‘Kleine musketier’ Alaphilippe kijkt uit naar Baskische Tourstart: “Op mijn maat”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 29 juni 2023 om 09:18

‘Kleine musketier’ Alaphilippe kijkt uit naar Baskische Tourstart: “Op mijn maat”

In de openingsetappe van de Tour de France krijgen de renners meteen enkele korte en vooral steile hellingen voor de wielen geschoven. Julian Alaphilippe zal het graag horen: de Fransman is een specialist in het korte heuvelwerk, en mag dus ook dromen van de eerste gele trui. “In principe is dit op mijn maat”, vertelde hij op een persconferentie aan Het Laatste Nieuws.

De Tour de France 2023 gaat op zaterdag 1 juli van start in het wielergekke Baskenland met een rit van 182 kilometer van en naar Bilbao. En de finale is niet van de poes, met de Côte de Morga (3,8 km aan 4,8%), Côte de Vivero (4,3 km aan 6,9%) en Côte de Pike (2,2 km aan 9,9%) als scherprechters. Dit is spek naar de bek van Alaphilippe, maar ziet de tweevoudig wereldkampioen zichzelf ook als een van de favorieten?

“Ik heb er alles aan gedaan om hier top te zijn”, liet hij woensdag op een persconferentie van zijn werkgever Soudal Quick-Step weten. “In het Critérium du Dauphiné heb ik voor het eerst in lange tijd nog een keer gewonnen. Daar had ik naar uitgekeken. De trainingen nadien gingen ook heel goed. Ik sta hier wel met vertrouwen.” Alaphilippe heeft de Baskische openingsritten meermaals verkend. “De winnaar zal een goeie dag en sterke benen nodig hebben.”

De drie grote musketiers 
De 31-jarige Alaphilippe gelooft in zijn kansen, maar is tegelijkertijd ook realistisch. “Ik heb nog steeds een punch, maar er zijn tegenwoordig drie grote musketiers met Tadej Pogacar, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Ik ben nu de kleine musketier”, lijkt hij zichzelf een underdogrol aan te praten.

Tom Steels, een van de ploegleiders van Soudal Quick-Step in de aankomende Tour, keek ook alvast vooruit naar de openingsrit naar Bilbao. “Veel zal afhangen van hoe hard er onderweg gekoerst wordt. Dit is het sterkste deelnemersveld van het hele jaar en ik vermoed dat de ploegen van de klassementsrenners meteen druk gaan zetten. Om veilig te blijven – het is makkelijker koersen met een kleinere groep.”

“Het wordt dus zaak om vooraan te koersen, maar dat kost energie. Ik denk niet dat wij de koers lastig gaan moeten maken om die mannen (doelt op Van Aert en Van der Poel, red.) moe te maken. Het gaat vanzelf lastig zijn”, aldus Steels.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.