Merijn Zeeman vertrekt ‘met pijn in het hart’ bij Visma | Lease a Bike, wordt algemeen directeur AZ
foto: Cor Vos
woensdag 3 april 2024 om 13:05

Merijn Zeeman vertrekt ‘met pijn in het hart’ bij Visma | Lease a Bike, wordt algemeen directeur AZ

Visma | Lease a Bike heeft het aanstaande vertrek van Merijn Zeeman wereldkundig gemaakt. De sportief directeur verlaat de Nederlandse wielerploeg aan het einde van 2024 om (per 1 december) algemeen directeur te worden bij voetbalclub AZ Alkmaar. “Dit is een moeilijke beslissing, die ik ook neem met pijn in het hart. Juist omdat ik deze geweldige organisatie zo in mijn hart heb gesloten”, reageert Zeeman.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Dinsdagavond kwam het nieuws al naar buiten dat Zeeman na liefst dertien jaar vertrekt bij Visma | Lease a Bike. In 2012 kwam hij over van Skil-Shimano, wat nu dsm-firmenich PostNL is. Vijf jaar na zijn komst maakte Zeeman de stap naar sportief directeur. “We zijn van ver gekomen en hebben samen ervoor gezorgd dat we een van de succesvolste ploegen van de afgelopen jaren zijn geworden. Daar ben ik ongelooflijk trots op”, blikt Zeeman terug.

“Onze cultuur met onze mensen en onze innovatieve aanpak heeft voor een geweldige ontwikkeling gezorgd waarin we samen geschiedenis konden schrijven, met het succesjaar 2023 als absolute hoogtepunt. Visma | Lease a Bike is mijn familie, waar ik met liefde dertien jaar lang ziel en zaligheid in heb gelegd. Maar ik geloof ook dat het voor ieders ontwikkeling goed is om na verloop van tijd op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen en prikkels.”

“Ik ga aan de slag als algemeen directeur van voetbalclub AZ. Ik durf die stap ook te zetten omdat ik onze sterke professionele organisatie, onder leiding van mijn goede vriend Richard Plugge, straks in hele goeie handen van mijn collega’s achter laat”, aldus de geboren Alkmaarder. “Maar eerst willen we samen, ook in 2024, geschiedenis schrijven. Daar zijn we volop mee bezig met een hele mooie start van het jaar, en dat willen we een sterk vervolg geven in de komende maanden.”

Bij AZ is Zeeman de opvolger van Robert Eenhoorn, die aanvankelijk in de zomer van 2024 zou stoppen. Hij blijft langer werkzaam in Alkmaar, om de periode tot de komst van Zeeman te overbruggen.

Richard Plugge: “Vertrek Merijn doet pijn”
Ook teambaas Richard Plugge heeft gereageerd op het aanstaande afscheid van Zeeman. “Allereerst vind ik het ontzettend jammer dat Merijn, vriend en dierbare collega, onze organisatie gaat verlaten. Ik begrijp zijn beweegreden en heb respect voor z’n moeilijke beslissing. We hebben samen, ondersteund door een sterke en loyale groep mensen, de ploeg opgebouwd en Merijn is met zijn visie en leiderschapskwaliteiten van onschatbare waarde geweest”, zegt hij in een eerste reactie.

“Merijns vertrek doet aan de ene kant pijn, tegelijkertijd hebben we heel veel vertrouwen in onze organisatie, die staat als een huis”, aldus Plugge. “De komende maanden zullen we duidelijk maken hoe dat huis richting de toekomst verder wordt ingericht en beginnen we zoals altijd intern. Uiteraard gaan we er samen ook alles aan doen om van 2024 een succesvol jaar maken. Daar kijken we nu nog meer naar uit.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.