Gesink vierde na aanval: “Ik dacht: Doe eens gek”
foto: Sirotti
dinsdag 14 juli 2015 om 17:15

Gesink vierde na aanval: “Ik dacht: Doe eens gek”

Robert Gesink was de eerste renner uit de favorietengroep die ten aanval trok op de slotklim van vandaag. In de etappe naar La Pierre-Saint-Martin reed hij lange tijd vooruit, maar moest hij uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Chris Froome, Nairo Quintana en Richie Porte. “Ik ben kapot, maar wel tevreden”, zegt hij direct na afloop tegen de NOS.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik zat daar aan het begin van de klim en voelde me goed. Ik dacht: ‘Doe eens gek.’ Ik dacht er heel even over na. ‘Als die mannen gaan, dan gaan ze te snel voor mij. Dus als ik ze voor ben…’ En het pakte goed uit.”

Het gat met de favorietengroep was op een gegeven moment een halve minuut. “Ik heb zeker gedacht aan de etappe. Heel even”, vertelt de kopman van LottoNL-Jumbo. “Toen Porte voorbijkwam met Froome, hoopte ik dat ze stil zouden vallen. Dat gebeurde niet. Toen zat ik bij Van Garderen in z’n wiel, en hij viel wel stil.”

“Ik besef het nog niet helemaal”, aldus een ietwat timide Gesink. “Voor vandaag was het heel goed, morgen zien we wel weer. Ik voelde me sterk, er zat wel wat achter. Er zit nog veel te komen, maar dit was een superdag. Dit zat er vandaag in, eens kijken wat er voor morgen inzit.”

In het algemeen klassement staat de Varssevelder nu achtste op 4 minuten en 35 seconden van klassementsleider Froome.

[poll id=”76″]

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
14 juli 2015 18:40
edit redactie: laat het editten maar aan ons over
14 juli 2015 19:51
Hulde... ik moest ook jankem
14 juli 2015 19:51
Ongelofelijk mooi om Gesink vandaag zo te zien rijden en ik hoop zo ongelofelijk erg dat hij dit niveau vast kan houden. Er is geen atleet in de wereld die ik het meer gun om succesvol te zijn dan Gesink. Hij heeft zo ongelofelijk veel over zich heen gekregen en is altijd positief en gemotiveerd gebleven. Als Gesink dit niveau vast kan houden is top 5 zeker mogelijk en wie is er zelfs meer mogelijk.
14 juli 2015 19:55
Robert weet wat ie kan, als ie was blijven volgen zoals sporza beaamt had ie wellicht meer tijd verloren. Heeft meer klimkm's in de benen dan deze commentatoren samen lijkt me.
14 juli 2015 20:15
Ongelofelijk goed van Robert om hier gewoon 4e te worden. Alleen houdt alsjeblieft de verwachtingen niet te hoog. De eerste bergrit van de Bau en Lau tour, reden die 2 ook fantastisch. Later zakte ze toen begrijpelijk wat in. Top 10 zou in dit deelnemersveld nog steeds uitstekend zijn. Als hij er de komende etappes nog zo voor staat, mogen de verwachtingen wat hoger worden. Ik hoop ook op een top 5, maar het is ook afwachten wat er gebeurd als er meerdere klimmen in de rit zitten.
14 juli 2015 20:23
Leuk, Gesink nu na Froome de meest populaire renner van vandaag op Procyclingstats!
14 juli 2015 20:24
http://www.volkskrant.nl/voorpagina/in-een-beklimming-trapte-gesink-alle-kritiek-aan-gort~a4100945/
14 juli 2015 20:47
Ben nog maar net bekomen van de live uitzending. De adrenaline gierde ook door mijn lijf en hielp me aan een van mijn snelste trainingsrondjes sinds weken. Ik heb altijd wel vertrouwen gehouden dat Gesink nog mooie dingen kon laten zien, maar dit in de eerste bergrit overtreft verre mijn verwachtingen.

Begin dit jaar was er veel afkeuring over het gele TLJ shirt bij de celeste Bianchi. Ik vond de combinatie niet direct lelijk en vanmiddag vond ik het er zelfs prachtig uitzien. Het leek me dat Robert ook op de nieuwe Bianchi reed die wat fellere kleur celeste lijkt te hebben. Of zie ik het nu mooier vanwege de knappe prestatie van Robert. Hoe denken anderen daar over?
14 juli 2015 21:30
Ik heb ook genoten en gejankt vandaag door Gesink.
Maar laten we reeel blijven. Het zou nog steeds zomaar kunnen dat ie de top10 uitdondert.
Maar hij heeft me/ons in ieder geval al wel 1 dag laten genieten. :-)
14 juli 2015 21:38
@klootjekrielejon Prachtige column. Dank.
14 juli 2015 21:44
Wat een overdreven reacties van sommige hier. Ook ik heb genoten van Gesink vandaag maar ik heb al reacties gezien met dat Gesink podium kan rijden en dat gaat wel heel ver.

