Maxim Van Gils volledig hersteld van extreme Waalse Pijl: “In Luik wil ik echte explosie voor zijn”
foto: Cor Vos
Zeger Schaeken
vrijdag 19 april 2024 om 16:00

Maxim Van Gils volledig hersteld van extreme Waalse Pijl: “In Luik wil ik echte explosie voor zijn”

Interview Maxim Van Gils leeft als een van de favorieten toe naar Luik-Bastenaken-Luik. De jonge Belg zette die status nog wat kracht bij door woensdag derde te worden in de Waalse Pijl. “In Luik zullen we niet alleen focussen op Mathieu van der Poel”, vertelde de kopman van Lotto Dstny in een persconferentie aan onder meer WielerFlits.

Hoe heb je de koude overleefd tijdens de koers gisteren?
“We moeten de credits echt aan het team geven. Zij hebben de situatie goed ingeschat en ons op tijd ingelicht. Daardoor hebben we onze regenjasjes op voorhand al aangedaan. De eerste regenbuien deerden ons dus niet, wij bleven droog. Ik had zelf ook al vanaf de start veel kleren aan. Dat heeft me echt geholpen. En als Belg ben ik het ook gewoon om in dat soort omstandigheden te koersen.”

Heb je het gevoel dat je hersteld bent van die extreme omstandigheden?
“Ja, eigenlijk wel. Gisteren heb ik na de wedstrijd een warme douche genomen en ’s avonds ben ik dan nog samen met Sylvain (Moniquet, red.) in de sauna en in het bubbelbad gegaan. Op die manier kon mijn lichaam weer helemaal opwarmen. Deze ochtend voelde ik er niks meer van. We hebben inmiddels ook al een verkenning gedaan voor zondag en mijn benen voelden goed.”

Denk je dat het, misschien voor andere renners dan, de wedstrijd van zondag wel nog zal beïnvloeden?
“Misschien zal het voor de jongens die woensdag in de auto gestapt zijn moeilijker zijn. Ik ben blijven rijden en daardoor had ik het iets warmer. Ik had het koud, maar was niet aan het bevriezen zoals jongens als Mattias Skjelmose.”

Hoe zullen jullie het zondag tactisch aanpakken?
“We zullen in eerste plaats goed in de pre-finale moeten komen. De koers werd vorig jaar al vroeg opengebroken op de Wanne. Ik verwacht dat ze dit jaar weer redelijk snel zullen beginnen. Dan gaan er al vroeg veel knechten moeten afhaken en zullen alleen de favorieten overblijven. Dat zal het moment zijn voor Andreas (Kron, red.) of mij om mee te schuiven met een kleine groep. Op die manier kunnen we de echte explosie vermijden. Daarna is het hopen dat we mee zijn na de Redoute.”

Van Gils eindigde op het podium in Strade Bianche – foto: Cor Vos

“Het zou een goed idee kunnen zijn om voor de aanval van Tadej Pogacar weg te zijn. Vorig jaar zagen we dat Jan Tratnik anticipeerde en best ver kwam. Het stuk na de Redoute is dit jaar wel wind tegen, dat zal een mogelijke poging wel afremmen. Als de wind meevalt, zou het wel opportuun zijn om met een groep van drie à vier man met een kleine voorsprong aan de Redoute te beginnen. Als er dan achter die groep wordt doorgetrokken op de Redoute, zit je boven nog mee.”

De CEO van Dstny uitte wat kritiek aan jullie adres. Hij zei dat jullie misschien Mathieu van der Poel niet te hard moeten volgen en vooral jullie eigen wedstrijd moeten rijden. Hoe kijk jij daar zelf naar?
“Ik heb die uitspraak niet gelezen. Maar natuurlijk is Amstel een heel andere koers dan Luik. In Luik kan je niet alleen focussen op Mathieu, in de Amstel was het wel ons volste recht om dat te doen. Dat was logisch na zijn prestaties in Vlaanderen en Roubaix. De verwachting was dat hij er op een van de beklimmingen een stevige lap op ging geven. Aan de andere kant zou het ook niet goed geweest zijn als hij toch zou aangevallen hebben we niet zouden meegezeten hebben. We hebben gekoerst zoals we gekoerst hebben.”

Hoe belangrijk is een nieuwe zege voor jou na een aantal ereplaatsen?
“Het is altijd mooi om je handen in de lucht te kunnen steken voor het peloton. Dat is dan ook mijn grote doel van dit jaar. Zondag zal dat wel lastig worden, het is een heel grote wedstrijd met veel grote namen. Maar ik zal het zeker proberen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.