Giro 2017: Quintana grijpt de macht op Blockhaus, Dumoulin derde
foto: La Presse
zondag 14 mei 2017 om 16:53

Giro 2017: Quintana grijpt de macht op Blockhaus, Dumoulin derde

Nairo Quintana heeft op de loodzware slotklim naar Blockhaus een eerste slag geslagen in het algemeen klassement van de Giro d’Italia. De Colombiaan ontsnapte op zeven kilometer van de finish en zag zijn concurrenten pas na de finish terug. Tom Dumoulin was de beste Nederlander op de derde plaats, in het wiel van Thibaut Pinot. Bauke Mollema werd vierde.

Vroege vlucht
Omar Fraile opende de koers bij het vallen van de vlag. Matteo Montaguti, Luis Leon Sanchez, Marco Marcato, Mads Pedersen, Matteo Busato, Jan Tratnik, Iljo Keisse en Alexey Tsatevich sprongen mee en pakten al snel vier minuten voorsprong. Cannondale-Drapac had niemand mee en stuurde Pierre Rolland in de tegenaanval. Lukasz Marczynski en Sacha Modolo gingen nog met hem mee. Na een achtervolging van ruim twintig kilometer sloot het drietal aan bij de negen leiders.

Movistar heeft wilde plannen
Movistar nam het heft in handen in het peloton en kreeg daarbij een beetje hulp van Orica-Scott. Zij stonden een zege van een vluchter niet toe, want aan de voet van de Blockhaus was het verschil tussen de kop van de koers en het peloton slechts een halve minuut. Rolland, Marczynski en Tratnik hielden het langst stand van de vluchters, maar ook zij moesten zich op 22 kilometer van de meet gewonnen geven.

Zware val bij favorieten
Het hoge tempo van Movistar zorgde voor verbrokkeling in het peloton, onder meer LottoNL-Jumbo-knecht Jurgen Van den Broeck haakte af. Op 15 kilometer van de meet werd de favorietengroep opgeschrikt door een valpartij. Wilco Kelderman botste op een motard die stilstond aan de zijkant van de weg. Door zijn crash kwamen ook meerdere Sky-renners, waaronder kopmannen Thomas en Landa, en Adam Yates ten val. De Movistar-armada hield de benen niet stil en dus moesten de gevallenen achtervolgen. Landa, Thomas en Kelderman hadden de grootste problemen en moesten van heel ver komen. Thomas en Landa zaten op 7,5 kilometer van de meet al op bijna drie minuten achterstand.

Favorietengroep dunt uit
In de favorietengroep hield Movistar het tempo hoog, wat er voor zorgde dat Bob Jungels op 9 kilometer van de streep al moest lossen bij de overige favorieten. Kruijswijk en Mollema zaten goed in het wiel van Quintana en Nibali, met Pinot, Dumoulin, Pozzovivo, Formolo en Zakarin nog erbij. Van Garderen zat daar aanvankelijk ook nog bij, maar hij moest afhaken, net als even later Formolo en Zakarin.

Quintana op pad
Op 6,8 kilometer had Nairo Quintana er genoeg van. Hij demarreerde en kreeg Nibali en Pinot met zich mee. Het drietal maakte zich los van de rest, waar Dumoulin de achtervolging leidde op eigen tempo met Pozzovivo en Mollema in zijn wiel. Kruijswijk kon dat groepje niet volgen. Quintana probeerde op 5,8 kilometer van de meet weer weg te springen, maar het had geen direct effect op Nibali en Pinot.

Dumoulin ijzersterk derde, Mollema op vier, Kruijswijk verliest 2.43
Op het moment dat de groep-Dumoulin/Mollema terug aan leek te sluiten, versnelde Quintana wéér. Niet veel later loste Pinot Nibali op een van de steile flanken van Blockhaus. Achter de Italiaan hadden Mollema en Dumoulin de handen in elkaar geslagen. Onze landgenoten gingen op drie kilometer van de streep op én over de Haai van Messina. Ondertussen was Quintana 25 seconden uitgelopen op Pinot, die op 2,2 kilometer aansluiting kreeg van Mollema en Dumoulin. Van die drie had Mollema het het lastigst.

foto: La Presse

Extreme verschillen in de top
Dumoulin en Pinot volgden op een kleine halve minuut van Quintana en kwamen uiteindelijk op 24 seconden achterstand over de finish. Mollema had een achterstand van veertig seconden. Nibali volgde op een kleine minuut. Kruijswijk moest het doen met een achterstand van 2.43, wat betekent dat hij in het laatste deel nog veel tijd verloor. Jungels verloor 3.30 op (en zijn leiderstrui aan) Quintana. Van Garderen kwam na 3.45 over de finish, de groep met Adam Yates zat op 4.40 en Geraint Thomas finishte op meer dan 5 minuten achterstand.

