Giro 2015: Peloton maakt oorlog; Formolo pakt dagzege, Clarke nieuwe leider
Davide Formolo soleert naar winst - Foto: Sirotti
dinsdag 12 mei 2015 om 16:59

Giro 2015: Peloton maakt oorlog; Formolo pakt dagzege, Clarke nieuwe leider

Het was vandaag oorlog in de Giro d’Italia. Vanaf kilometer nul knalden de renners over de Italiaanse wegen. Davide Formolo was uiteindelijk de beste van de overgebleven vluchters. Simon Clarke sprintte naar plek twee en pakte de roze roze leiderstrui.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Grote groep in de aanval
Het duurde ontzettend lang voor er sowieso al een lange vlucht ontstond in de korte etappe van Chiavari naar La Spezia. Uiteindelijk reed er een groep van een kleine dertig man weg, met daarbij onder meer Martijn Keizer en Pieter Weening. Het peloton nam er heel lang vrede mee.

De grootste naam in de groep was Roman Kreuziger. Doordat de vluchtgroep zo omvangrijk was, viel de groep een aantal keer uiteen in verschillende groepen. Kreuziger en Weening, in het gezelschap van Dario Cataldo, zakten op een gegeven moment weg in groep twee, terwijl onder meer Clarke, Formolo, Keizer en Giovanni Visconti in de voorste groep zaten.

Tinkoff in de achtervolging
Daarom was het des te opvallender dat Tinkoff-Saxo uiteindelijk het werk deed in het peloton, samen met een renner van Etixx-Quick-Step. Het verschil met de eerste leiders bedroeg op een gegeven moment meer dan tien minuten.

Astana neemt het commando
Halfweg koers nam Astana echter het commando achterin over in dienst van kopman Fabio Aru. Op de Passo del Termine decimeerden de renners van de Kazachstaanse ploeg het peloton tot slechts negentien renners. Op dat moment was roze trui-drager Michael Matthews al lang gelost. Ook onder meer Ryder Hesjedal en Steven Kruijswijk moesten de rol lossen.

Ook het verschil met de kopgroep, die terug bijeen was gekomen, slonk zienderogen. Op de top van Termine hadden de favorieten voor de eindzege nog dik vijf minuten achterstand.

2015, Giro d'Italia, tappa 04 Chiavari - La Spezia, Astana 2015, Tinkoff - Saxo 2015, Team Sky 2015, Aru Fabio, Contador Alberto, Porte Richie, Biassa

Fabio Aru zorgde voor oorlog met zijn ploeg Astana (Foto: Sirotti)

Aru op de Biassa
Astana zette echter door en bij de eerste passage van de meet hadden de vluchters nog één minuut en veertig seconden over met nog 17,1 kilometer te gaan. Vlak voor de Biassa sprong Formolo weg bij zijn medevluchters. Niemand zag de jonge Italiaan nog terug. Op de Biassa maakte Astana achterin nog steeds oorlog.

Uiteindelijk sprong Aru zelf weg. Alberto Contador en Richie Porte konden snel volgen. Even leek ook Jurgen Van den Broeck te kunnen volgen, maar de Belg kon net niet aanhaken. Vlak voor de top sloten de drie aan bij onder meer Kreuziger en Cataldo. Naar de streep toe probeerden die twee hun kopmannen nog naar voren te brengen. Ze kwamen echter 22 seconden te kort.

Achter Formolo sprintte Clarke naar plek twee in de etappe. Hij juichte alsof hij de ritzege pakte, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de roze leiderstrui. Jonathan Montsalve eindigde als derde.

2015, Giro d'Italia, tappa 04 Chiavari - La Spezia, Cannondale - Garmin 2015, Formolo Davide, La Spezia

Formolo aan het feest (Foto: Sirotti)

Giro d’Italia 2015 (2.WT)
Uitslag rit 4: Chiavari – La Spezia (150 km)
1. flag-it Davide Formolo (Cannondale-Garmin) in 3u47m59s
2. flag-au Simon Clarke (Orica-GreenEDGE) op 22s
3. flag-ve Jonathan Monsalve (Southeast) z.t.
4. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) z.t.
5. flag-co Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) z.t.
6. flag-it Fabio Aru (Astana) z.t.
7. flag-fr Amaël Moinard (BMC) z.t.
8. flag-it Dario Cataldo (Astana) z.t.
9. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) z.t.
10. flag-au Richie Porte (Sky) z.t.

