Katusha heet Paolini welkom bij vrijspraak
woensdag 2 december 2015 om 09:19

Katusha heet Paolini welkom bij vrijspraak

Luca Paolini wacht nog altijd op een contra-expertise van zijn positieve test op cocaïne tijdens de Tour de France van het voorbije seizoen. “Ik sluit niet uit dat hij terugkeert bij Katusha”, zegt teammanager Viatcheslav Ekimov tegen Cyclingnews

Weinig hoogte
Ekimov verwacht in de nabije toekomst uitsluitsel te krijgen van de UCI. Hij heeft geprobeerd een aantal malen contact te zoeken met Paolini, maar de Italiaan beantwoordde zijn telefoontjes niet. “Als er een beslissing valt en Luca mag weer fietsen, dan zullen we een speciale meeting organiseren om met Luca en zijn makelaar om tafel te gaan. Dan gaan we bekijken of we de toekomst samen tegemoet geen of totaal van elkaar gescheiden.” Het oorspronkelijke contract van Paolini liep nog tot eind 2016.

‘Hij kan een groot wapen zijn voor elk team’
“We moeten eerst het resultaat van de UCI afwachten”, gaat de Rus verder. “Pas dan weet ik wat we kunnen doen. Op dit moment is dat moeilijk te zeggen, maar ik sluit niets uit. Hij is een erg ervaren renner en kan voor elk team – niet noodzakelijk Katusha – een groot wapen zijn. Luca is Luca, een fantastische renner. Maar zijn reputatie is beschadigd door hemzelf en dat is niet altijd makkelijk te repareren. Zeker niet als we spreken van het hele team, het imago van onze ploeg.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
2 december 2015 09:41
Volledig terecht, coke is geen poging om je collega - wielrenners te bedonderen en dient ook niet als zodanig opgevat te worden, volgens mij kun je nog een schorsing krijgen na wiet, belachelijk.
2 december 2015 09:56
@rv
Niet helemaal belachelijk, want coke en wiet kunnen het inschattingsvermogen en de reactiesnelheid wel beinvloeden en daarmee de veiligheid in het peloton in gevaar brengen.
2 december 2015 10:42
@wolfje
Alcohol ook. Dan mag een renner ook nooit meer drinken. Denk niet dat een renner een dag voor de race aan de coke is. Mocht cocaïne niet prestatie bevorderend zijn vind ik het belachelijk dat het op de lijst staat. Denk niet dat je mag bepalen voor een renner wat ie in zijn vrije tijd doet, als het geen prestatie verhogende middelen gebruiken is.
2 december 2015 10:46
Ik zal er niet rouwig om zijn als hij zijn kunsten niet meer komt vertonen. Hij heeft lang de spotlight gehad (en heeft mij ook prima vermaakt). Maar er zijn genoeg anderen die aan de beurt mogen komen voor een WT contract. Kan Luca onbelemmerd gaan feesten.
2 december 2015 10:56
@ab normaal
point taken. Buiten de koers om is er geen gevaar voor het peloton en het is niet prestatiebevorderend. Dan zou het dus inderdaad moeten mogen, net zoals alcohol buiten de koers mag.

Paolini is echter betrapt op 7 juli, dus tijdens de Tour de France.
2 december 2015 11:14
Hopelijk komt deze held snel weer terug. Want dat is hij, na zijn legendarische overwinning in Gent-Wevelgem.
2 december 2015 11:29
Het is gewoon doodsneu dat Paolini niet meerijdt aankomend seizoen, dat is er echt een die tot zijn 44e, zonder onderbrekingen, door moet rijden. Shame on the sucker die deze test niet in het belang van het wielrennen kundig de versnipperaar inmoffelde !
2 december 2015 11:42
en shame on the sucker die dacht tijdens de tour wel een lijntje te kunnen snuiven
2 december 2015 11:53
Coke is ontegenzeggelijk de allerzieligste drug die er bestaat maar om ons nou meteen Paolini te ontnemen,.,, :(
2 december 2015 12:34
Ik vraag me af of de commentaren hier ook zo verdedigend t.a.v de renner waren toen Boonen werd betrapt...
Achja, ik ben een grote tegenstander van drugs (zoals iedereen waarschijnlijk), maar ik zou het toch erg sneu vinden als we volgend jaar geen Paolini meer gaan zien.
2 december 2015 12:38
Ik ben ook zwaar tegen drugs en ook drugsgebruik door sporters en ben ook vóór straffen. Maar gelijk stellen aan EPO is belachelijk. Een straf als 2 maanden schorsing oid was wat mij betreft prima geweest. En dan natuurlijk snel duidelijkheid.

Sowieso moet de differentiatie in straffen veel groter, veel meer producten moeten naar kleinere straffen.
2 december 2015 13:53
Eens met hakkie. Natuurlijk hoort paolini niet onder zijn straf uit te komen, maar zeer domme fout maken is nog altijd wat anders dan de boel belazeren en dat dient mee te wegen bij de strafmaat.