RIDE Magazine
146 Reacties
Sorteer op:
14 mei 2017 17:09
Haha Ghostwriter, ik volg het al jaren...

Ik denk dat kruijswijk deze hele week niks gaat inlopen en nog meer gaat incaseren. Ik ben normaal enorm positief ingesteld met deze verschillen, maar het is echt wel optimistisch gedacht om te denken dat Kruijswijk nog volop kans heeft voor het podium.
14 mei 2017 17:09
Erg zonde van de valpartij, ineens drie podiumkandidaten uitgeschakeld.
Dumoulin was erg sterk, had ik niet verwacht. Dan kan hij in de dolomieten mss ook stand houden voor het podium. Mollema op karakter en Nibali komt in de derde week nog wel sterker voor de dag. Erg zonde voor de spanning van de giro deze valpartij. Meneer agent mag van mij op de cursus 'handig parkeren'.
14 mei 2017 17:09
@mollema
Staat los van die valpartijen, hij is gewoon veel te breekbaar, gezien hoe sagan tegen de grond klapte, man, man.
14 mei 2017 17:09
Overigens die Kangert ook knap en TJ weer eens door het ijs gezakt.
14 mei 2017 17:10
Zeer knap van Dumolin!
14 mei 2017 17:10
Er staan 3 Nederlanders in de top van het klassement. Waarvan 2 dicht bij het podium. Wat een weelde. Dan nog zijn er enkelingen die als eerste reageren wat is kruijswijk slecht en wat is TLJ slecht. TLJ heeft prima gereden Kruijswijk afgezet waar het moest (clement zeer goed). Dat hij dan niet sterk genoeg is na een aantal valpartijen maar de schade nog beperkt is klasse.
14 mei 2017 17:10
Pinot gaat steeds beter tijdrijden, Dumoulin steeds minder. Pinot is de enige uitdager voor Quintana. Weg spanning.
14 mei 2017 17:11
Conclusies over de renners die niet zijn gehinderd door een val hoef je echt nog niet definitief te trekken. Maar dat boeit geen reet, want feit is gewoon dat Thomas, Yates én Landa uit koers zijn gesmeten door toedoen van een ander. Dát is wat er blijft hangen na deze etappe, naast een hele sterke Dumoulin.

En laten we dit niet vergeten: er staat dinsdag een loodzware tijdrit op het programma. Renners die nu gewoon de vorm niet hebben (Kruijswijk, Van Garderen, Zakarin) gaan daar nog meer verliezen. En renners die vandaag een harde smak gemaakt hebben, zullen daar al helemáál in het nadeel zijn.

Gewoon een klotedag in de Giro dus.
14 mei 2017 17:11
Dumoulin super, Mollema erg goed en Kruijswijk misschien (nog) niet als gehoopt, maar week drie moet nog komen.
14 mei 2017 17:11
Vdb mag zijn fiets aan de haak hangen. Gelost aan de voet van de klim.
Hopelijk laat LottoNL Campenaerts nu wel voluit gaan in de tijdrit.
14 mei 2017 17:13
Dumoulin heeft de potentie om een toekomstig rondewinnaar te zijn. Jammer dat deze ronde zo zwaar is.
Wat betreft Kruijswijk weet je het niet zeker... Als ie ECHT een goede laatste week heeft, deed ie het vandaag niet slecht (maar ook niet goed natuurlijk).
14 mei 2017 17:13
Landa al binnen?
14 mei 2017 17:14
@Stablisnky

En Jos natuurlijk.
14 mei 2017 17:14
Ik ben nog steeds boos over die motor. Pfffff. Proberen uit het hoofd te zetten zeker. Wat een zonde voor Kelderman, Landa, Thomas en vooral Yates (omdat ik hem meer kansen op een klassement gaf).

