Kruijswijk tweede in het klassement: “Op deze benen had ik gehoopt”
foto: Sirotti
woensdag 14 juni 2017 om 08:58

Kruijswijk tweede in het klassement: “Op deze benen had ik gehoopt”

Steven Kruijswijk kende een goede eerste bergrit in de Ronde van Zwitserland. De kopman van LottoNL-Jumbo eindigde als derde in de rit en vindt zichzelf terug op de tweede plek in het klassement. “Het is nog steeds afwachten hoe ik deze ronde ga eindigen, maar vandaag was het een goed teken dat ik goed hersteld ben van de Giro”, vertelde hij na afloop van de rit tegen De Telegraaf.

“Op deze benen had ik in Zwitserland gehoopt”, zegt Kruijswijk. “Hopelijk kan ik hier nog een goed resultaat rijden, vandaag was in ieder geval een stap in de goede richting. Ik voelde mij heel de klim goed, alleen had ik niet het vertrouwen op een keer voluit te gaan. Dat kwam ook omdat ik wist dat het moeilijk werd om voor de etappe zelf te rijden, daardoor werd ik iets behoudender. Dat je dan derde wordt in de rit, is goed. Nu kun je weer verder kijken naar het weekend.”

Kruijswijks achterstand op klassementsleider Damiano Caruso (BMC) is vijftien seconden. Domenico Pozzovivo, Simon Spilak, Marc Soler en Mathias Frank staan ook nog binnen de minuut van Caruso. “Het is geen Dauphiné-startveld, zo eerlijk moeten we ook zijn. Maar dat ik vooraan meedoen, dat geeft vertrouwen en daar zit misschien nog iets moois in deze week.”

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
14 juni 2017 09:04
Als ik me niet vergis, is Kruijswijk de laatste die het kunstje geflikt heeft: de Giro rijden en daarna genoeg power overhebben om podium te rijden in de TdS (2011). Benieuwd of hij dat opnieuw kan.
14 juni 2017 09:05
Nieuwe kans!
14 juni 2017 09:08
@pedaleur
Zijn eerste en enige overwinning in de WT in diezelfde TdS van 2011 behaald (nadien ook maar één bijkomende profzege behaald).
Vooral benieuwd of hij dàt kunstje na 6 jaar nog eens kan herhalen!
Kijk maar eens hoe blij Gilbert was dat hij na al die ereplaatsen eindelijk ook eens een rit kon winnen in TdS. Zeges, niet ereplaatsen, dat is uiteindelijk waar het om draait als je een topper bent.
14 juni 2017 09:08
Als hij goede benen houdt, zit een mooi resultaat er dik in. Het zou hem gegund zijn.
14 juni 2017 09:13
Blijkbaar heeft hij nog ingehouden gereden, dat is een goed voorteken voor wat komen gaat. Zou mooi zijn als hij ze er op de Tiefenbachferner op legt :)
14 juni 2017 09:14
Met de benen zit 't goed. Dus Stevie Go. Vandaag goed opletten en morgen knallen op La Punt.
14 juni 2017 09:14
@nederbelg
Smaken verschillen. Ik schat een podiumplek in het eindklassement van de TdS hoger in dan een ritzege, zeker als je vlak daarvoor drie weken voor een klassement in de Giro hebt gereden. Ruim vier weken dagelijks scherp zijn vind ik bewonderenswaardiger dan 1 dagje pieken. Al geef ik toe dat voor Kruijswijk het tweede mss wel een grotere uitdaging is.
14 juni 2017 09:28
Kruissie was de beste in de achtervolging. Hij hield in EN wat ook een teken is is dat ie nog wat over had in de sprint, als strijkijzer.
14 juni 2017 09:31
@assen
Waarom was hij beter dan Spilak en Caruso?
14 juni 2017 09:36
Omdat hij nog een beslissende demarrage in de benen had. De andere zaten toch echt aan de limiet getuige de mislukte aanvallen en het terugwaaien.
14 juni 2017 09:38
@pedaleur
Een rondetopper die nog maar twee keer in zijn hele carrière van winst heeft mogen proeven, het blijft toch bevreemdend. Daar gaat het me voornamelijk om. Als Kruijswijk zelf zou mogen kiezen: deze week eindelijk nog eens een rit winnen, maar op plek 5 of 6 in het eindklassement stranden - of nog tweemaal tweede of derde in een rit worden, en op plek 3 eindigen, waarvoor zou hij dan gaan?
14 juni 2017 09:41
Hehe eindelijk. Wat jammer dat je in de giro niet kon vlammen en de eindzege weg kon kapen van die duitse ploeg.
14 juni 2017 09:42
Als zijn lijf het volhoudt, denk ik dat de eindzege erin zit. Zou heel gaaf zijn na de Giro met Dumoulin.
14 juni 2017 09:44
Weet iemand eigenlijk waarom Gesink niet meerijdt? Die jongen behaalde zijn beste resultaten toen hij meer wedstrijden reed en de laatste jaren rijdt hij er steeds minder en zie ik ook zijn strava-trainingsafstanden geringer worden...
14 juni 2017 09:58
@Geurt Harm
De concrete reden is dat hij graag laat uit de hoogtestage komt op zich voor te bereiden op de tour. Aangezien hij geen klassement rijdt kan hij de eerste week nog wat minder zijn, en daardoor de absolute piek hebben liggen in het tweede deel van de tour.

Dat Gesink betere resultaten behaalde toen hij meer reed waag ik te betwijfelen. In 2010 (volgens mij zijn beste seizoen) reed hij 9000km. Daar zit hij dit seizoen ook al aan als hij de tour de France uit rijdt.
14 juni 2017 10:00
On topic: Kruijswijk leek inderdaad relatief makkelijk te zitten. Hopelijk kan TLJ met 5 knechten de boel een beetje controleren morgen en overmorgen.
14 juni 2017 10:03
@Geurt Harm: Gesink heeft dit seizoen al vrij veel gereden. Valt misschien niet zo op door de koersen die hij uitkiest, maar kilometers genoeg. In het verleden was hij vaak ook goed na een rustperiode/hoogtestage.
14 juni 2017 10:09
@ nederbelg, als hij de kans krijgt gaat wel voor de rit. Maar in de huidige situatie, ik vermoed dat hij voor t klassement wil gaan, zal hij in de twee resterende bergritten wel aan moeten gaan voor de rit wil hij voldoende marge hebben in de tijdrit van komend weekend. Ik denk alleen niet dat hij de ploeg gaat oproken om de dagontsnapping terug te halen zodat hij de dagzege kan pakken. Dus als je dat bedoeld is het antwoord denk ik dat hij vol voor de eindzege in het klassement gaat; en uiteindelijk gaat kijken waar dat eindigt.
14 juni 2017 10:16
Met dit deelnemersveld zou hij moeten winnen, is hij aan zijn stand verplicht.
14 juni 2017 10:19
Wat ik vooral sterk vond was dat Kruijswijk door had op wie hij moest letten en wie niet. Hij reed wel achter Spilak aan, maar deed niet de achtervolging op Frank & Pozzovivo. Het vertrouwen en de helderheid van geest dat zij het niet zouden redden. Spilak is zonder enige twijfel de grootste concurrent, ik vond hem trouwens ook nog sterker ogen dan Kruijswijk.
14 juni 2017 10:23
Spilak is altijd maar 2 maanden per jaar wereldtop. Juni is er daar wel eentje van...
14 juni 2017 10:24
@Mauke
Ja, dat was ook mijn gedachte idd. Al komt dat mede, omdat Kruijswijk nu eenmaal niet de jump in de benen heeft om een demarrage te beantwoorden.

Of Spilak sterker is/was, weet ik niet. Een Spilak in beste doen probeert zelf te demarreren en wordt niet geklopt door Steven voor de boni's.
14 juni 2017 10:29
Ik zet toch eerder m'n geld op Spilak ipv Kruijswijk.
14 juni 2017 10:32
Spilak haalt op die manier wel het maximale uit zijn carrière. Wellicht dat van Garderen ook zoiets moet gaan doen.
Pozzovivo zou ik overigens ook naast Kruijswijk en Spilak zetten. Het duurde behoorlijk lang voor ze hem weer hadden. Beide renners zullen tijd moeten willen pakken I. V. M. de tt.
14 juni 2017 10:33
Hij had dus nog niet het vertrouwen om echt voluit te demarreren, maar was toch niet bang om al op vijf kilometer van de top te beginnen met speldenprikken die de groep reduceerde tot een man of zes. Dat moet vertrouwen geven voor de komende dagen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.