Simon Špilak slaat dubbelslag op Tiefenbachferner
Foto: Sirotti
vrijdag 16 juni 2017 om 17:19

Simon Špilak slaat dubbelslag op Tiefenbachferner

Simon Špilak heeft de koninginnenrit van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Sloveen van Katusha-Alpecin was veruit de sterkste op de Tiefenbachferner. Met nog acht kilometer te klimmen begon hij aan een solo die hij met succes wist af te ronden. Špilak neemt in het algemeen klassement de leiding over van Pozzovivo.

Het begin van de etappe werd gekleurd door verschillende omvangrijke groepen. Een eerste kopgroep van tien renners werd na enige tijd weer ingelopen. Ook een tweede groep kreeg geen ruimte, waarna twee kleinere groepjes uiteindelijk samensmolten tot een omvangrijke kopgroep van 18 renners.

Sagan in de kopgroep
Voornaamste namen in de ontsnapping van de dag waren Jeroen Meijers, Tim Wellens, Maxime Montfort, Matteo Trentin en Peter Sagan. Laatstgenoemde sprong mee om bij de tussensprints punten te sprokkelen voor de puntentrui. In dat nevenklassement verdedigde de wereldkampioen een voorsprong van slechts drie punten.

Grote afwezigen in de voorste groep waren de mannen van CCC Sprandi Polkowice. Het waren dan ook de Polen die lange tijd het kopwerk deden in het peloton, samen met AG2R La Mondiale, de ploeg van klassementsleider Pozzovivo.

In aanloop naar de vijftien kilometer lange slotklim ontplofte de kopgroep. Het was Wellens die enige tijd solo aan de leiding reed. Maar het peloton zat hem op de hielen, al aan de voet van de slotklim werd de Belg van Lotto Soudal als laatste koploper ingelopen.

Kruijswijk in moeilijkheden
Op de flanken van de Tiefenbachferner werd het peloton snel uitgedund door toedoen van Rein Taaramäe (Katusha-Alpecin). De eerste klassementsman, die al na twee kilometer werd achtergelaten, was Rui Costa. Korte tijd daarna moest ook geletruidrager Pozzovivo lossen.

Ook Steven Kruijswijk kon niet volgen. De kopman van LottoNL-Jumbo moest samen met onder andere Caruso op tien kilometer van de finish lossen. Vooraan maakte Simon Špilak de sterkste indruk. Hij verloor al op acht kilometer van de finish zijn laatste metgezel, toen Joe Dombrowski afhaakte.

Stoïcijns naar de ritzege
De Sloveen reed stoïcijns naar de ritzege. Achter hem wist Ion Izagirre nog een groot deel van zijn achterstand goed te maken, maar de Spanjaard van Bahrain Merida kwam uiteindelijk 22 seconden tekort.

Steven Kruijswijk finishte uiteindelijk op iets meer dan een minuut achterstand als vijfde. In het algemeen klassement is Špilak de nieuwe leider. Kruijswijk staat derde op iets meer dan een minuut van de leider.

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
16 juni 2017 17:37
Knappe zege, met ook een sterke rol van Taaramäe. Wel jammer dat ze gisteren niet de kans hebben gegrepen om hem op afstand te rijden, dan was het wat spannender geweest. Nu kan de eindzege Spilak eigenlijk bijna niet meer ontgaan. Kruijswijk best goed, maar niet echt top. Zal die Giro nu toch wel in zijn benen voelen, net zoals Pozzovivo.
16 juni 2017 17:42
Btw Kruijswijk gewoon heel goed schrik ervan dat mensen gewoon afkraken en hem afschrijven als 'slecht'. Ik zie jullie ook niet even na een Giro helemaal dood af waar die 10e stond na 2 valpartijen nog eens koersen.
Gewoon een hele goede prestaties. Ja het klopt we zien hem graag winnen, maar dan moet je wel iets frisser zijn. Pozzo staat bijv al 2 minuten achter Kruissie.
16 juni 2017 17:44
@rayford: Kruijswijk staat derde....
16 juni 2017 17:46
Wat een bizarre klim trouwens, echt een monster
16 juni 2017 17:50
Wat zijn we toch weer verwend. Kruijswijk die 3de eindigt in de Ronde van Zwitserland na bijna een hele Giro voor mannen als Caruso, Soler, Pozzovivo, Frank etc is gewoon meer dan prima.
16 juni 2017 17:53
Ik zei nog, stom dat ze Spilak gisteren niet de nek om hebben gedraaid.
16 juni 2017 17:55
Raar dat hier staat dat Kruijswijk in problemen kwam. Hij was 1 van de weinige mannen uit de Top-10 die niet hoefde te lossen.