18. flag-be Jurgen Van den Broeck (Lotto Soudal) op 1m04s
21. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) z.t.
37. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 5m25ss
42. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 8m27s
57. flag-nl Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo) op 13m15s
61. flag-nl Stef Clement (IAM Cycling) op 17m21s
Volledige uitslag

2015, Giro d'Italia, tappa 04 Chiavari - La Spezia, Orica GreenEdge 2015, Clarke Simon, La Spezia

Simon Clarke neemt de leiderstrui over van ploegmaat Michael Matthews (Foto: Sirotti)

Klassement na rit 4:
1. flag-au Simon Clarke (Orica-GreenEDGE) in 11u54m48s
2. flag-co Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) op 10s
3. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) op 17s
4. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) z.t.
5. flag-it Fabio Aru (Astana) op 23s
6. flag-it Dario Cataldo (Astana) z.t.
7. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) op 29s
8. flag-fr Amaël Moinard (BMC) op 31s
9. flag-it Davide Formolo (Cannondale-Garmin) z.t.
10. flag-au Richie Porte (Sky) op 37s

36. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) 8m51s
51. flag-nl Stef Clement (IAM Cycling) op 17m34s
74. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 21m56s
Volledig klassement

RIDE Magazine
167 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2015 18:14
Het gebrek aan steun voor Kruijswijk deed zich vandaag al lelijk gelden. Waar zijn de Bennetts als je ze nodig hebt?
12 mei 2015 18:16
Izaguirre heeft op dat laatste klimmetje samen met Fernandez 4(!!) minuten verloren.
12 mei 2015 18:16
@lombarda met een bennet was die op 6 minuten geëindigd ofzo gewoon niet goed genoeg die jongen is gewoon net als veel Nederlandse klimmers net niet..
12 mei 2015 18:17
Wat wordt ik moe van jouw immer wijzende vingertje met de drie puntjes aan het eind...
12 mei 2015 18:20
Wel leuk dat Aru er echt wat van willen te maken deze Giro, die weet ook dat die minuten gaat verliezen in de tijdrit, dus goed dat die gelijk als begint met aanvallen!
12 mei 2015 18:21
@non-believer

Ik heb je sarcasme anders ook gemist.
En waar onze lottojumbo fan volgens mij op doelt is dat kruijswijk zelf heeft aangegeven dat dit zijn laatste poging als kopman is, afhangende van het resultaat. Het begin is niet erg veel belovend in ieder geval.
Hopelijk weet de kruis me te verbazen.
12 mei 2015 18:27
@ Manuel Beltran

Fan zijn om vervolgens te vragen welke ronde renners ze nog meer hebben, dan ben je wel een echte.

@romans, heb je het nog tegen iemand of ben je nu tegen jezelf aan het praten? Ik kan er namelijk wel bij inkomen dat je moe wordt van jezelf
12 mei 2015 18:27
@Goalgettert

Aru? Nee joh, die wint die tijdrit met twee vingers in zijn neus.
12 mei 2015 18:29
Zoals al velen vermelden heeft Kruiswijk aangegeven deze Giro als richtlijn te gebruiken voor het verloop van zijn carrière. Vandaag heeft hij dus simpelweg besloten zich niet meer beschikbaar te stellen als kopman.

