Mathieu van der Poel haalt steeds meer uit carrière: “Alles wat nu nog komt is bonus”
foto: Cor Vos
Zeger Schaeken
maandag 1 april 2024 om 19:45

Mathieu van der Poel haalt steeds meer uit carrière: “Alles wat nu nog komt is bonus”

Interview Mathieu van der Poel heeft zich afgelopen zondag in een illuster rijtje gezet door voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen te winnen. De wereldkampioen is nu mederecordhouder, al is hij daar zelf niet echt mee bezig. “Dit is mijn favoriete koers en die ligt me ook het beste van allemaal”, vertelde Van der Poel na afloop in de persconferentie aan de verzamelde pers.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Wat dacht je toen Pedersen en Jorgenson begonnen aan te vallen?
“Ja, het was misschien een vreemde zet van Mads. Maar uiteindelijk deed hij het vrij goed omdat hij ook in een goede groep zat. Alleen was die actie met Gianni Vermeersch misschien een beetje zelfmoord. Maar ja, misschien voelde hij zich niet 100% en probeerde hij het team op deze manier te helpen.”

Jouw team was wel op dreef vandaag. Wat hadden jullie op voorhand besproken?
“Een van de voordelen die we hebben, is dat de hele ploeg gewoon voor mij rijdt. Dat maakt het qua tactiek eigenlijk heel makkelijk. Ze geven ook 110%. En we wisten al dat andere teams van heel ver zouden gaan aanvallen. Ik denk dat de jongens het geweldig hebben gedaan om alles onder controle te houden. En zoals ik al zei, dat is alles wat ik wil. Meer heb ik niet gevraagd, want ik wist dat het op een gegeven moment de sterksten zullen zijn die het gingen uitvechten.”

Heeft het je verrast dat je alles makkelijk onder controle kon houden?
“Nee, niet echt. Op een gegeven moment reed er wel een vrij grote groep weg, maar dan heb ik zelf besloten om de oversteek te maken. Maar er heeft zich nooit een kritieke situatie afgespeeld. Iedereen was bezig met het plan en ze hebben het allemaal perfect gedaan.”

Hoe zwaar was het?
“Het deed me eerlijk gezegd een beetje denken aan het WK in Harrogate. Het was een beetje hetzelfde qua omstandigheden op het einde. Ik kroop zelf ook echt naar de finish toe. Ik kwam niet in de buurt van de wattages die ik normaal kan leveren. Ik was volledig leeg. Het was een van de zwaarste Rondes die ik ooit gedaan heb. Er werd veel aangevallen en ook het eerste uur was behoorlijk snel.”

“Ik was veel beter in de E3 Saxo Classic dan vandaag, dat is zeker. Het is wel moeilijk om te vergelijken, want dit is 80 kilometer langer dan de E3. En ook die omstandigheden van vandaag waren anders. Ik denk dat niemand de beste benen had.”

Je bent jezelf echt in de geschiedenisboeken aan het rijden. Besef je dat?
“Dat is niet iets waar ik me mee bezig houd. Ik heb al veel meer uit mijn carrière gehaald dan ik dacht. Ik had dit allemaal nooit verwacht. Om eerlijk te zijn; ik zie alles wat nu nog komt als een bonus. Ik probeer gewoon het beste uit mezelf te halen en dan volgen de resultaten vanzelf. Het is niet dat ik me wil richten op die lijstjes.”

Dringt het nog niet tot je door wat je verwezenlijkt hebt?
“Nee, niet echt. Om eerlijk te zijn ben ik op dit moment ook echt helemaal f*cked. Het zal dus wel wat tijd kosten om te beseffen wat ik gedaan heb. Maar ja, het is zeker iets waar ik nooit van had kunnen dromen om hier te winnen als wereldkampioen. De Ronde, dat is iets speciaals.”

Is dit de klassieker die je het beste ligt?
“Ja, zeker weten. Al die kasseihellingen die elkaar snel opvolgen, dat ligt me echt goed. Het is ook mijn favoriete wedstrijd van het jaar, denk ik. Ik werd meteen verliefd op deze koers toen ik hem voor het eerst deed.”

Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont waren er ook weer wat fans die zich misdroegen. Hoe kijk je daar zelf naar?
“Het kan me eigenlijk niets schelen. Ik was bezig met de wedstrijd te winnen.”

Wat was je reactie toen je afgelopen woensdag Wout van Aert zag vallen?
“Ik kwam net terug van training en ik zette de televisie aan en vijf minuten later gebeurde het. Geshockeerd is misschien het verkeerde woord, maar het was toch echt shit. Ik heb echt medelijden met alle jongens die gevallen zijn. Vooral als je weet hoeveel ze hebben opgeofferd voor deze koers, zeker Wout.”

Wat neem je mee richting de toekomst, qua trainingsaanpak?
“Dat is moeilijk. Ik heb dit seizoen wel meer getraind dan ooit. Ik heb ook de tijd genomen. Dat is voor mij de sleutel, niet overhaasten. Maar aan de andere kant lukt het nu wel en kan het volgend jaar weer anders zijn. Elk jaar is anders en er zijn veel manieren om je topvorm te bereiken.”

Wat staat er de volgende dagen op het menu?
“Ik ga zeker een paar dagen nodig hebben om te herstellen. We zullen het dag van dag moeten bekijken hoe dat gaat lopen. We zullen moeten luisteren naar mijn lichaam.”

Later op de dag, rond 21.00 uur, vertrok Van der Poel met het vliegtuig naar Spanje. Daar gaat hij in alle rust en in zonnig weer (temperaturen van 21 tot 24 graden Celsius) herstellen en beginnen aan zijn voorbereiding op Parijs-Roubaix.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door WielerFlits (@wielerflits)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.