Kruissie ging zelfs nog alleen in de counterattack. Toen Caruso op een paar seconden bleef hangen besloten zich tot hem terug te laten zakken ipv zich kapot te rijden. Hij had - net als de rest- inderdaad geen antwoord op de aanval van Spilak, maar dat is wat anders dan in de problemen komen m.i.
16 juni 2017 17:55
Amirdexter, Pozzovivo reed ook de giro...
16 juni 2017 17:58
Kruijswijk heeft 't toch prima gedaan. Na zijn afstappen in de Giro heeft hij zich toch weer mooi laten zien. Op naar de Vuelta, want hij heeft m.i. daar nog wat recht te zetten.
16 juni 2017 18:01
Ik ben bang dat Kruijswijk een renner wordt van 'net nooit'. Gisteren de kans gehad om Spilak op achterstand te rijden en vandaag net niet goed genoeg. Was een uitstekende kans om een ronde te winnen vanwege het zwakke deelnemers veld. Denk niet dat hij ooit nog zo'n kans krijgt.
16 juni 2017 18:04
@benderbeach, spilak heeft nooit een aanval geplaatst. Kruijswijk kon net als de rest het tempo van taaramee niet volgen, was wel een van de laatste die loste
16 juni 2017 18:04
Als Steven kon (zowel gisteren als vandaag), had hij het echt wel gedaan hoor. Die man is ook moe, heeft ook 90% van de Giro. Podiumplaats zou netjes zijn. Verwachtingen bijstellen zou helpen voor een hoop mensen hier.
16 juni 2017 18:10
Na gisteren had ik niet aan Spilak gedacht voor vandaag. Gisteren aan de rekker en dankzij een laatste afdaling redt hij zijn kansen en vandaag pakt hij uit met zijn ploegmaats. Niet volgen maar dan echt uitpakken met een plan. De ene dag tekort komen en de andere dag super zijn. Dat zie je niet vaak meer. Kruijswijk en Caruso alle dagen stabiel maar dat is dan toch niet genoeg.
16 juni 2017 18:12
Stel je eens voor dat pozzovivo voor lotto jumbo had gereden. Dan was hij helemaal afgebrand. Kruijswijk rijdt gewoon goed hier en een podium is gewoon een fantastisch resultaat.
16 juni 2017 18:13
Knotsgekke mooie rit , Simon Špilak verdiende winnaar , Kruijswijk nog altijd podium en ik ga echt niet beginnen van als ze toen en meer van die dingen , het is zoals het is vandaag.
16 juni 2017 18:19
Overigens doen we er beter aan de podiumplek van Steven Kruijswijk gewoon als bewonderenswaardig op te vatten.
16 juni 2017 18:21
@grootverzet
Je ziet het deze ronde bij meerdere renners. Izagirre is ook een mooi voorbeeld. En Pozzovivo tot op zekere hoogte.
16 juni 2017 18:22
Kruijswijk goed, maarr de 2 jonkies Nick van der Lijke en Daan Olivier ook bij de eerste 30!!!
16 juni 2017 18:23
Het is gewoon jammer voor Kruijswijk dat hij aan het einde van z'n carrière met lege handen staat. Zo'n zonde dat hij telkens net naast de pot pist, zeker omdat hij hier tegen renners rijdt die hij in goede doen kan kloppen. Misschien net als Gesink toch meer gaan richten op etappewinst of volledig gaan voor de RvZ of Dauphiné.
16 juni 2017 18:27
Van der Lijke en Olivier inderdaad ook heel netjes. Boom wel weer matig dan zeker? Moet tenslotte opnieuw Van der Lijke laten gaan op een klim...
16 juni 2017 18:27
Tusveld ook uitstekend. Op termijn zeker een interessante renner voor TLJ of Sunweb.
16 juni 2017 18:28
Sterk staaltje van Spilak, maar in etappekoersen van één week moet je hem nooit onderschatten. Toch als je als ploeg hem aantrekt, zal dat niet zijn voor de grote rondes.
Daar heeft hij nog nooit hoge ogen kunnen gooien.
16 juni 2017 18:30
@Petarca
Waarom zou de renner die vorig jaar op een haar na de Giro won zich specifiek richten op rondjes van een week? Zou ik bij elke renner vreemd vinden, maar zeker bij een renner die nu juist bekendstaat om z'n derde week.

En alles is betrekkelijk: Kruijswijk heeft niet veel gewonnen, maar wel veel topklasseringen in rondes bijeengereden. De Belgen zouden zelfs met een halve Kruijswijk hun handen dichtknijpen.
16 juni 2017 18:33
Morgen nog een leuke strijd om de bergtrui met 3 man binnen 2 punten van elkaar.
16 juni 2017 18:54
Inderdaad ook goed van Daan Olivier. Zo lang er uit en nu bij de eerste 30. Prima om volgend seizoen een stap te zetten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.