Pogacar imponeert met dubbelslag op Mount Baldy
foto: Harry How/Getty Images
zaterdag 18 mei 2019 om 00:49

Pogacar imponeert met dubbelslag op Mount Baldy

De koninginnenrit van de Tour of California is gewonnen door Tadej Pogačar. De jonge Sloveen van UAE Emirates wist op de loodzware Mount Baldy een dubbelslag te slaan na een tweestrijd met generatiegenoot Sergio Higuita. George Bennett eindigde kort daarachter op de derde plek. Tejay van Garderen loste op vier kilometer van de finish en moest zijn gele trui inleveren.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Hofstede in de vlucht
Op weg naar de Mount Baldy bleven Lennard Hofstede (Jumbo-Visma), Pawel Bernas (CCC), Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin) en Hugo Houle (Astana) het langst over uit een vroege vlucht. Zij reden lange tijd een kleine minuut voor het peloton, dat lange tijd gemend werd door EF Education First van leider Tejay van Garderen en daarna Trek-Segafredo voor Richie Porte.

De eerste serieuze aanval vanuit de overgebleven favorietengroep kwam van Maximilian Schachmann, een paar kilometer voor de voet van Mount Baldy zelf. De Duitser stak direct over naar de koplopers en trok daar stevig door. Hofstede kon een ontketende Schachmann kort volgen, tot de Nederlander parkeerde en de Duitser weg zag rijden. Hij reed 45 seconden weg van de concurrentie.

Slagveld op de slotklim
Bij de favorieten was Gianni Moscon de eerste uit de top van het klassement die moest lossen. Het tempo dat EF oplegde in de selecte groep ging voor Kasper Asgreen te langzaam. De Deen trok door en daardoor moest Van Garderen op vier kilometer van de meet passen. Dit werd gevolgd door een demarrage van George Bennett, die Sergio Higuita, Tadej Pogačar, Simon Spilak en Richie Porte met zich mee kreeg. Zij kwamen op 3,5 kilometer bij Schachmann.

Pogačar was door het lossen van Van Garderen, Asgreen en Moscon de best geplaatste aan kop. Hij wist met Higuita en Bennett weg te gaan. Vooral de jonge Colombiaan (die deze ronde debuteert voor EF Education First) maakte indruk met zijn versnellingen. Door een status quo konden meerdere renners terugkeren uit de achtergrond. Higuita ging echter nog een keer op de trappers staan.

Jongelingen imponeren
De nog maar 21-jarige klimgeit sloeg een direct een gat, dat door generatiegenoot Pogačar en Bennett gedicht moest worden. Porte kreeg op dat moment te kampen met schakelproblemen. Met de slotkilometer in zicht liet Pogačar Bennett achter zich; de Sloveen dichtte in korte tijd het gat met Higuita. Samen gingen ze op de finish af. Higuita nam de kop, maar door een inschattingsfout in de laatste bocht kon Pogačar onderdoor komen en de ritzege pakken. Sterker nog, de 20-jarige Sloveen sloeg een dubbelslag. Bennett kwam als derde over de streep.

In het klassement gaat Pogačar aan de leiding met 16 seconden voorsprong op Higuita. Asgreen wist de schade te beperken en staat derde op 19 seconden, gevolgd door Bennett (0p 28s) en Porte (op 40s). Nummer zes Simon Spilak staat al op meer dan een minuut van Pogačar.

De Tour of California eindigt zaterdagavond Nederlands-Belgische tijd met een rit die twee beklimmingen bevat. Die zitten echter in het midden van de etappe.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.