Giro 2017: Dumoulin raakt roze kwijt aan Quintana na chaotische rit
foto: LaPresse
vrijdag 26 mei 2017 om 16:59

Giro 2017: Dumoulin raakt roze kwijt aan Quintana na chaotische rit

Tom Dumoulin is zijn roze leiderstrui in de Giro d’Italia kwijt. De Nederlander van Sunweb wist een vroege aanval van Bahrain Merida en Movistar nog te pareren, maar was op de slotklim naar Piancavallo niet opgewassen tegen het klimgeweld. Een waar secondespel staat ons te wachten in de laatste twee etappes, want Quintana heeft 38 seconden voor op Dumoulin en 43 voor op de nummer drie, Vincenzo Nibali. Ook de nummers vier, vijf en zes staan nog binnen de anderhalve minuut van het roze.

De dagzege ging naar Mikel Landa. De Spanjaard van Sky was op Piancavallo de beste uit een vluchtgroep. Rui Costa werd tweede, voor Pierre Rolland.

Concurrenten maken oorlog
Even leken de eerste vroege vluchters kans te maken, maar dat was gerekend buiten Movistar, Bahrain Merida en FDJ. Na de tweede klim van de dag, de Sappada, begon de oorlog. Het moment dat Dumoulin achterin de groep hing, was het teken voor die ploegen om de klassementsleider op achterstand te zetten. Er ontstond een gat in het peloton. Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot en Ilnur Zakarin sloegen de handen ineen, allemaal tegen Sunweb en Dumoulin. In het licht dalende gedeelte richting de derde col was het vier tegen vier.

Samensmelting op de top
Vier tegen vier, omdat in de groep van Dumoulin ook Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Adam Yates verzeild geraakt waren. Die ploegen hielpen ook mee in de achtervolging. Het verschil bleef lange tijd hangen rond de minuut. Aan de voet van de Sella Chianzutan (97 km voor de meet) was het verschil een halve minuut. Het was daar Bahrain Merida, FDJ en Movistar tegen de Nederlandse klimmers. Terwijl in de groep-Dumoulin alle knechten al opgesoupeerd waren, had de groep-Nibali/Quintana nog enkele luitenanten over. Dat bleek niet genoeg, want vier kilometer onder de top volgde een samensmelting. Onder aanvoering van een sterke Yates reden de achtergebleven klassementsrenners het laatste gat toe.

Kopgroep krijgt de ruimte
Wat je vervolgens kon verwachten, gebeurde ook: de favorietengroep viel stil en nieuwe aanvallers kregen de ruimte. Rui Costa, Pierre Rolland, Sebastian Henao, Luis Leon Sanchez, Pello Bilbao en Evgeny Shalunov waagden een poging. De kopmannen konden even ademhalen, een plaspauze houden en Dumoulin moest nog even zijn voorwiel laten wisselen. De vluchters, waar nog twaalf renners (onder wie Mikel Landa) bij aan wisten te sluiten, kregen twaalf minuten cadeau en mochten gaan strijden om de ritzege.

foto: LaPresse

De slotklim ging richting Piancavallo. Deze col van eerste categorie is 15 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. Vooraan in de koers waren het Sanchez en Rudy Molard die als eerste aan de klim begonnen, al moest de Fransman al snel zijn Spaanse metgezel laten gaan. Rui Costa wist in zijn eentje de oversteek te maken, waarna hij Sanchez al snel achter zich liet. Landa sprong in een adem naar de Portugees toe. De bergtruidrager koos met nog 10 kilometer te gaan voor de solo, die hij puik afrondde.

De strijd der favorieten
Movistar opende het bal bij de eerste meters van de slotklim, maar tot een eerste aanval kwam het nog niet. De tempoversnelling van Movistar was er te veel aan voor Dumoulin, die een klein gat moest laten. Hij bleef op het eerste, steile gedeelte aan het elastiek hangen van de favorietengroep. Simon Geschke bleek een belangrijke pion voor zijn kopman, die in zijn alom bekende eigen ritme moest komen. Toen Pellizotti de kop overnam, zakte Dumoulin weer weg. Op het allersteilste deel had hij twintig seconden achter op de rest. Ook Kruijswijk moest daar lossen.

foto: Sirotti

In zijn eentje pakte Dumoulin tijd terug op de favorietengroep, maar hij bleef hangen op die twintig tellen. Pinot was de eerste die ten aanval trok. Achter hem bleven de andere favorieten naar elkaar kijken. Zakarin versnelde en zette de boel daarmee op scherp, maar de groep kwam toch weer bij elkaar. Dumoulin achtervolgde en probeerde het verschil binnen de perken te houden. Zakarin en Pozzovivo waren wel sterk en sprongen samen achter Pinot aan. Nibali en Quintana waren de volgenden die versnelden om het gat met Dumoulin verder te vergroten.

Spannend secondespel wacht
Aan de finish kon de rekening opgemaakt worden. Dumoulin verloor ruim een minuut op Quintana en heeft nu 38 seconden achterstand. Vincenzo Nibali staat derde, op 43 tellen van de Colombiaan. Maar ook daarachter is het niet gedaan. Door hun tijdwinst zijn ook Pinot (op 53 seconden), Zakarin (op 1m21s) en Pozzovivo (op 1m30s) nog in de race op een podiumplek. Bauke Mollema staat zevende op 2m48s.

 

RIDE Magazine
185 Reacties
Sorteer op:
26 mei 2017 17:37
Goede leerschool voor Dumoulin. Aan de voet van een klim gaan poepen ipv aan de voet van de afdaling daarvoor. En vandaag achter de breuk in een afdaling. Net als je slechte benen hebt. Ach ja. Is pas 26 jaar oud. En zelfs deze Giro is nog niet verloren. Top talent.
26 mei 2017 17:37
@sephiroth, waarde kerel, wel goed lezen hè, ik schrijf zelfs dankzij TLJ en zet er nog een uitroepteken achter.
26 mei 2017 17:38
Ik ben blij dat Feyenoord kampioen is, mijn sportjaar kan daardoor gelukkig niet meer stuk. Want anders had ik hier weer enorm van gebaalt, we staan als Nederlanders straks weer met lege handen. Het zal nooit helemaal wennen, maar verbaast ben ik er al lang niet meer over.
26 mei 2017 17:38
Niks budget, met Kelderman en Barquil hebben ze voldoende klasse voor een zacht prijsje en wellicht 1 en 2 gestaan. Tom draagt de hele ronde net als in Spanje, welke Nederlander deed dat ooit?
26 mei 2017 17:39
Grappig, nu heeft hij geen stoere praatjes over de concurrentie. Nibali kondigde karma al aan en morgen verwacht ik dat Tom er helemaal doorheen zakt.
26 mei 2017 17:40
Als Pinot in Milaan het roze pakt, wat zeker een mogelijkheid is. Heeft Dumoulin gister toch echt gegokt en verloren. En Pinot de lachende derde.
26 mei 2017 17:41
Vdv12, zal hij fijn mee zijn met jouw felicitaties. Over arrogant gesproken.
26 mei 2017 17:42
Wat weer een idioot hoog gemiddelde: boven de 39km/h. Gisteren boven de 35km/h.
26 mei 2017 17:42
Morgen een veel betere klim voor Tom.
http://www.giroditalia.it/it/tappa/tappa-20-2017/
Zijn ploeg hoeft niet meer op kop te rijden. De aanloop naar de Monte Grappa is langer en dat hij met slechte benen zo weinig tijd verliest is ook gunstig. Ik zie het nog steeds positief in. Go Tom!!! Het kan absoluut. 38 seconden pakt hij op Quintana in de tijdrit.
26 mei 2017 17:42
Vergeet niet dat als Quintana nibali morgen niet in de vernieling rijdt, hij normaal gesproken de Giro niet gaat winnen. Maw: ik hoop dat ze morgen naar elkaar gaan kijken . En natuurlijk dat Tom de benen heeft. Daar valt of staat alles mee. Zoals het nu is, hoop ik op de eindwinst, maar zou ik ook zeer blij zijn met het podium
26 mei 2017 17:43
Wat mij betreft is het glas half m.b.t. Tom Dumoulin. Zijn Giro had over kunnen zijn toen hij in die 2e groep zat. Daar is hij door de oog van de naald gekropen. Hij verliest nu maar dik 1:00, maar heeft met de tijdrit nog te gaan nog steeds de beste kaarten in handen. Mogelijk heeft hij vandaag een mogelijke eindwinst en anders het podium gered.
26 mei 2017 17:45
"Same met Dumoulin. Als hij wint, zal hij de winnaar van de zwakkeren zijn. Het is een erg spannende giro, maar dat is te wijten aan de relatieve zwakte van de toppers."

