leeg gevoel, alsof de Tide uitdooft.
25 mei 2016 13:00
@Cyclingbruh niet binnen Astana, maar hij sponsort een wielerploeg voor jong talent geloof ik en een zo'n talentje van ik dacht 14 jaar is aangereden door een vrachtwagen en overleden, hij heeft ongeveer een week geleden een foto gepost waar hij samen op staat met deze jongen en zijn medeleven betuigt.
25 mei 2016 13:17
Ach ja. Nibali is van de zogenoemde 'grote vier' (Contador, Froome, Quintana en Nibali) de minste en dus wat overgewaardeerd. Van die vier is hij het makkelijkst te kloppen, bedoel ik maar. En zo blijkt. Maar hij is wel een klasbak met groot eergevoel. Ik denk dat hij nog alles op alles zal zetten om net als Valverde dan minstens nog een etappe te pakken. Dus zie vrijdag of zaterdag. Verder lekker naar de dokter en straks naar een andere ploeg. Nog beter! Hij is een kat met negen levens. En zal er volgende afspraak gewoon weer staan.
25 mei 2016 13:20
@Hiddee95

Ja, dit vind ik ook heel mooi van Nibali, een echte sportman. Jammer dat hij bij Vino zit, het tegenovergestelde van een echte sportman/
25 mei 2016 13:39
Nibali is 31. Kan het zijn dat hij zijn topjaren reeds achter zich heeft liggen? Niet iedereen heeft dezelfde carrière en op hetzelfde moment zijn/haar topjaren. En zeker niet iedereen kan vele jaren de absolute top zijn zoals Valverde.
25 mei 2016 13:54
Ik weet wat er met Nibali scheelt: er zijn er drie beter. Eigenlijk vier, want Zakarin lijkt me ook sterker. Het is niet dat Nibali achterin de bus hangt, hij rijdt nog steeds verduiveld hard omhoog, alleen net niet hard genoeg.
25 mei 2016 13:57
@sstijnntje 31 lijkt mij toch nog te vroeg. Nibali moet zeker nog wel twee jaar op echt topniveau kunnen acteren lijkt mij. 7 maanden geleden won hij nog Lombardije en hij leek ook goed op weg dit jaar gezien zijn resultaten in Oman en hij had volgens mij een grote kans om de Tirreno te winnen als die bergetappe was doorgegaan. Waar het uiteindelijk is misgegaan weet ik uiteraard niet.
25 mei 2016 14:11
Nibali is nooit goed geweest in de echt epische bergritten. Ik kan me de Giro van 2011 herinneren, toen zakte hij er ook doorheen in de zwaarste ritten. Dat is geen talent van hem, als je dan ietsje minder bent komt het in dat soort ritten blijkbaar het meest naar voren.
25 mei 2016 15:28
Nibali en Slongo hebben gewoon weer steken laten vallen in de voorbereiding. Is niet de eerste keer. Misschien dat een andere omgeving hem wonderen doet.

Daarnaast is het natuurlijk een klein beetje een overschatte coureur. Wel een geweldige aanvaller, maar absoluut niet van het niveau Contador, Froome en Quintana. Heeft ook altijd wel wat mazzel gehad in de grote rondes die hij won (vermoeide tegenstand in de Vuelta, uitvallen van een desolate Wiggins in de Giro en het verdwijnen van Contador en Froome in de Tour). Uiteraard moet je mazzel hebben in een grote ronde, maar er eentje winnen tegen de allerbeste coureurs heeft hij nooit gedaan.

Wat niet wegneemt dat we deze Giro echt een zwakke Nibali zien. Maar je zag het al aankomen in Trentino en Luik. Volgend jaar beter! Maar wat hij in godsnaam gaat doen in de Tour, weet ik niet. Río evenmin.
25 mei 2016 17:28
@Purito
Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. :)
25 mei 2016 17:29
@Purito hier doe je Nibali mee tekort. Ik durf zelfs te stellen dat Nibali al zes grote rondes op zijn naam had kunnen hebben. De Giro van 2010 had hij gewoon kunnen winnen als hij niet hoefde te wachten op Basso in sommige etappes. De Giro van 2011 had hij ook kunnen winnen (Contador was uiteraard de sterkste, maar na het schrappen won Scarponi, als Nibali zich niet had gericht op Contador met rare aanvallen op 50km van de streep was hij altijd voor Scarponi geeindigd). De Vuelta met Horner had natuurlijk ook anders kunnen aflopen als hij in de eerste bergetappe Horner niet zover had laten wegrijden (meer dan een minuut), maar ja toen dacht hij natuurlijk niet dat die Horner nog gekke dingen ging doen.

In de Tour van 2014 was Froome weliswaar voor de kasseien uitgeschakeld, maar Contador had zijn achterstand nooit meer goed gemaakt. De klimtijden die Nibali liet zien in de 4 bergetappes waren indrukwekkend, als Contador iedere etappe 45 seconden had gepakt op Nibali, zaten we volgens mij aan wattages en klimtijden uit het epo tijdperk. Daarom vond ik het ook jammer dat Contador uitviel, omdat nu de indruk wordt gewekt dat hij die ronde heeft gewonnen door de afwezigheid van Froome en Contador, maar zelfs met die twee had hij die ronde gewonnen.
25 mei 2016 19:10
Nibali een overschatte courreur? Nibali is beter, alleen al qua palmares, dan Froome en Quintana bij elkaar. Hij heeft werkelijkwaar overal toegeslagen. Zelfs op de kasseien in de Tour gaf hij de rest het nakijken. Nibali in goede doen kan op alle terreinen een ronde naar zijn hand zetten. Dat hij af en toe een slechte dag heeft, maakt hem des te ongrijpbaarder. Hij laat zich tenminste kloppen door Kruijswijk (ogenschijnlijk) en Horner, in plaats van maar overal uit te stappen als het even tegenzit (uhum Froome uhum). Nee, ik overdrijf wellicht wat maar Nibali is GEEN overschatte renner. [ Zul je zien, stapt ie morgen toch af. ]

Om te reageren moet je ingelogd zijn.