Laat die jongen nou eens gewoon lekker de ronde uitrijden en van dag tot dag bekijken hoe het gaat. De ploeg is nu aan zet om heb zo goed mogelijk te ondersteunen.

En de kritiek op Mollema is ook weer overdreven. Je weet dat een bijna vlakke etappe met een HC berg op het einde absoluut niet zijn specialiteit is en bijna nooit goed uit de rustdag komt. Hij staat gewoon netjes elfde en een top 10 is ook voor hem nog mogelijk.

We zijn één berg hoger dan 3e categorie over en iedereen verwacht weer wonderen van Gesink.
14 juli 2015 21:57
Ik sluit me aan bij Team NL. Laten we de beentjes op de grond houden, anders komt de eventuele smak wel erg hard aan. Lekker kijken van dag tot dag. Als het TLJ een keer meezit, kunnen er mooie dingen gebeuren, zowel voor Robert als die andere klimmers. Maar tegenslag zit in een klein hoekje en daar hebben ze al veel te vaak mee van doen gehad dit jaar, duzzz.... stay cool.
14 juli 2015 22:31
Net wel een ontspannen Gesink gezien bij Vive le Velo. Hij koerste vandaag op intuïtie en dat moet hij blijven doen. Hij kent zijn lichaam het beste maar ik heb hem nog nooit zo ontspannen gezien voor de camera als zojuist.

Ik zie deze Tour wel als een nieuw begin voor hem en hopelijk kan hij zonder pech het seizoen uitrijden en volgend jaar echt fris beginnen.
14 juli 2015 22:44
Nu al het sportmoment van het jaar, een nederlander die in een bergetappe in Tour meedoet.
Waar kan dit naar leiden..... HERO
14 juli 2015 23:01
Quote:
Scotty - 2 april 2015 om 09:52 - Bewerkt op 02 april 2015 om 09:53
Mensen die denken dat Gesink top 5 rijdt in de Tour zijn helemaal de weg kwijt natuurlijk.
Ik geloof dat ik even het één en ander terug moet nemen.....

Prachtige prestatie van Gesink, dit had ik echt niet verwacht. Maar, zo heb ik meer renners anders ingeschat voor vandaag. Iedereen valt mee of tegen, behalve Froome.
14 juli 2015 23:20
Robert, vele Nederlandse wielerfans hebben je in 2009 in het hart gesloten, en je vervolgens weer net zo hard uit hun hart verbannen. Ik niet; hoewel ook ik heb getwijfeld aan je mentale weerbaarheid en me soms tot wanhoop aan toe afvroeg waarom je, om uiteenlopende redenen, zo zelden presteerde in de grote koersen. Toch heb ik érgens altijd geloofd dat de Robert van de Vuelta van '09 ooit terug zou keren in een grote ronde. Vandaag heb je dat, in elk geval voor even, gedaan.

Om te presteren wat jij vandaag hebt gedaan, na jarenlange druk van de media en fans, en alle tegenslag die je gekend hebt (zowel professioneel als persoonlijk) moet je een ware bikkel zijn.

Als je vandaag "gek" hebt gedaan, mag je van mij op l'Alpe d'Huez knettergek gaan doen. Het is te lang geleden dat wij daar hebben mogen winnen. Daarbij, als er één is die ik het gun, dan ben jij dat, zonder enige twijfel!

Robert Gesink, ik neem mijn hoed (en ja, beste WielerFlitsers, die heb ik) af voor je prestatie vandaag, en hoop met heel mijn wielerhart, dat sinds vandaag weer hard klopt, dat "één zwaluw nog geen Condor maakt", want ik wil nog véél meer van je kunnen genieten de komende anderhalve week.

Go get 'em, tiger!
15 juli 2015 09:08
Plaatst de column van Peter Middendorp (uit de tour van 2011) ook weer in perspectief: http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/mentaliteit~a2805721/
15 juli 2015 09:11
@iedereen die op sooike wacht

Die heeft het te druk met andere dingen, toevallig altijd als iemand van Rabo/Belkin/Lotto-Jumbo goed rijdt :p
15 juli 2015 10:37
@ernesto:
Die column was triest, is triest en zal altijd triest blijven.
Trouwens who the **** is Peter Middendorp?
15 juli 2015 10:43
@Waggie Ik denk dat die stiekem gewoon aan het genieten is van deze prestatie ;)

@StonedCamel +heelveel... goed verwoord en het was om te janken zo slecht
15 juli 2015 11:01
Prachtig wat Gesink deed. Stiekem deed hij wat velen altijd al roepen. Niet er aan blijven hangen totdat je er af wordt gereden. Wellicht vereist het een compleet vrije geest om ook zo te denken en te handelen tijdens de koers. Het was in ieder geval geweldig om te zien wat hij deed. Chargerend roep ik al een jaar tegen mijn vrienden dat Gesink de Tour wint. Gisteren voelde dat ook een beetje zo.
15 juli 2015 11:06
Woensdag 15 juli omstreeks 17.20 uur: Gesink komt binnen als 17e op 3.41 van Quintana. Ik hoop oprecht dat zijn supporters hem dan nog steeds een held vinden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.