Los daarvan, Quintana oppermachtig, Pinot zoals verwacht zeer goed, Dumoulin voor mij toch wel verrassend sterk en Mollema en Nibali beide ook best goed. Mooie en minder mooie zaken in deze etappe.
14 mei 2017 17:14
Kloten van die valpartij, maar wat een GE-WEL-DIGE Dumoulin gezien zeg, wat genieten van die vent, super! Mollema, onze oud-hollandse hark, genoten van zijn afzien. Jammer van Wilco (erg jammer) en Steven, maar dat is wielrennen, er vallen altijd een aantal klassementsmannen tussen uit, vandaag helaas letterlijk. Zoals ik al voorspelde: Blockhaus maakt gehakt van het klassement, monsterlijke klim, nu effe bijkomen pfff..
14 mei 2017 17:14
Ben erg benieuwd wat Kruijswijk nu gaat doen..
14 mei 2017 17:15
@aoyen
Tom heeft een week kunnen oefenen op zijn tijdrit, Pinot kansloos tegen zijn cw waarde.
14 mei 2017 17:17
@Basjee
Niemand zegt dat Kruijswijk nog volop kans heeft. Jij zegt alleen dat het podium "wel echt verkeken" is en als het waar is wat je zegt dat dit niet je eerste grote ronde is moet het wel duidelijk zijn dat de eerste zware bergrit weinig zegt over het niveau wat de wielrenners wanneer het echt belangrijk wordt hebben.
14 mei 2017 17:17
Kruijswijk gaat wel tijd terugpakken. Nog niet kansloos voor het podium.
14 mei 2017 17:17
Na de tijdrit zullen Jungels, Thomas, Dumoulin, Pinot,... allemaal weer dichterbij staan. Dumoulin pakt zelfs het roze waarschijnlijk met die tijdrit!
14 mei 2017 17:17
Mooie wedstrijd en vele favorieten zijn nu al uitgeschakeld om de giro te winnen. De valpartij was ook de anticlimax, dit hoort bij deze gekke sport .
14 mei 2017 17:17
Het gaat inderdaad toch weer geen onnozel "de motor heeft het gedaan"-getouwtrek opleveren, hé? De motor stond proper langs de kant. Er konden net zo goed toeschouwers staan. De renners moeten maar uitkijken.

En sorry, maar vinden we het verlies van een wieltjeszuiger als Geraint Thomas nu zo'n drama voor de koers? Goeie renner, daar niet van, maar toch geen koersmaker? Over Landa spreek ik me niet uit, al leek die gewoon niet goed genoeg. Yates is wel wat zonde, want die durft zich wel smijten.
14 mei 2017 17:21
@goldfinger
Gast, die motor stond gewoon nog op de weg. Jij verwacht van een peloton van 200 man dat ze niet de hele weg gebruiken of daar even omheen sturen? En hoe saai Thomas ook mag zijn als renner, zo mag niemand de koers verliezen.
14 mei 2017 17:22
Boeiende etappe. Quintana, Pinot en Dumoulin zijn dus prima in orde en doen goede zaken. Dumoulin maakt weer eens indruk en zijn rijden in ronduit veelbelovend. Wel erg jammer dat Kelderman zomaar weggevallen is. Dat is wel een tegenvaller. Kruijswijk verliest meer dan gehoopt maar gezien de spreiding in de daguitslag is er nog veel mogelijk. Mollema ook behoorlijk maar ik vond het wel mooi en terecht dat Dumoulin hem eraf ging rijden. Mollema is tenslotte niet de enige die op zo'n zware beklimming tegen zijn limiet zit en dat als excuus kan gebruiken om niet op kop te rijden.
14 mei 2017 17:23
Vond Mollema toch wel erg lafjes rijden. Toen hij alleen met Dumoulin reed had hij best wat meer over kunnen pakken. Maar op zich vergeef je hem dat als je dat lijden van hem ziet. Dumoulin gereden als een beer, de meesten hadden het erover dat hij de schade moest beperken t.o.v. de rasklimmers, maar reed gewoon met Pinot mee. Kruijswijk er toch wel doorheen gezakt, maar nog steeds top 10 en wie weet wat hij kan in de 3e week. Quintana was zoals te verwachten.
@Mollemarijden, wat maakt dat jij over ons kan zeggen dat wij zouden gaan janken. Heb zelf ook al wel eens op een motorkap gelegen. Maar ja jij hebt kan natuurlijk over ons oordelen omdat als jij valt een hartstikke stoere knul bent..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.