Richie Porte wint Critérium du Dauphiné, slotrit voor ontketende Mark Padun
foto: Cor Vos
zondag 6 juni 2021 om 14:51

Richie Porte wint Critérium du Dauphiné, slotrit voor ontketende Mark Padun

Mark Padun heeft de slotetappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. Na een bergrit van 147 kilometer over de Col de Joux Plane, met aankomst in Les Gets, was de coureur van Bahrian Victorious voor de tweede dag op rij de beste. De gele trui van Richie Porte (INEOS Grenadiers) kwam even in gevaar, maar uiteindelijk wist hij dankzij hulp van Geraint Thomas de eindzege binnen te slepen.

Ruime vluchtersgroep
Al vroeg in de etappe ontstond een grote kopgroep. Daar sloten nog wat groepjes bij aan, waardoor een groep van negentien renners ontstond met onder meer Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Guillaume Martin (Cofidis), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Mark Padun (Bahrain Victorious), Martijn Tusveld (Team DSM), Pierre Rolland (B&B Hotels), Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert) en Sander Armée (Qhubeka ASSOS). De best geplaatste renner was echter Patrick Konrad. De Oostenrijker van BORA-hansgrohe had 2.51 minuut achterstand op de gele trui.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Desondanks kreeg de kopgroep vijf minuten voorsprong, al liep dat verschil op de Col de la Colombière flink terug door achtervolgingswerk van Movistar en INEOS Grenadiers. Op de top van de Colombière was het verschil een kleine drie minuten. De finale begon ruim veertig kilometer voor de meet met de Côte de Châtillon-sur-Cluses (4,7 km aan 5%). Daarna volgden nog de loodzware Col de Joux Plane (11,6 km aan 8,5%) en de slotklim naar Les Gets (6 km aan 3%).

Padun jaagt op nieuwe ritzege, aanval Kruijswijk strandt
In de vallei richting Châtillon-sur-Cluses groeide het verschil weer door werk van Nils Politt, een ploeggenoot van Konrad in de kopgroep. Aan de voet van de Joux Plane was de voorsprong van de kopgroep daardoor drie minuten. Mark Padun was in de kopgroep veruit de beste klimmer. De Oekraïner, die zaterdag al de rit naar La Plagne won, liep zelfs uit op de favorietengroep. Vingegaard en Konrad waren de eerste achtervolgers. In het peloton toonde onder meer Steven Kruijswijk zich aanvallend; hij koos voor de solo en reed een halve minuut weg van de rest. Zijn ploegmaat Sepp Kuss kende een slechte dag en loste vroeg.

Steven Kruijswijk in de aanval – foto: Cor Vos

Kruijswijk peuzelde de geloste vroege vluchters op, maar wist niet verder weg te rijden van de groep-gele trui waar de oude bekende INEOS-trein het tempo bepaalde. Ongeveer drie kilometer onder de top van de Joux Plane werd hij daardoor opgeslokt. De elitegroep volgde daar op 3.30 van een ontketende Padun. De klimmer van Bahrain Victorious pakte op de Joux Plane de bergpunten en omdat hij eerder in de rit ook al punten sprokkelde, nam hij de bergtrui over van Lawson Craddock.

INEOS-trein houdt de controle
In de favorietengroep werden aanvallen van Miguel Ángel López en Jack Haig vakkundig gecounterd door Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas, de meesterhelpers van Porte. Zij lieten de Colombiaan en Australiër spartelen, maar niet wegrijden. De groep-Porte (Hart, Thomas López, Haig, Alexey Lutsenko, Ion Izagirre, Enric Mas, Wilco Kelderman, David Gaudu, Ben O’Connor, Guillaume Martin, Kenny Elissonde) rondde de Joux Plane op drie minuten van Padun. Vingegaard en Konrad volgden op 1.40 minuut van de koploper.

Richie Porte in de gele trui – foto: Cor Vos

Porte even geïsoleerd
In de technische afdaling namen ploegmaats Izagirre en Lutsenko alle risico’s. Richie Porte verloor daardoor de aansluiting en ook Geraint Thomas kwam in de problemen; hij viel in een haarspeldbocht. De schade werd snel hersteld, omdat Porte wat hulp kreeg. Thomas zat snel weer op de fiets, maar had moeite om de aansluiting te vinden. Porte zat daardoor geïsoleerd op de klim naar Les Gets en moest zelf reageren op een demarrage van Izagirre.

De concurrentie had in de mot dat de Australiër nerveus werd, want ook O’Connor en Lutsenko vielen aan. Ook deze aanval wist Porte te counteren, waardoor hij Thomas in staat stelde om terug te keren in de favorietengroep. Een nieuwe demarrage van O’Connor lieten de INEOS-mannen wel gaan, maar dat was controleerbaar.

Twee op rij voor Padun – foto: Cor Vos

Ritwinst voor Padun
Vooraan was het opnieuw feest voor Padun. In de afdaling van de Joux Plane en op de slotklim verloor hij weliswaar wat tijd, maar zijn voorsprong was groot genoeg om zijn tweede ritzege op rij binnen te slepen. Vingegaard werd uiteindelijk tweede op ruim anderhalve minuten achterstand, vlak voor Konrad. O’Connor sleepte de vierde plaats binnen door zijn late aanval. Hij pakte zo nog dertien seconden terug op de favorietengroep.

In de top van het klassement vonden weinig verschuivingen meer plaats. Porte kreeg als eindwinnaar Lutsenko en Thomas met zich mee op het podium. Wilco Kelderman eindigde op de vierde plaats en was daarmee de beste Nederlander.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.