Golazo stelt zich vragen bij werkwijze Flanders Classics: “We willen antwoorden”

vrijdag 6 december 2019 om 12:34
Golazo stelt zich vragen bij werkwijze Flanders Classics: “We willen antwoorden”

foto: Cor Vos (archief)

Vandaag werd bekend dat organisator Golazo voorlopig geen kandidaturen indient voor de hervormde Wereldbeker veldrijden van 2020-2021. Christophe Impens – CEO van Golazo – legt in een gesprek met WielerFlits uit waarom. Impens stelt zich vragen bij de werkwijze van Flanders Classics, dat samen met de UCI die Wereldbeker samenstelt.

Golazo is organisator van zeventien veldritten, waaronder alle manches van de DVV Verzekeringen Trofee en de huidige wereldbekercross van Namen. “We geloven niet dat één klassement de rest zal versmachten. Er blijft ruimte voor een aantrekkelijke kalender met evenementen die een sterke traditie hebben of die vernieuwend zijn”, zo liet Golazo eerder weten via een persbericht.

Maar er blijkt nog meer te spelen in veldritland, want Impens is niet tevreden met de werkwijze van Flanders Classics. “De voorbije dagen hebben we telefoontjes gekregen van gemeentes en steden waar wij veldritten organiseren of zelfs eigenaar van de cross zijn. Ze waren benaderd door Flanders Classics om in te stappen in de nieuwe Wereldbeker.”

Over benaderen steden/gemeenten: “Dat doe je niet, er moet respect zijn”
“Dat kan natuurlijk niet, aangezien steden en gemeentes niet altijd organisator zijn. Zij weten ook niet altijd exact waarover het gaat. Ze kennen bijvoorbeeld de kostenstructuur en vooral de details niet. Het is vreemd, want we lezen dat er veel kandidaten zijn. Waarom worden er dan nog steden gecontacteerd waar wij organiseren? Dat zorgt voor onrust bij de gemeentes. Die rechtstreekse contacten, dat hoort niet. Er moet respect zijn.”

Een ding is duidelijk: Impens is niet blij met de werkwijze van Flanders Classics, maar hij heeft nog argumenten. “Er is nog zoveel onduidelijkheid”, doelt hij op de precieze invulling van de Wereldbeker veldrijden 2020-2021. “Iedereen heeft nog een waslijst aan vragen over de voorwaarden. Zullen de toppers bijvoorbeeld aanwezig zijn? We kunnen toch geen kandidaturen indienen, zolang er zoveel onduidelijkheid is.”

Wachten op antwoorden
“Mede daarom laten we de deadline van vandaag aan ons voorbijgaan. Of we er nog op kunnen terugkomen? Ik zeg: we hebben voorlopig nog geen kandidaturen ingediend. We wachten nog op antwoorden van de UCI. Het is een voorlopig besluit, al geloof ik ook dat er plaats is naast de Wereldbeker. En er zijn blijkbaar genoeg andere kandidaten. Waarom worden er dan gemeenten rechtstreeks benaderd…”

Zit Golazo er dan niet mee dat het een aantal vaste, historische data zal kwijtspelen? Denk maar aan de Koppenbergcross, die al jaren op 1 november wordt georganiseerd. Maar die datum wordt nu geclaimd door de Wereldbeker. “Afwachten”, aldus Impens nog. “Ook dat is een vraag die we hebben gesteld aan de UCI. Iedereen is verrast door die voorgestelde WB-kalender. Maar wij gaan er voorlopig niet vanuit dat die zomaar geïmplementeerd zal worden. We hopen dat UCI nog oren heeft naar onze argumentatie.”


Deze organisatoren zijn wél kandidaat
Golazo past voor Wereldbeker veldrijden
Video: Waarom de toekomst van het veldrijden onzeker is

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair