Eindwinst Roglic in Ronde van het Baskenland, Mas boekt eerste profzege
Foto LaPresse/Gian Mattia D'Alberto
zaterdag 7 april 2018 om 17:45

Eindwinst Roglic in Ronde van het Baskenland, Mas boekt eerste profzege

Enric Mas heeft in de slotetappe van de Ronde van het Baskenland zijn eerste profzege geboekt. De Spanjaard van Quick-Step Floors hield op de slotklim de klassementsrenners knap achter zich. Primoz Roglic moest door de aanvallen van Nairo Quintana en Mikel Landa lossen op de slotklim, maar hield genoeg voorsprong over om zo de Ronde van het Baskenland op zijn naam te schrijven.

Slechts één etappe was leider Primoz Roglic verwijderd van de eindzege in de Ronde van het Baskenland. Deze laatste rit in de Baskische etappekoers was tevens de zwaarste rit in de ronde. Liefst acht gecategoriseerde beklimmingen kreeg het peloton voor de kiezen. De twee minuten voorsprong van Roglic op Mikel Landa leken misschien geruststellend, maar Landa en Movistar kondigden voor de etappe oorlog aan.

Roglic komt ten val, maar sluit snel aan
Toen er vier kilometer afgelegd was, leek Roglic zijn klassementsambities en Movistar zijn strijdbijl te moeten begraven. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam ten val en moest in de achtervolging. Een achterstand van één minuut moest door de Sloveen goedgemaakt worden op het peloton. Het lukte Roglic met verve, al moest later nog blijken of de renner tol moest betalen voor deze vroege krachtsinspanning.

Vroege vlucht met tien renners
Ondertussen werd er vooraan in de koers een kopgroep met daarin zes renners gevormd. Tao Geoghegan Hart (Sky), Jesper Hansen (Astana), Enric Mas (Quick-Step Floors), Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe), Carlos Verona (Mitchelton-Scott) en José Joaquin Rojas (Movistar) waren de zes vooruitgeschoven pionnen. Later sloten Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Chris Hamilton (Mitchelton-Scott), Carlos Betancur (Movistar) en David Lopez (Sky) aan bij de koplopers. Zij wisten een voorsprong van drieënhalve minuut te verwerven.

Vier man, met daarin Ilnur Zakarin en Gorka Izagirre als grooste namen, zwommen lang tussen het peloton en de kopgroep, waar Trek-Segafredo zijn verantwoordelijkheid nam om Mas terug te halen, die op dat moment virtueel tweede in het klassement stond, en Julian Alaphilippe, die gelost was, verder op achterstand te rijden. Uiteindelijk sloten de vier achtervolgers aan in de kopgroep, waar de voorsprong alleen maar slonk.

Roglic weerstaat aanvallen Landa en Quintana
Op de voorlaatste klim van de dag staken Nairo Quintana en Landa de lont in het kruitvat als poging de kranig werende Roglic op achterstand te zetten. Mollema werd even op achterstand gereden, Roglic gaf echter geen krimp.

Hierna werd duidelijk dat het de Sloveen was die de Ronde van het Baskenland op zijn naam zou schrijven. Op de slotklim naar Arrate bleef Mas als laatste renner over van de vroege vlucht. Mas zag zijn voorsprong groeien van twintig seconden naar vijftig seconden op het peloton en twintig seconden op de achtervolgers De Gendt en Quintana, die als springplank fungeerde voor Landa.

Roglic en Mas houden stand op slotklim
Met nog vier kilometer te gaan deed de Bask een ultieme poging om Roglic te lossen. De renner van LottoNL-Jumbo reageerde niet op Landa en reed op eigen tempo naar de streep om zo de schade te beperken. Landa breidde zijn voorsprong op Roglic rap uit, maar kwam niet meer bij de volhardende Mas. Met een tweede plaats in de daguitslag en algemeen klassement besloot de coureur van Movistar zijn Ronde van het Baskenland.

Roglic kwam 42 seconden later dan Landa binnen, maar zag zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen. Mollema, die de dag als vijfde begon, moest lossen op de slotklim en zag in het klassement Patrick Konrad, Emanuel Buchmann en Quintana over zich heen komen.

RIDE Magazine
127 Reacties
Sorteer op:
7 april 2018 23:23
@Xinstc; kom op man roglic heeft nog te weinig laten zien dat hij klaar is om een klassement te rijden in een grote ronde. Jij kan ook vast wel een aantal renners opnoemen die goed zijn in een ronde van een week maar elke keer weer door de mand vallen tijdens een grote ronde.... tj en porte bijvoorbeeld... kruissie is nog steeds de enige grote ronde specialist binnen TLJ (buiten gees om) die bewezen heeft dat hij een top klassement kan rijden in een grote ronde.dus om nu al alle ballen op roglic te gooien als absolute kopman tijdens een grote ronde slaat helemaal nergens op. Hoe is roglic trouwens in het hooggebergte? Volgens mij nog erg onbewezen..... ik zeg helemaal niet dat hij dat niet kan maar laten we niet al te hard van stapel lopen en alle ballen op roglic gooien... verder geef ik aan dat je meerdere kopmannen nodig hebt voor het grote rondewerk. Dus vind ik het erg lachwekkend om ook maar te sugereren dat kruissie maar moet gaan knechten voor een onbewezen kopman in het grote ronde werk. Komop zeg, ik dacht dat jij als een gerespecteerd wielervolger wel beter zou weten.
7 april 2018 23:26
@ xstinc.. Beetje vreemde kronkel maar denk ook niet dat de hoofdsponsor van Bahrein/Merida nu zo staat te springen om een renner met een joekel van een kruisteken tattoo op zijn onderarm..
7 april 2018 23:29
Stb. Volgens mij heeft roglic nog helemaal niks laten zien in het grote ronde werk. Kruissie daarin tegen wel dus wat raaskal jij nou? 4x top 10in een grote ronde op je 30e en nog wat ander ere metaal daar zal menig wielrenner voor willen tekenen..
7 april 2018 23:43
Quote:
Toen er vier kilometer afgelegd was, leek Roglic zijn klassementsambities en Movistar zijn strijdbijl te moeten begraven. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam ten val en moest in de achtervolging. Een achterstand van één minuut moest door de Sloveen goedgemaakt worden op het peloton. Het lukte Roglic met verve, al moest later nog blijken of de renner tol moest betalen voor deze vroege krachtsinspanning.


Waarom wordt hier met geen woord gerept over de ploeg die Roglic heeft teruggebracht. Doet geen recht aan de teamprestatie. Slecht stuk van WF.
7 april 2018 23:45
Quote:
@kielabokki Ook de grootste fout van deze ploeg van de laatste jaren, om een ploeg om Kruijswijk te bouwen.


Er is helemaal geen ploeg om Kruijswijk heen gebouwd. Ze hebben alleen Clement (en vorig jaar JvdB) gehaald om hem extra te ondersteunen... wat volgens mij ook door half Nederland werd voorgesteld en bijna werd geëist.
7 april 2018 23:46
Koninginnerit in de Tour winnen, noem het een overwinning in het hoogebergte, noem het helemaal niks..
7 april 2018 23:52
@MDKIW.. En dat was het dan ook wel..
Ik gun je jouw fanstatus van harte, maar het lijkt me niet makkelijk zo vurig in de bres te springen voor een renner die bij (zeer geringe) vlagen laat zien waar hij toe in staat is. Sorry, maar een renner die ik hooguit drie weken per jaar op de top van zijn kunnen zie (en de rest vh jaar anoniem rondrijdt) is gewoon niet mijn type renner. Smaken verschillen en jouw 'Kruissie' vind ik een soort Mollema. Alleen wint Mollema wel eens iets wanneer hij niet meefiets voor de ondankbare plaatsen in het klassement.
7 april 2018 23:52
Jammer dat een klasbak als Kruijswijk in zo'n korte tijd door zgn. prominente kenners tot degradant/helper wordt bestempeld. Zegt iets over hun beleving van en kennis over de kwaliteiten van Kruijswijk. De waan van de dag zullen we maar zeggen.
Bij Gesink duurde het meer jaren voordat hij wordt geaccepteerd (op eigen verzoek, denk ik) als helper (schijnt daarin wel een goeie te zijn) of als omschrijving rittenkaper.
Roglic is een steengoede renner, maar hierin een tweede Thurau te willen zien en dan in positieve zin, is veel te voorbarig.
8 april 2018 00:07
Hoezo is het scouten van roglic zo'n prestatie? Reed iedereen eraf in ronde van Azerbeidzjan waar ook pct teams uit italie meededen en nog iets, misschien croatie. Uitslagen stonden gewoon op cyclingnews.
8 april 2018 00:08
stb. Dat is best wel een sneu stukje type werk van je en best wel heel erg denegrerend naar mollema toe trouwens. Je bent grappig
8 april 2018 00:12
Dat jij in kruijswijk een kopman ziet voor meer dan drie weken per jaar zegt iets over jouw waan. Die man kan een hele goede grote ronde rijden maar dat is maar 1:2
/3 keer zo. In de voorbereiding doet ie ook nooit mee dus alleen in 1 grote ronde per jaar kopman. En de week erna.
8 april 2018 00:50
@simplex
Kruijswijk is een prima renner en een goede kopman voor 2-3 wedstrijden per jaar, maar niet van het kaliber Roglic. Roglic pakte vorig jaar alleen al meer overwinningen en ereplaatsen dan Kruijswijk in z'n hele carriere en het lijkt er op dat hij dit jaar weer beter is geworden. Stuur hem dan niet op pad met een half bakken team. Kruijswijk en Clement hadden hier best mogen starten en een dagje uit kunnen kiezen. Die staan beide op slechts 14 koersdagen en starten waarschijnlijk pas eind april weer ergens.
8 april 2018 00:50
Gaaf voor TLJ en Roglic!! Valt mij ook op dat Lammertink 45e wordt. Als je kijkt tussen welke namen hij staat na deze zware klimronde dat lijkt hij mij ook klaar voor de Amstel!!
8 april 2018 02:48
Roglic is de enige van TLJ die de ronde uitrijdt ... en wint ... heel knap ;)
Bora-team ook heel goed gereden.
8 april 2018 07:40
Uitstekende zege voor Rooklik die overigens uit het skispringen komt.
8 april 2018 08:08
Geweldig van Roglic en voor de ploeg. Die mannen hebben gedaan wat ze konden. Knap recht gezet ook.

@Mwielerfan

Waarom bagataliseer je nu die 3e(!) plek in de RvZ van vorig jaar? Ik weet het wel, om je punt kracht bij te zetten. Er klopt echter niet veel van, want de afgelopen jaren rijdt Kruissie in de voorbereiding (subjectief) juist regelmatig bij de eerste tien. Hij doet dus wel degelijk MEE. Een subtopper met af en toe een uitschieter. Als jij een ander beschikbaar Nederlands rondeKANON weet, mag jij het zeggen. Ik zou hem wel degelijk nog even laten staan. Koers is meer dan winnen, maar af en toe zou fijn zijn.

@Benderbeach

Lammertink lijkt inderdaad goed op niveau, maar dit soort korte steile klimmen liggen ook wel binnen zijn mogelijkheden. Hopelijk komt hij beter voor de dag dan vorig jaar. Toen viel het mij wat tegen.
8 april 2018 08:26
Ik lees regelmatig dat er nieuwe knechten gezocht moeten worden omdat de huidige niet voldoen...

Hieronder even de opstellingen van de 2 grootste races die TLJ de afgelopen jaren gewonnen heeft.
Toevallig ook beide koersen bijna volledig bekeken dus kan wel iets van een oordeel geven.
In de ToC waren alle renners bergop erg belangrijk voor Bennett en waren er zelfs momenten dat er echt een bergtrein was.
Vermeulen is vervangen, had van mij best mogen blijven, maar schat Kuss en zeker Powless toch echt hoger in (dus goed doorgeselecteerd).
Nu in de RvB was Roglic constant goed beschermd tot aan de laatste klim, en TLJ heeft nou eenmaal geen Quintana die ze in steun meesturen. Maar iets van het niveau dat Trek en/of Bora meeneemt zou wel super zijn natuurlijk. Maar zouden Powless en misschien de Tier en Battaglin bergop niet ongeveer hetzelfde kunnen over een paar jaar? En dan zijn Tolhoek en Olivier afgevallen door blessures (wel echte klimmers).

Natuurlijk zouden wat extra versterkingen welkom zijn, maar een topper komt niet van een matige ploeg naar TLJ om Roglic, Kruiswijk of Bennett te ondersteunen. Die komen dan omdat ze denken dat ze hier kopman kunnen zijn.. Net zoals een Leipheimer, Menchov, Luttenberger, Rasmussen en de vele renners voor de klassiekers (Freire, Flecha, Vanmarcke, Breschel etc..) gedaan hebben.
En dat terwijl de Rabobank tijd toch echt bekend staat als de periode van het grote geld.
TLJ is geen Sky, Astana, Bahrein waar ze even een berg geld neerleggen en een lading toprenners hebben en daarnaast willen ze graag zoveel mogelijk Nederlandse toppers onder contract hebben. De dure toppers, Dumoulin, Terpstra, Poels, zijn niet te betalen of willen niet, en dus nemen ze de goedkopere, Boom, Clement, weer terug en proberen ze jongeren op te leiden. Lijkt mij een prima zaak en misschien moeten we ons er eens bij neerleggen dat we kijken naar een leuke middenmoter die regelmatig verrast met aankopen die goed uitpakken en die we hopelijk lang in het Geel/Zwart (nu dan) kunnen zien.

Hieronder de selecties:

Tour of California 2017 met Bennett:
61 GESINK Robert
62 BENNETT George
63 BOUWMAN Koen
64 DE TIER Floris
65 LINDEMAN Bert-Jan
66 OLIVIER Daan
67 TOLHOEK Antwan
68 VERMEULEN Alexey

Ronde van Baskeland 2018 met Roglic:
171 ROGLIC Primoz
172 BATTAGLIN Enrico
173 KUSS Sepp
174 LINDEMAN Bert-Jan
175 MARTENS Paul
176 POWLESS Neilson
177 DE TIER Floris
8 april 2018 08:59
@sebas je maakt precies mijn punt alleen ben jij blij met 9de plekken van kruijswijk in voorbereiding en zeg ik laat die man dezelfde rondjes in dienst rijden.
8 april 2018 09:04
Quote van NDI22:
Kruijswijk en Clement hadden hier best mogen starten en een dagje uit kunnen kiezen.

Nee, hier was het 'één team één doel'. Dan is er geen ruimte voor renners met andere doelen en andere voorbereidingstrajecten om hier een dagje uit te kiezen en/of de tijdelijke apenrots te ontregelen. De renners die er (geheel terecht) wel waren, bleken prima in staat om dat motto in te vullen met het gewenste resultaat.
8 april 2018 09:13
Blij niet, tevreden wel ;) Ik zie ook geen beter alternatief op dit moment.

2017
8e Valencia
7e Catalonië
3e Zwitserland
5e L' Ain
9e Vuelta

2018
7e Andalusië
8e Catalonië

Das echt niet gek hoor! Geniet ervan.
8 april 2018 09:28
Wat een onzinnige discussie over wie er kopman moet zijn, Kruijswijk of Roglic. Veel topteams rijden met twee kopmannen, waarom TLJ niet in de Tour. En Roglic zou dit jaar gaan voor etappes, dus niet gek dat een aantal mensen hier dan Kruijswijk nu nog meer als de kopman zien. Uiteindelijk kunnen ze volgens mij prima in de koers zelf kunnen uitmaken wie er de kopman is.
8 april 2018 09:39
Als het zo onzinnig is, maak er dan geen woorden aan vuil. Ik heb het er graag over en blijkbaar anderen ook.
8 april 2018 09:40
Benieuwd hoe ze op de Spaanse Wielerflits discussiëren over de Tourploeg met Landa, Quintana en Valverde. Dat zijn drie podiumkandidaten die ze in één ploeg willen steken. Hier staat de site al op zijn kop als er twee mogelijke kanshebbers voor top tien moeten samen rijden.
8 april 2018 09:44
Mooi en goed Jorco!

Wie kopman moet zijn van TLJ vind ik ook niet echt een boeiende discussie, ze kunnen allebei kopman zijn als ze niet in dezelfde koers starten.

TLJ heeft ook erg slechte ervaringen met alle kopmannen starten in dezelfde koers. Weet je nog die tour dat Kruissie, Mollema, Gesink in dezelfde Tour startten en er allemaal niets van bakten (of was het Kelderman ipv Mollema)? Hoppakee, en zo gingen alle grote rondes de soep in.
8 april 2018 10:28
@MDKIDW 23:23.+1.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.