Simon Špilak slaat dubbelslag op Tiefenbachferner
Foto: Sirotti
vrijdag 16 juni 2017 om 17:19

Simon Špilak slaat dubbelslag op Tiefenbachferner

Simon Špilak heeft de koninginnenrit van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Sloveen van Katusha-Alpecin was veruit de sterkste op de Tiefenbachferner. Met nog acht kilometer te klimmen begon hij aan een solo die hij met succes wist af te ronden. Špilak neemt in het algemeen klassement de leiding over van Pozzovivo.

Het begin van de etappe werd gekleurd door verschillende omvangrijke groepen. Een eerste kopgroep van tien renners werd na enige tijd weer ingelopen. Ook een tweede groep kreeg geen ruimte, waarna twee kleinere groepjes uiteindelijk samensmolten tot een omvangrijke kopgroep van 18 renners.

Sagan in de kopgroep
Voornaamste namen in de ontsnapping van de dag waren Jeroen Meijers, Tim Wellens, Maxime Montfort, Matteo Trentin en Peter Sagan. Laatstgenoemde sprong mee om bij de tussensprints punten te sprokkelen voor de puntentrui. In dat nevenklassement verdedigde de wereldkampioen een voorsprong van slechts drie punten.

Grote afwezigen in de voorste groep waren de mannen van CCC Sprandi Polkowice. Het waren dan ook de Polen die lange tijd het kopwerk deden in het peloton, samen met AG2R La Mondiale, de ploeg van klassementsleider Pozzovivo.

In aanloop naar de vijftien kilometer lange slotklim ontplofte de kopgroep. Het was Wellens die enige tijd solo aan de leiding reed. Maar het peloton zat hem op de hielen, al aan de voet van de slotklim werd de Belg van Lotto Soudal als laatste koploper ingelopen.

Kruijswijk in moeilijkheden
Op de flanken van de Tiefenbachferner werd het peloton snel uitgedund door toedoen van Rein Taaramäe (Katusha-Alpecin). De eerste klassementsman, die al na twee kilometer werd achtergelaten, was Rui Costa. Korte tijd daarna moest ook geletruidrager Pozzovivo lossen.

Ook Steven Kruijswijk kon niet volgen. De kopman van LottoNL-Jumbo moest samen met onder andere Caruso op tien kilometer van de finish lossen. Vooraan maakte Simon Špilak de sterkste indruk. Hij verloor al op acht kilometer van de finish zijn laatste metgezel, toen Joe Dombrowski afhaakte.

Stoïcijns naar de ritzege
De Sloveen reed stoïcijns naar de ritzege. Achter hem wist Ion Izagirre nog een groot deel van zijn achterstand goed te maken, maar de Spanjaard van Bahrain Merida kwam uiteindelijk 22 seconden tekort.

Steven Kruijswijk finishte uiteindelijk op iets meer dan een minuut achterstand als vijfde. In het algemeen klassement is Špilak de nieuwe leider. Kruijswijk staat derde op iets meer dan een minuut van de leider.

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
16 juni 2017 18:54
@pedaleur
Goh, deze Belg wordt warm van Degendt, Wellens... mannen die durven aanvallen en op hun bek gaan, maar er wel elk + 10 profzeges, waarvan meer dan de helft in de WT, aan overhouden.
Kruijswijk, Mollema, 't is allemaal bewonderenswaardig hoor, maar bekijk hun karige erelijst. Dumoulin die heeft bakens verzet.
Daarnaast: Sagan, Gilbert, Dumoulin, Froome, in mindere mate Van Avermaet: dat zijn wat mij betreft de namen die zich de voorbije jaren de legende in rijden.
Goeie klim-aanklampers zijn eigenlijk even saai als goeie sprinters, ze kunnen afwachten en vertrouwen op hun beste wapen. Op het einde komen ze elk op hun terrein haast automatisch bovendrijven. Maar dat is iets anders dan alles op alles zetten in een groots offensief en daarbij dreigen alles te verliezen.
Ja, ik ga heerlijk kort door de bocht (ik daal hier dan ook af aan 135 per uur).

Of om nog een voorbeeld te geven: als ik aan Claudy Criquielion denk, dan denk ik aan zijn epische gevechten met Moreno Argentin in de Ardennen, aan zijn wereldtitel (en bijna tweede wereldtitel), aan zijn zege in de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast meen ik me te herinneren dat hij ooit eens 5de werd in de Tour, en nog een paar keer 8ste en 9de, maar daar heb ik verder weinig actieve herinneringen aan.
Lance Armstrong blijft hoe dan ook de jongste wereldkampioen bij de profs ooit, na een fantastisch WK. Etc...
16 juni 2017 18:55
Natuurlijk knap wanneer Kruijswijk het podium haalt. Spilak gaat het eindklassement gewoon binnenhalen nu. Maar weer geen eindklassement of zelfs etappezege voor Kruijswijk. Hij is echt geen winnaar. Een goede renner. Maar geen kampioen.
16 juni 2017 19:06
@Random tuurlijk plaatste hij wel een aanval. je verwart aanval met demarrage. Toen hij Rein op kop zetten begon zijn aanval op de leiderstrui. Caruso en Kruijswijk bleven daar vlak achtrr bij elkaar terwijl alle andere mannen uit de Top-10 toen al gelost waren. Een tussenkopje met: Pozzovivo in problemen, Frank in problemen, Soler in problemen, Rui Costa in problemen, Nieve in problemen of Bilbao in problemen had ik allemaal beter begrepen dan: Kruijswijk in problemen. Vooral omdat hij daarna nog solo in de aanval trok en uiteindelijk samen met Caruso over de streep komt.....
16 juni 2017 19:08
@ Scott Sunderland, Ja zeiden we ook tot een paar jaar terug over van Avermaet. Oordelen doe je aan het einde van een carrière, en dat duurt als het goed is nog wel even bij Kruijswijk....
16 juni 2017 19:09
@nederbelg
Ach, ook iedere Belg zingt waarschijnlijk zoals ie gebekt is. Ik hoor Wuyts en compagnie toch al jaren smeken om een ronderenner.

