Rekening KNWU verbaast Prudhomme
Prudhomme wijzend naar Utrecht - Foto: Sirotti
woensdag 4 november 2015 om 09:48

Rekening KNWU verbaast Prudhomme

ASO-directeur Christian Prudhomme heeft vol verbazing gereageerd op de rekening die hij gepresenteerd kreeg van de KNWU, afgelopen maandag. “Vanuit het niets ontvingen wij een factuur van bijna 140.000 euro van de Nederlandse wielerbond (KNWU). Een absurd hoog bedrag dat nergens op gebaseerd is”, reageert de baas van de Tour de France-organisatie in De Telegraaf.

‘Nooit eerder zo’n rekening gehad’
“Op 24 december 2014 ontvingen wij van de KNWU een kopie van de brief die naar Utrecht was gestuurd”, gaat Prudhomme verder. “Een maand later kwam deze brief in het Frans vertaald op ons kantoor en op 5 mei een herinnering dat we moesten betalen. Enige uitleg hoe de bond aan dit bedrag komt en wat ze hiervoor heeft gedaan ontbreekt. Nooit eerder, niet in Londen, Monaco, Yorkshire of Rotterdam, hebben we van een federatie zo’n rekening ontvangen.” De KNWU wees de rekening in eerste instantie toe aan de organisatie van de Tourstart Utrecht, maar die waren van mening dat de ASO dit bedrag moest betalen. De Belgische wielerbond KBWB rekent voor een evenement als de Tourstart €30.000.

Kloosterhuis: ‘ASO moet zich houden aan de regels’
Volgens KNWU-voorzitter Huib Kloosterhuis valt het bedrag van €140.000 wel mee. “Alles is relatief. Het totale budget van de Tourstart in Utrecht was 15,4 miljoen euro. Dus het bedrag dat wij vragen is daar nog geen procent van. De Nederlandse wielersport mag toch ook wel een beetje profiteren van zo’n mega-evenement. […] Dit geld gebruiken wij om de KNWU in stand te houden en voor de totale breedte van de wielersport. Een Tourstart in Rotterdam of Utrecht levert ons geen nieuwe leden op. Die komen er wel door dikkebandenwedstrijden. Deze initiatieven moeten wij ook blijven steunen”, legt Kloosterhuis uit.

Niet bang voor consequenties
Klooserhuis is in ieder geval niet bang voor eventuele consequenties. “ASO wenst niet te betalen, maar het moet zich conformeren aan de regels van het land dat het bezoekt. Als ze zich niet aan de regels wensen te houden dan komen ze toch lekker niet meer naar Nederland. De Giro d’Italia en de Vuelta a España zijn ook heel mooi.” Daarbij lijkt de directeur van de nationale wielerbond gemakshalve te vergeten dat de Vuelta ook grotendeels in handen is van de ASO. Prudhomme betreurt het standpunt: “De Tour houdt van Nederland. Kijk eens naar de successen in Rotterdam en Utrecht. Limburg heeft zich nu kandidaat gesteld, maar voorlopig wachten wij de uitspraak van de arbitrage af.”

Giro-start in Gelderland weet van niets
De organisatie van de Giro-start in Gelderland aankomend jaar, laat desgevraagd weten niets van zo’n zelfde bedrag af te weten. Dat terwijl Kloosterhuis tegenover De Telegraaf juist zei dat dit met de lokale organisatie kortgesloten was. “Ik kan verklaren dat er niets met de KNWU over deze afdracht geregeld is”, spreekt Giro-start-woordvoerder Masja van de Wielen tegen. Ook RCS-baas Mauro Vegni is niet op de hoogte. “Dit is een zaak tussen de lokale organisatie en de wielerbond. Zo werkt dat in alle landen”, stelt de Italiaan. Wordt vervolgd, dus.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
4 november 2015 09:49
Gezien de tijdlijn van december 2014 - mei 2015 denk ik niet dat dit het moment is voor Prudhomme om verbaasd te zijn. Verder weten we natuurlijk niet wat er allemaal expliciet of impliciet achter die rekening zit en wat er tegenover zou moeten staan. Elders las ik bijvoorbeeld iets over verzekeringen, maar daar hoor ik Kloosterhuis hier niet over.