Wat duurt het trouwens lang voordat die b staal is getest. Coke is toch niet zo moeilijk op te sporen
2 december 2015 14:19
Coke is alleen doping als het tijdens de wedstrijd wordt genomen. De vergelijking met Boonen gaat dus volledig mank.
Overigens zeer vreemd dat de contra-expertise na een half jaar nog steeds niet gedaan is. Als hij onschuldig is (wat ik niet verwacht), staat hij toch al een half seizoen aan de kant.
2 december 2015 16:57
Misschien kan Paolini het op een vormfout gooien? In wedstrijden is coke verboden. Echter snoof hij zes weken eerder, een dag voor zijn transfusie.
2 december 2015 18:05
als Paolini weer wordt opgesteld zal de uci wel in gang schieten, laten het vaak op z n beloop als het niet in hun nadeel is
2 december 2015 18:16
@ Billi > Dat is idd een zeer irritant trekje van ze ja.
2 december 2015 19:45
Man man man wat een onwetend napapegaaien. Natuurlijk is het prestatiebevorderend in koers.

Het nederlands dopingagentschap is duidelijk over cocaïne en de dopinglijst:
"Cocaïne behoort tot de dopingcategorie S6. Stimulantia. Het gebruik van cocaïne kan gebruikt worden om de prestatie te bevorderen omdat het de vermoeidheid verdrijft en je er tijdelijk alerter van wordt. Cocaïnegebruik kan echter tot forse gezondheidsschade, zoals hartproblemen, leiden. Daarmee voldoet cocaïne aan twee van de drie criteria die gehanteerd worden om een stof op de dopinglijst te plaatsen, namelijk (mogelijk) prestatiebevorderend en (mogelijk) schadelijk voor de gezondheid"
2 december 2015 20:25
RV..
Leuke oneliner.. dat coke de allerzieligste drug is die er bestaat, maar zou graag horen waarom je dat vindt.
2 december 2015 21:16
T'is voor mensen zonder fantasie, met die shit is zelfs kijken naar een muur geweldig, dat kan natuurlijk nooit goed zijn. Daarnaast wordt je er nou ook niet bepaald aardiger van en is het superverslavende rommel die mensenlevens kapot maakt. Ook is het nog eens rommel die regelmatig tot agressie en nare vechtpartijen leidt. Ga er maar van uit dat ik de werking ervan herhaaldelijk vanaf rang I heb mogen meemaken, ik vind het met stip de naarste drug binnen het uitgaanscircuit…

@ CdP > Ik snap je nuance maar op topsportniveau en al helemaal bij wielrennen heb je natuurlijk eerder last dan profijt van.
2 december 2015 21:49
Ok.. Dank je Romans.. dat is een uitleg die hout snijdt.. 2 x geprobeerd en zoals je zegt.. veel te verslavend en verder brengt het je nergens. Was benieuwd naar de onderbouwing.
2 december 2015 21:49
@RV
hoe kan vermoeidheid verdrijven en alerter maken nadelig zijn voor een topwielrenner in koers?

NB. Ik snap na je uitleg wel beter de af en toe arrogante, nare uitstraling van Paolini ;)
2 december 2015 22:26
Als coke op een lijst van verboden producten staat in de wielrennerij en je wordt erop betrapt, moet een straf volgen. Wanneer je het hebt gebruikt is dan niet zo relevant. De discussie of het wel of niet op de lijst hoort, is wat mij betreft een andere.
2 december 2015 23:14
@ RV
Ik geloof niet dat coke het kijken naar een muur interessant maakt. In tegendeel. Ik ben bang dat je bepaalde drugs door elkaar haalt. Wel met je eens dat het een behoorlijk sneu goedje is om te gebruiken.
3 december 2015 01:19
@hakkie2
Ik dacht dat iedereen het er inmiddels wel over eens was dat deze positieve test op coke alleen het gevolg kan zijn van een bloedtransfusie? Gezien de datum van de test en de halfwaardetijd van cocaïne kan hij het anders alleen tijdens de tour genomen hebben, wat natuurlijk van de zotte zou zijn.
Dit houdt juridisch geen stand natuurlijk, maar van mij mag een flinke schorsing volgen. Niet omdat hij coke heeft gebruikt (dat wordt wel het juridische argument), maar omdat hij een bloedtransfusie heeft gehad.

Misschien heeft een dergelijke verdenking wel te maken met het lange wachten op de b-staal? Dat ze die ook testen op sporen van bloedtransfusies? Ze kunnen ook kleine deeltjes plastic van bloedzakken opsporen.
3 december 2015 08:18
@ Manuel, ik haal niks door elkaar, coke is een dusdanige zelfbooster dat zelfs in een bus zitten van Schiphol naar Hoofddorp geweldig voelt, dat zegt wel iets.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.