Giro 2024: Ontketende Tadej Pogacar rijdt waanzinnige slotklim en verslaat Filippo Ganna in tijdrit
foto: Cor Vos
vrijdag 10 mei 2024 om 17:16

Giro 2024: Ontketende Tadej Pogacar rijdt waanzinnige slotklim en verslaat Filippo Ganna in tijdrit

Tadej Pogacar heeft de individuele tijdrit gewonnen in de Giro d’Italia. De rozetruidrager reed een waanzinnig snelle slotklim en ging in extremis nog onder de tijd van Filippo Ganna. Pogacar sloeg zo ook een grote slag in het algemeen klassement. Thymen Arensman had een goede dag en eindigde als vierde, net achter ploeggenoot Magnus Sheffield.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het tijdrit van 38,5 kilometer kende een vlak eerste gedeelte. De hardrijders konden hun kracht kwijt op de lange wegen door de vallei tussen de start- en finishsteden. Na 34 kilometer begon het tweede deel met een steil muurtje van 1,3 kilometer aan een gemiddelde van 10,7 procent. Eenmaal boven bleef het klimmen geblazen tot aan de finish. Het muurtje en de laatste stijgende kilometers worden gecategoriseerd als een beklimming van vierde categorie van 6,5 kilometer.

Hoole even op de hot seat
De tijdrit was nog niet lang bezig, of we moesten al enkele valpartijen noteren. Tim van Dijke en Tobias Lund Andresen waren de eerste slachtoffers. Lund ging onderuit in een bocht die helemaal in het begin van de tijdrit lag. Er was een zebrapad geschilderd in de bocht, maar het was niet meteen duidelijk of dat de oorzaak is van de valpartij. Daan Hoole ging ook bijna onderuit in die bocht, maar kon nog net een val vermijden.

Hoole zag af op de slotklim – foto: Cor Vos

Van Dijke en Lund konden hun weg wel vervolgen. Hoole had duidelijk ook weinig last van zijn zwieper. De Nederlander van Lidl-Trek zette een tijd neer van 54 minuten en 16 seconden en bleef daarmee andere tijdritspecialisten als Edoardo Affini, Tobias Foss en Josef Cerny. Het was een eerste richttijd, maar lang kon Hoole niet op de hot seat zitten. Lorenzo Milesi, voormalig wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, deed niet veel later 20 seconden beter dan Hoole.

Nieuwe toptijd Ganna
Milesi mocht een tijdje genieten van zijn eerste plaats, maar de echte favorieten moesten er natuurlijk nog aankomen. Mikkel Bjerg ging als eerste onder de tijd van Milesi, maar enkele minuten later kwam Filippo Ganna over de streep. De Italiaanse kampioen tijdrijden, die in het begin van de tijdrit nog gehinderd werd door een fan, verpulverde de tijd van Bjerg. Ganna zette een tijd neer van 52 minuten en 1 seconde, daarmee was hij maar liefst een minuut en 39 seconden sneller dan Bjerg.

Ganna reed een zeer sterke tijdrit – foto: Cor Vos

Goede tijd van Arensman
De eerste renner die binnen een minuut van Ganna kwam, was Maximilian Schachmann. De Duitser reed een sterke slotklim en deed het ‘slechts’ 47 seconden minder dan Ganna. Magnus Sheffield, op voorhand een van de favorieten, deed nog iets beter dan Schachmann en moest 32 seconden toegeven op Ganna na 40,6 kilometer. Na Schachmann en Sheffield was het wachten op de eerste tijden van de klassementsrenners.

Thymen Arensman was de eerste klassementsrenner die over de streep kwam. De Nederlander had best een goede dag en reed naar de op twee na snelste tijd van dat moment. Arensman deed zo een zeer goede zaak in het algemeen klassement. Antonio Tiberi was de volgende klassementsrenner die een goede tijd neerzette, de Italiaan deed er maar een minuut en vier seconden langer over dan Ganna.

Pogacar schoot niet al te snel uit de startblokken – foto: Cor Vos

Pogacar start voorzichtig 
Vervolgens was het wachten op de laatste drie starters, die in principe ook elk goede tijdrijders zijn. Dan hebben we het over Daniel Felipe Martínez, Geraint Thomas en rozetruidrager Tadej Pogacar. Martínez stelde enigszins teleur bij het eerste tussenpunt, hij moest daar al ruim een minuut toegeven op Ganna. Thomas deed het een halve minuut beter dan Martínez. En Pogacar? Die had geen wonderbenen en deed 44 seconden langer over het eerste deel dan Ganna. De ritzege leek met andere woorden al weg te zijn.

Het volgende tussenpunt lag aan de voet van de slotklim. Pogacar verloor, in tegenstelling tot Martínez en Thomas, weinig extra terrein ten opzichte van Ganna, maar keek nog steeds tegen een achterstand aan van 47 seconden. Het was wel goed voor de derde tijd aan het tweede tussenpunt. Pogacar had zijn tijdrit dus duidelijk goed ingedeeld en maakte zich op voor de laatste zware kilometers.

Pogacar vloog naar de finish – foto: Cor Vos

Waanzinnig einde van Pogacar
Dat je nog veel kon goedmaken op de slotklim, bewees Martínez. De Colombiaan maakte meer dan een halve minuut goed op de slotklim. Thomas verloor daarentegen heel wat terrein in de laatste zware kilometers en viel zelfs bijna nog uit de top-10. Daarna was het wachten op Pogacar, die ontketend de slotklim naar omhoog reed. De Sloveen reed een waanzinnige slotklim en versloeg zo, in extremis, Ganna.

Pogacar maakte maar liefst een minuut en vier seconden goed op de slotklim. Hij versloeg Ganna met andere woorden met een verschil van zeventien seconden. Arensman viel zo nog uit de top-3. In het algemeen klassement heeft Pogacar nu een voorsprong van meer dan twee minuten op eerste achtervolger Martínez, die Thomas voorbijstak na een sterke tijdrit.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.