Dit is wel een heel treurig commentaar. Degene die een grote ronde wint, is één van de aller, allersterksten. Altijd. Winnaar van de zwakkeren is echt een onzinnige betiteling. Ja jongens, we hebben hier te maken met een peleton vol zwakkeren en zwakker-dan-zwakkeren en zwaksten. Ja joh...
26 mei 2017 17:45
Wat een lachwekkend slecht verhaal vdv12.
26 mei 2017 17:45
Iemand heeft een nieuw profiel genomen. Een heel groot voordeel vandaag: de told-you-so mensen hebben een prachtavond. Ik zou dan ook graag van jullie allemaal een handtekening willen. Vergeet Dumoulin, jullie zijn de echte helden!
26 mei 2017 17:46
Ik vermoed dat voor Tom de Giro net te lang is. Hij gaat morgen een paar minuten aan zijn wielerbroek krijgen. Td sluit de Giro vermoedelijk af als 5de. Pinot gaat winnen. Hij oogt nog goed na 3 weken koersen.
26 mei 2017 17:46
Ik gun het Tom nog altijd van harte. Liever een Quintana met dat zielig fietsen? Tom heeft gewoon een goede les gekregen en fouten maken mag! Hij is trouwens nog maar 26. Succes man! Een Belg die jou nog altijd in dat roze wilt zien na de tijdrit!
26 mei 2017 17:51
Ik vind het vreemd dat velen hier nu zeggen dat Tom de Giro heeft verloren. Wat een pessimisten hier. Dat het spannend wordt? Ja zeker! Vandaag slechte benen kan morgen weer anders zijn slecht zag hij er in ieder geval niet uit. Quintana daar in tegen zag er niet uit op het podium die lijkt pas vermoeid en was erg bleek. Ben echt niet onder de indruk van Quintana en Nibali die kunnen ook niet beter. Tom houd netjes stand op zo'n steile klim.

Dat gezeur over Pinot vindt ik ook wat overdreven, pakt 6sec op Zakarin en Pozzovivo en 12sec op Quintana. Die ruimte had hij ook nog wel die wordt nu nog scherper in de gaten gehouden dus de rest van zijn achterstand maakt hij niet zomaar goed.

We beginnen ook alweer over de tijdrit dat hij daar geen verschil meer gaat maken. Komt mij bekent voor dat werd hier ook geroepen bij de eerste tijdrit. De reden dat hij kapot is is natuurlijk onzin. De rest is na 3 weken koers ook kapot.

Tom is vandaag in ieder geval mooi op tijd in het hotel. Even een dagje rust van alle media en verplichtingen. Morgen is het verdedigen niet aan hem nu ligt de druk op de schouders van Quintana.


Tot Morgen!

Edit: En natuurlijk excuses naar Nibali en Quintana. De fout ligt niet hier bij de formleden die te vroeg oordelen vind ik. Dit wordt de wereld in gegooid en het ging overal alleen nog maar daar over, dus niet alleen hier. Zeker na het bericht van Spekenbrink, maar dat bleek verkeerd overgenomen door Eurosport. Want hij zei juist dat hij het niet kon bevestigen en daar is van gemaakt dat hij heeft bevestigt dat het om een plaspauze ging.
26 mei 2017 17:53
Landa erg sterk. Had meegedaan om podium! Spannende dagen gaan nog komen.

Komen er nog excuses van een aantal forumleden tav Nibali en Quintana als het verhaal van het plassen echt onzin blijkt?
26 mei 2017 17:56
@ arviid: er is maar een voorwaarde. Tom moet morgen beter zijn dan vandaag
26 mei 2017 17:58
Toch knap als je alles fout doet en nog zo kort staat, weinigen die inzien hoeveel je in het oog moet houden als je in het roze rijdt met zo veel zwakken om je heen.
@lothar
Er zijn geen gunstige momenten voor een bezoek aan het toilet, waar dan ook, kost minstens een halve minuut.
26 mei 2017 17:58
@ Laatste man: waarom? Het werd door meerdere media geroepen.
26 mei 2017 17:58
Dumoulin had deze Giro 1 opdracht. Het verlies in de bergen beperken en winst pakken in de tijdrit. Dat is eigenlijk vandaag toch gelukt. 1 week geleden zouden we er blij mee geweest zijn. Maar na gisteren waar hij duidelijk de leiding had en helaas een verkeerde beslissing nam en daarna uit frustratie verkeerde uitspraken deed was er vandaag niets van zijn flair meer over. Hij was vandaag de focus kwijt want zat op de verkeerde plek. Dat is wel opmerkelijk z'n verschil..... stress in zijn benen geslagen dan is er morgen niet veel aan de hand. Nu kan hij de jager zijn...slechte benen dan is het weer proberen verlies te beperken.
26 mei 2017 17:59
Dumoulin heeft 9 dagen het roze gedragen. Dat kost je elke dag een uur aan rust door alle verplichtingen. In totaal 9uur interviews/ handtekeningen etc . Dat telt ook door .....
Nu goed uitrusten evalueren en terug knokken. Hij heeft in ieder geval veel bijgeleerd deze Giro
26 mei 2017 17:59
@Bertvd: Of de rest minder ;p
26 mei 2017 18:02
http://www.procyclingstats.com/rider/Laurens_De_Plus
Rijdt een heel constante en goede giro, op 21 jarige leeftijd!
Dumoulin moet morgen gewoon geen tijd verliezen en in de tijdrit het roze weer terugnemen! :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.