Een verwijzing naar het totale ASO-budget vind ik erg zwak. Als Prudhomme tijdens zijn verblijf in Utrecht ergens een ijsje koopt, krijgt hij ook geen bonnetje van 33.500 euro, "omdat dit toch maar een fractie is van de totale kosten". Het gaat om de feitelijke tegenprestatie en de wijze waarop eea vooraf is overeengekomen.
4 november 2015 10:03
het is voor iedereen duidelijk ..... niet dus

eerst factuur naar Utrecht, die zeggen, wij niet, dan factuur naar ASO
beetje raar

van belang:
-duidelijke regels
-ongeveer uniforme regels in europa, wat vragen andere landen, Belgie in ieder geval behoorlijk wat lager
-vooraf alles goed regelen

wie en hoeveel werd er betaald bij vorige starts van grote rondes in Nederland
vrees voor een volgende tour start
4 november 2015 10:04
"Een Tourstart in Rotterdam of Utrecht levert ons geen nieuwe leden op."

Wat een onzin. Natuurlijk wel! Tienduizenden kinderen in Nederland hebben langs de kant van de weg gestaan en gekeken naar de profs. Zelfs mijn dochter, die niets met fietsen had, vroeg (en vraagt nog steeds) of ze een racefiets mag. Ik zou me niet al te druk maken om die 140K en vooral inzetten op een volgende Tourstart in Limburg. Levert veel meer op. Ook voor de KNWU.
4 november 2015 10:09
Het lijkt mij dat zoiets van te voren is vast gelegd en niet dat je achteraf een rekening kan versturen. De ASO is er niet om de gaten te dichten die de KNWU heeft. Want dit komt op mij over als een natte vinger werk bedrag wat nergens op is gebasseerd.
4 november 2015 10:21
Hier moet maar eens een jurist naar kijken, dit klinkt als een factuur sturen die niet van te voren besproken is. En dat lijkt me niet helemaal zuiver.

Dat elke wedstrijd wat moet af dragen aan de KNWU snap ik, maar dat moet wel voor de betreffende wedstrijd duidelijk zijn.
4 november 2015 10:22
Wat een amateurs zeg! Ze zetten ons als nederlanders zo wel aardig voor schut.
4 november 2015 10:33
Ik ben ook wel benieuwd waar dit bedrag op gebaseerd is. Het is nogal
4 november 2015 10:38
Dit zou dan toch ook bij Rotterdam het geval geweest moeten zijn? Of is dit een nieuwe KNWU regel?
4 november 2015 10:48
@kittelkolb
Hoezo? Weet jij het naadje van de kous? Die Preudhomme zegt natuurlijk ook niet "oh sorry, hier heb je een ton". Elke euro die de KNWU van het inhalige ASO-bastion kan lospeuteren is wat mij betreft een zegen.
4 november 2015 11:12
Een rekening sturen voor iets waar totaal geen tegenprestatie tegenover staat??? Wat BBoom al hier zegt: de Tourstart levert al een enorme stimulans op voor het wielrennen in Nederland.
Indien Kloosterhuis hier halsstarrig in gaat zijn kan het wel eens einde verhaal voor starts van een grote ronde in Nederland zijn.
4 november 2015 11:59
onze KNWU voorzitter is niet al te snugger lijkt het.
4 november 2015 12:06
AH zo erg als de Belgische voetbalbond zijn ze wel nog niet ;). Maar toch rare situatie hoor, als ik uitga moet ik ook geen geld vragen aan mijn ma onder het mom dat dit goed is voor mijn opvoeding en mijn schoolresultaten,... Maar misschien eerst eens uitpluizen voor wat deze factuur staat.
4 november 2015 12:10
@tendam: allereerst moet de KNWU zich natuurlijk gewoon aan regels houden, ook qua facturering. En verder is de ASO eerder een zegen voor het wielrennen dan dat ze inhalig zijn. Zij houden verlieslijdende wedstrijden als Parijs-Roubaix in stand. Zonder de ASO bestond die wedstrijd niet meer. En dat geldt ook voor bijvoorbeeld de Vuelta, de Waalse Pijl... Jij bent toch ook blij dat ze die wedstrijden overeind houden?
4 november 2015 12:10
Kloosterhuis komt hier niet al te goed in over, zou ook niet weten waar een regel op gebaseerd dient te zijn die stelt dat de organisatie van een ronde de bond van een land waar het start moet betalen.
4 november 2015 12:42
Gefeliciteerd Kloosterhuis. Wil je dat we de Tourkaravaan voorlopig niet meer door Nederland zien trekken, dan lijkt je dat goed te lukken.
4 november 2015 12:58
@hakkie
Ik vind het volkomen gestoord dat renners en ploegen vrijwel geen euro zien van de gigantische inkomsten die door het mediacircus van de Tour worden gegenereerd. In welke andere sport maak je dat nou mee? Gesink krijgt minder prijzengeld dan iemand die in de eerste ronde van Wimbledon wordt uitgeschakeld...

Dat Parijs-Roubaix zonder de ASO niet meer zou bestaan waag ik te betwijfelen. Parijs-Nice lijkt me dan eerder een kandidaat. Als de ASO zich overigens gewoon aan de afspraak houdt moet Kloosterhuis z'n mond houden, maar de affaire-Hoogerland leert dat ze niet erg happig zijn op geld uitkeren.
4 november 2015 12:59
Bij de KNWU zijn het ook wel een stel geldwolven hoor. Als gewone wedstrijdrenner moet je soms wel 3x betalen om alleen een wedstrijd te mogen rijden. Eerst al een licentie van 130 euro kopen, daarna 6.50 euro per wedstrijd betalen onder het mom van rekening rijden en als je bijschrijft betaal je nog eens 10 euro, terwijl het prijzengeld daar bij lange na niet tegenop weegt.
4 november 2015 13:08
Lijkt mij sterk dat dit een lokale, Nederlandse gewoonte is.
Misschien kan iemand de Belgische bond bellen om te vragen hoe het zit met afdracht ASO en L-B-L?
4 november 2015 13:57
tendam - 4 november 2015 om 12:58
En dat, toen het destijds Hoogerland betrof, je vooral hem inhalig vond....

on: "dan komen ze toch lekker niet meer naar Nederland"
Welke idioot heeft deze idioot aangesteld....?
4 november 2015 14:09
@koel
Oh, is dat zo? Dat heb je goed onthouden, geen idee meer eigenlijk.

Hoe staat het eigenlijk met het grote plan van Rabobank om de totale Nederlandse wielersport te controleren?
4 november 2015 14:29
@ tendam:
je vergelijking met het tennis gaat behoorlijk mank. een tennisser heeft geen 'salaris', zoals een wielrenner dat wel heeft.
4 november 2015 14:38
@achtpuntzes
Tennissers (tenminste die van een goed niveau) hebben sponsoren, die nog wel wat meer uitkeren dan wat een beetje wielrenner krijgt betaald. Daarnaast lijkt het me niet meer dan normaal dat een groot deel van de verdiensten van dat soort evenementen terecht komt bij degenen die de prestaties leveren, en dat is in het wielrennen totaal niet het geval.

Of vergelijk het voor mijn part met het voetbal, daar komt het geld van een tv-deal voor een groot deel bij de clubs terecht. Wielerploegen zien geen euro van de tv-deals die de ASO sluit. Dat verdienmodel slaat gewoon nergens op.
4 november 2015 22:59
Kloosterhuis was net op TV bij de NOS. Fragment zal zo wel op de site komen.

Het blijkt een procentuele solidariteitsbijdrage. Vijf jaar geleden heeft de lokale organisatie in Rotterdam afgetikt, aanvankelijk was het toen 50k. Dat werd 25k.

Kloosterhuis neemt een pose aan zo van 'wij zullen de ASO wel eens aanpakken, ook al durft niemand dat verder'. Beetje pedant, of eigenlijk iets meer dan een beetje. Dat mag best, maar toch lijkt het me niet zinvol om het al te zwaar aan te zetten.

"Als de Tour niet meer naar NL komt, dan kijken we toch gewoon op TV?". Tja.
4 november 2015 23:03
Die Kloosterhuis lijkt achteraf te zoeken waar hij een 'spookrekening' kan neerleggen. Hij vangt bot bij de organisatie in Utrecht, dus nu maar richting ASO onder het motto: jullie hebben toch geld zat. De opmerking "dan komen ze toch lekker niet meer naar Nederland?" getuigt van amateurisme en een bobo-houding van een bureaucraatje die zelf te weinig op een fiets zit.
Het feit dat de Giro nu ook verklaart van geen afspraak te weten (door onze KNWU-bureaucraat nochtans stellig beweerd) maakt het verhaal vrij genant.

Focussen op de Tour-start en passage door mijn achtertuin please, KNWU-wolkenridder :6
4 november 2015 23:15
Achteraf? Dat je er wat van vindt, prima. Maar probeer wel de feiten die er zijn, zuiver te houden. Er zijn kennelijk vooraf diverse contactmomenten geweest over en weer.

Dat de betrokkenen bij de Giro-start nog van niets weten, zegt meer over hunzelf dan over de KNWU. Die zullen heus nog wel een rekening sturen, kennelijk gebeurde dat vorig jaar ook pas vlak voor kerst. Organisatoren dienen de regels te kennen, al kun je het daar natuurlijk mee oneens zijn.

En ja, uiteraard weet ik ook pas van het bestaan van deze regels sinds deze discussie. Maar ik ben dan ook geen wedstrijdorganisator.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.