Anders

Hij had vandaag nog genoeg knechten halverwege koers. Ik telde er minstens 4. Op het moment dat Astana de boel openbrak zat hij achterin vanwege misschien een lekke band. Ik hoop dat het te maken heeft met pech en anders tjah. Dan is het gewoon over en uit met Steven zijn ambities
12 mei 2015 18:32
@hengacity1

ik hoop niet dat jij serieus denkt dat 4 lotto jumbo mannen Steven wel effe terug brengen wanneer 7 Astanas de gas hendel vol open draaien, want tjah, anders kunnen wel wel ophouden met discussieren.
12 mei 2015 18:34
Schitterende koers! Jammer dat op de liveticker het allemaal lastig te volgen was. Parkoers leek toch niet zo zwaar, dat er zoveel renners Astana niet konden volgen. Kruiswijk zakt toch ook door het ijs nu al. Als je zag wie er allemaal vooraan reden, had hij toch het vernuft moeten hebben om mee te zitten, maar ja waarschijnlijk weer afwachtend gekoerst en daarna simpelweg niet kunnen volgen. Formolo mooie winnaar. Als Astana en Saxo-Tinkov zo blijven koersen denk ik dat er veel renners het einde van de Giro niet gaan halen.
12 mei 2015 18:34
Gaat niet om terugbrengen. Iemand opperde dat Steven zijn eigen bidon moest halen en dat Astana toen gas gaf.
12 mei 2015 18:36
@hengacity1

o, iemand opperde dat, hier een van de orakels van wielerflits natuurlijk, ja dan moet het wel waar zijn.
12 mei 2015 18:39
Kruijswijk is twee plaatsen gestegen in het algemeen klassement. (Van plek 38 naar 36) Als hij dit nou elke dag doet dan komt de top 5 nog in zicht. Ik vond hem de eerste etappes erg attent. Vandaag niet de benen helaas.
12 mei 2015 18:45
lol@lottojumbofan, that's the spirit.

Maar wel jammer van Kruijswijk. Hij groeit normaal langzaam in zo'n ronde, maar met een etappe als dit was daar geen tijd voor. En het tijdsverschil met de top 20 is nu natuurlijk wel groot.
12 mei 2015 18:47
Ook een beetje vreemd van Weening, zit in de kopgroep maar eindigt uiteindelijk in de bus op 20 minuten, terwijl ik hem toch inschat als een betere klimmer als Clarke, of in ieder geval niet veel minder. De eerste twee etappes verloor hij trouwens ook al iedere keer minuten.
12 mei 2015 18:48
Eventjes ter relativering:

Kruijswijk komt, op Hesjedal na, als eerste van de geloste kopmannen tegen. De 41 renners die voor hem eindigen zijn voor het grootste gedeelte de jongens die voorop zaten (21 renners), plus de 19 renners die wél meekonden met Astana (inclusief de 7 van Astana dus). Het zou dus heel goed kunnen dat hij net buiten beeld als een van de laatste niet mee kon, dit weten we niet.

Is hij vandaag door het ijs gezakt? Misschien, maar samen met Hesjedal toch wel het minst hard van alle 'door het ijs gezakten'. Wie zijn er behalve de 'grote 4' niet door het ijs gezakt? JvdB, Niemec, Izagirre, Trofimov, Geniez, Caruso. Op Geniez na is het voor geen van deze namen 'vreemd' om Kruijswijk er af te fietsen.

Die jongen heeft het vandaag helemaal zo slecht nog niet gedaan. Dat hij er af moest was geen ramp. Vervolgens heeft hij praktisch in zijn eentje, tegen een ontketend Astana, 'slechts' 8 minuten verloren. Ter illustratie, Izagirre, die wél mee kon, heeft alleen al op de laatste klim 4(!) minuten verloren zoals LL al eerder aangaf.

Als je alleen op papier kijkt dan kon Kruijswijk inderdaad niet mee en heeft hij 8 minuten verloren. Als je echter naar het etappeverloop kijkt en alles in perspectief zet heeft hij het helemaal niet zo slecht gedaan. Na morgen weten we meer.
12 mei 2015 18:51
@ iedereen hier.... we weten allemaal dat het niet perfect in beeld is of kon worden gebracht.
Laten we eerst de reactie van Steven zelf afwachten voor we conclusies trekken.

