Samuel Sánchez wint in Baskenland, Kelderman nieuwe leider
foto: © 2016 Zikliamatore
donderdag 7 april 2016 om 17:05

Samuel Sánchez wint in Baskenland, Kelderman nieuwe leider

Samuel Sánchez heeft in de Ronde van het Baskenland de etappe naar Orio gewonnen. De 38-jarige renner van BMC kwam na een rit van 165 kilometer als eerste over de finish nadat hij in de slotfase ontsnapte uit het peloton. Wilco Kelderman neemt de leiding in het algemeen klassement over van Mikel Landa.

Zes leiders
In Noord-Spanje bleef de koers lang gesloten. Stefan Denifl wist van de situatie te profiteren door als eerste boven te komen op de Jaizkibel en de Arkale. De Oostenrijker sprokkelde hiermee dure punten voor het bergklassement.

Nadat aanvankelijk dertien renners een poging waagden, slaagden zes renners erin om definitief te ontsnappen. Luis Ángel Maté (Cofidis), Ángel Vicioso (Katusha), Carlos Verona (Etixx Quick-Step), Simone Petilli (Lampre-Merida), Tim Wellens (Lotto Soudal) en Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) werkten goed samen en bleven samen voorop. De zes reden een voorsprong van meer dan twee minuten bij elkaar.

Steile Alto de Aia
In de slotfase kwam het peloton op de steile Alto de Aia (met stukken tot 28%) snel dichterbij. Dat was voor Alberto Contador en Nairo Quintana het sein om te vertrekken. Zij wisten samen met Sergio Henao bij de oorspronkelijke leiders aan te sluiten. Verona was inmiddels ontsnapt. In de natte afdaling bleef de Spanjaard vooruit, maar Wellens en Maté wisten op drie kilometer voor het einde aan te sluiten.

De steile muur naar Aia - foto: © 2016 Zikliamatore

De steile muur naar Aia – foto: © 2016 Zikliamatore

Sánchez valt aan, Kelderman nieuwe leider
Op twee kilometer voor het einde volgde echter een hergroepering. Kelderman versnelde direct, maar werd al snel teruggepakt door Contador. In een spannende finale plaatste Sánchez een demarrage. Hij ging als eerste de afdaling in en het peloton slaagde er niet meer in om hem bij te halen. De renner van BMC kon hierdoor zijn eerste zege sinds 2013 boeken.

Doordat klassementsleider Landa achterop was geraakt, vertrekt Kelderman morgen als nieuwe leider. Zijn voorsprong in het algemeen klassement bedraagt vijf seconden op Henao en zeven tellen op Landa. Sánchez volgt op acht tellen als vierde.

De Ronde van het Baskenland duurt nog tot en met zaterdag. Morgen staat er een bergrit met aankomst bovenop Alto de Arrate op het programma.

Kelderman ontvangt na afloop de kussen - foto: © 2016 Zikliamatore

Kelderman ontvangt na afloop de kussen – foto: © 2016 Zikliamatore

RIDE Magazine
98 Reacties
Sorteer op:
7 april 2016 17:13
Zjoske > Cyclinghub.tv werkt op mijn Samsung Android
7 april 2016 17:14
@prima facie
Die tijdrit is een klim van 5 km aan 10% en dan een afdaling. Nogal atypisch dus, en tijdritkwaliteiten maken geen reet uit. De sterkste klimmer zal wel winnen, en dan denk ik dus eerder aan Henao.
7 april 2016 17:14
Helaas niets gezien, maar wat mooi dat Kelderman in deze prachtige ronde bovenaan staat! Als ie morgen overleeft kan ie nog weleens echt gaan winnen.

Wordt lastig denk ik tegen Henao, want die tijdrit is echt geen tijdrit, maar toch mooi!!

Benieuwd wie er morgen het meest zijn slag slaat: Henao (denk ik), Quintana of Contador.
7 april 2016 17:15
@zjoske,

Puffin webbrowser, en dan cyclinghub.tv
7 april 2016 17:16
Erg sterk gereden van Kelderman en Gesink. Kan niet wachten tot morgen! Podium moet er zeker in zitten voor Kelderman. Hij rijd bergop erg sterk deze week. Evenals Gesink, reed teleurstellend in Catalunya maar laat nu toch weer goed klimwerk zien.
7 april 2016 17:17
Schitterend dat Kelderman bovenaan staat. Al denk ik dat Henao toch te goed gaat zijn, die trapt echt in de boter en is van Landa als kopman af. Maar dit is tot nu toe al een schitterend resultaat!

Gesink ook nog goed mee, al leek die het even wat lastiger te hebben. Die hele hoge stijgingspercentages lijkt hij net te zwaar voor te trappen.

Ook mooi om te zien: de aanval van Barguil. Die komt er wel weer helemaal bovenop.
7 april 2016 17:18
@ Prima Facie: Als hij morgen overleeft, zie ik hem de ronde winnen in de tijdrit, die kan hij wel aan. Denk dat het morgen echter heel erg lastig wordt, enkele anderen geven toch een wat betere indruk deze ronde wanneer het echt lastig en langdurig omhooggaat. Maar niettemin mooie prestaties van Kelderman, Gesink en de Vlamingen Vervaeke, Wellens en De Plus tot nu toe.
7 april 2016 17:19
Knap van Vervaeke, hing ook nog aan het eerste groepje.
7 april 2016 17:19
Dit laat toch wel zien wat vertrouwen met een ploeg kan doen hoor. Vanmarcke die erg sterk rijdt zorgt misschien wel voor de opleving die de hele ploeg nodig had!
7 april 2016 17:19
Morgen stelt niet zoveel voor. Vaak sprint met mannetje of 10 en top 20 binnen halve minuut. De tijdrit is echter voor de pure klimmers. Dus Kelderman zal de ronde niet winnen, maar top 5 zit er zeker in. Was een van de besten op de muur achter Henao (veruit het sterkst), Contador en Quintana.
7 april 2016 17:20
Knap hoor. Wie had dit verwacht na de moeizame weken.
Maar morgenkoers dragen wordt weken ander verhaal. Daarbij is het verschil tussen1 en 10 verwaarloosbaar
7 april 2016 17:22
@martini151
Ach welnee, ze hebben nu de benen gevonden. Gesink en Kelderman waren eerder in het seizoen gewoon nog niet in vorm.
7 april 2016 17:23
Geweldig van Kelderman, zo willen we hem zien. Ook respect voor Gesink, hij kan morgen van grote waarde zijn voor Kelderman ook.

Ben ik de enige die me zwaar begint te irriteren aan Quintana? Valt nooit aan, altijd afwachten tot het laatste moment of pas gaan als een concurrent gaat. Irritante man begint dit toch te worden.
Wat dat betreft Henao toch veel beter, ondanks zijn ploeg valt hij vaak aan.

Verwacht morgen vuurwerk, Aru, Pinot, Henao, Contador hebben allemaal geen zin om stil te zitten zo lijkt het.
7 april 2016 17:23
Gesink zei over Kelderman een paar jaar geleden zoiets als "let op, voor deze man ga ik knechten in de toekomst". Dit lijkt mij een mooi moment om daar vast eens op te oefenen.
7 april 2016 17:23
Kan Kelderman niet ziek worden voor de Tour. Dan weten we zeker dat ie daar goed is.
7 april 2016 17:24
Baal ik nu even dat ik morgen mijn eerste werkdag heb. Misschien toch maar die baan afzeggen ;)

Geweldig om Sanchez te zien winnen. Het had niet veel gescheeld of hij had niet eens meer gereden na het opdoeken van Euskatel. Wilco zag er goed uit vandaag! Winnen lijkt mij onmogelijk, maar een top 5 zit er zeker in.
7 april 2016 17:25
In feite maakt de gehele top 20 nog een kans, maar ik zie toch een erg sterke Henao en Contador hier rijden. Als ze, zoals vandaag, vooral naar elkaar kijken, maakt Kelderman een kans. Laten we het hopen in ieder geval!!!
7 april 2016 17:25
@beltran ook in de tour wordt gesink een luxe knecht. Als kelderman hoog geklasseerd staat natuurlijk
7 april 2016 17:27
Landa kan zomaar morgen weer top zijn..
7 april 2016 17:28
Irritante NOS is er opeens ook weer bij hoor, houd je bezig met wielrennen of niet.
7 april 2016 17:29
@ Mackie
Gesink riep volgens mij dat hij wilde knechten en etappes pakken, maar Jumbo zelf was volgens mij veel voorzichtiger in zijn uitspraken. Misschien weet Rahims meer?
7 april 2016 17:29
Mooi ook die knuffel van Purito met Sammy. Respect voor een kampioen en groot mens.

Ik had (heb) altijd een zwak voor Sanchez gehad. Geweldige allrounder die altijd wat in de schaduw stond van de andere drie top-Spanjaarden (vooral vanaf 2012), terwijl hij ook altijd aanwezig was in rittenkoersen, klassiekers en grote rondes. Jammer dat hij nooit echt een monument/grote ronde heeft gewonnen. Wel Olympisch kampioen natuurlijk. Ook niet verkeerd.
7 april 2016 17:34
@arviidd
De NOS heeft altijd gewoon wedstrijdverslagen van WT wedstrijden en de meeste Europe Tour wedstrijden.

@Johnny
Nee je bent zeker niet de enige. In de Tour van vorig jaar koerste Quintana ook al zo laf. Dat is ook één van de belangrijkste redenen dat Froome de Tour weer gewonnen heeft denk ik. Pas op Alpe d'Huez durfde hij een keer een echte aanval te plaatsen.

On:
Ik heb de etappe niet gezien, maar als ik dit zo zie ga ik zeker nog even wat beelden terugzoeken!
7 april 2016 17:35
Het zou, op de zaken vooruitlopend, een heel mooi weekje kunnen worden voor TLJ met podium in RvV, Baskenland en Roubaix...
7 april 2016 17:37
Hier al beelden van de laatste kilometers

https://www.youtube.com/watch?v=5QSAB58hoSk&nohtml5=False

https://www.youtube.com/watch?v=I-5R-spGu8M&nohtml5=False

Om te reageren moet je ingelogd zijn.