Overigens, als Steven ergens in de komende 17 etappes in een monsterontsnapping terecht komt waarin al zijn concurrenten voor een top 10 ontbreken (afgezien van de top 4 a 5) dan kan hij zichzelf nog steeds de top 10 in fietsen.
Zelfs als hij door de toppers achterhaald zou worden voor een finish bergop, en zijn andere mogelijke concurrenten worden door de toppers gedropt voor de laatste paar kilometers kan hij nog op sommigen minuten terugpakken.
bovendien staan er nog genoeg namen in de top 30 die ik er nog wel doorheen zie zakken (Geniez bijvoorbeeld)
12 mei 2015 18:53
@ non-believer
Dat is een beetje hatelijke reactie op een onschuldige suggestie van hengacity. Dat 'orakel' was ik, met als strekking: laten we even afwachten wat Kruiswijk er zelf van zegt.
Citaat uit mijn post van 17.16:

@ tight Pech met koersverloop? Gewoon niet op de goede positie. Dat kan komen omdat je zelf niet goed genoeg bent, of omdat je geen ploegmaats hebt. Stel dat je drinken nodig hebt en je moet je laten afzakken om het zelf te halen, dan kun je zomaar gezien zijn als er voorin iets gebeurt. Benieuwd naar zijn eigen verhaal.
12 mei 2015 18:54
@md
Ik weet niet of je de vorige etappes gezien hebt, maar Weening heeft echt al wel heel wat berewerk opgeknapt voor de ploeg, die hoeft zich niet te schamen voor die verloren minuten, die zijn eerder de logica zelve.
12 mei 2015 18:57
Het is jammer voor Kruijswijk dat de verschillen al gigantisch zijn met oog op het klassement. Geeft natuurlijk wel meer ruimte om te kunnen aanvallen (en te stijgen in het AK).
12 mei 2015 18:58
@tuubke

het hatelijke komt vooral doordat Hengacity1 zijn oordeel al heeft gebasseerd op een verhaal met een hoop open eindes. Of hij heeft pech gehad, of hij kan er gewoon niks van en moet maar wat anders doen dan kopman zijn voor grote rondes. Hetgeen wat jij dus stelt, afwachten wat Steven zelf zegt doet Hengacity niet.

Mijn exuses aan jou om jou bij de orakels van wielerflits te plaatsen, nu ik je gehele reactie lees kan ik niks anders dan het hier helemaal mee eens zijn. Dit kon ik echter niet uit de reactie van Hengacity1 halen.
12 mei 2015 18:59
Kruiswijk gaat geen top-10 meer rijden. Wielrennen is geen videospelletje. Iets wat je vier jaar geleden kon, kun je nu misschien niet meer.

@Wielerfan1987
Geniez eindigde al in de top-15 in de Giro in het verleden. Geen enkele reden om aan te nemen dat zo'n jongen helemaal wegvalt. En nu ga je er gemakshalve van uit dat Kruiswijk verbetert, wat ook helemaal niet het geval hoeft te zijn.
12 mei 2015 18:59
Kruijswijk op 8,27.Reed de eerste dagen zeer attent van voren (steeds samen met Keizer!).Op het moment dat het er om ging vandaag (duidelijk te zien toen de gehele Astana formatie zich op kop zette en 2 man vooruit (die waren iets van plan vlak voor de klim) zat hij (onattent) achter het midden van de groep. Probeerde op de klim nog het gat van slechts 100m alleen (met een renner in zijn wiel die niet overnam) te dichten, maar de hele Astana club (m.u.v degenen die in de ontsnapping zaten) reed als een trein die berg op! Onattentheid en ook nog het ontbreken van nog de beste helper bergop, Keizer (ook van anderen overigens maar dat is geen nieuws ) deed hem de das om. Ook de ploegleiding die hem m.i. via de oortjes had moeten waarschuwen en Keizer als helper van Kruijswijk had moeten verbieden in de aanval te gaan, treft veel blaam. Helaas, klassement waar je je een jaar op hebt gefocust naar de filistijnen .
Ps de prestatie van de gehele Astana ploeg is onwaarschijnlijk goed vandaag. Op en top geprepareerd voor deze Giro met Aru na zijn virus in topconditie. De tijd zal het leren. Wat doen anderen verkeerd als je dit geweld van een complete ploeg ziet??
12 mei 2015 19:00
Ik vond TJS veel teleurstellender Dan Kruisie vandaag.
Wagner DNF?!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.