Ik vind de hogere aanklampkunst van Mollema mooier dan een erelijst vol ritzeges. Een stoempende ode aan het afzien. Altijd in gevecht. Daar zitten toch veel meer verhalen in dan in een paar ritoverwinningen. En uiteindelijk is wielrennen voor de verhalenvertellers, niet voor de scorebordjournalisten.
16 juni 2017 19:14
@pedaleur
Ik snap helemaal wat je bedoelt, maar als Mollema over een aantal jaar stopt dan zal hij toch aangeven dat zijn mooiste prestatie het winnen van San Sebastian was en niet één van de honderd zevende plaatsen in de grote rondes. Gesink idem dito, hij zal zijn winst van de koninginnenrit in de Vuelta het hoogste aanstrepen. Gelukkig beseft Gesink nog net op tijd dat echt daadwerkelijk iets winnen zoveel mooier en tastbaarder is dan telkens maar weer 4e of 5e worden, hetgeen ook bewonderenswaardig is, maar toch niet de voldoening geeft. Ik hoop alleen maar dat Kruijswijk dit ook eens gaat beseffen. Ik weet ook wel dat hij dichtbij de winst van de Giro was, maar dichtbij daar koop je niks voor.
16 juni 2017 19:16
Op zich niet gek van Spilak; hij maakt van Zwitserland een doel. Al zijn tegenstanders zijn jongens in voorbereiding op de Tour of jongens die de Giro hebben gereden. In beide gevallen niet in topvorm. Waarbij de wereldtop ook nog in z'n geheel in de Dauphine is gestart.
16 juni 2017 19:25
Dat zou best kunnen, Petarca. En toch zijn die overwinningen voor mij niet het meest interessant. Ik geniet er wel van, maar dat is bij deze twee renners (vooral Gesink) toch vooral omdat er zo veel verhalen van ellende en afzien achter schuilgaan.
16 juni 2017 19:46
Kruijswijk gaat niet voor ritwinst, die gaat voor eindwinst in een grote ronde. Laat de renners die keuze zelf lekker maken waar ze zelf voor willen gaan.
16 juni 2017 19:50
Gaat Spilak eigenlijk naar de tour? Als hij zo ramt als vandaag moet hij ook daar wel een rit kunnen winnen.
16 juni 2017 20:08
Kruijswijk die gaat nog 100% op het podium eindigen van een grote ronde. Die staat er in de vuelta gewoon. Hoop echt dat die morgen Spilak pakt en wint. Dan zijn de monden hier wel gesnoerd zeg. Wat een commentaar. We zijn te veel verwend met de Nederlanders die het goed doen de laatste jaren in de grote rondes en eenweekskoersen. Mensen de concurrentie is moordend. Spilak is daarnaast een specialist op het gebied van 1weekskoersen.
16 juni 2017 20:14
@McMulenga Spilak rijdt heel weinig grote rondes... in 2014 reed hij de tour niet uit en daarvoor was zijn laatste grote ronde in 2011. Maar in deze vorm zou hij daar best een etappe kunnen winnen.
16 juni 2017 20:16
@McMulenga. Ik denk dat Spilak maar 1x zo kan rammen als vandaag. Gisteren en vandaag, een wereld van verschil. Zelden gezien. Ja......ooit in de TdF, lang geleden.
16 juni 2017 20:18
Morgen kan er volgens mij ook nog heel veel gebeuren. Geen grote cols, maar zeer korte etappe en geen meter vlak. Zowel Spilak als Kruijswijk kunnen nog een slechte dag tegenkomen.
16 juni 2017 20:59
@wielrenner

zo jong zijn Nick van der Lijke en Daan Olivier nu ook weer niet hoor. Beide al mid-twintigers.
16 juni 2017 21:11
Lees hier in de commentaren dat Spilak nooit hoge ogen heeft kunnen gooien in een Grote Ronde, besefte zelf dat ik me nauwelijks een wapenfeit van hem in Giro, Tour of Vuelta kon herinneren. Wat blijkt: sinds 2011 ging hij slechts één keer van start in een Grote Ronde!! De Tour van 2014 die hij niet uitreed. Zijn "beste" resultaat is zijn 48ste plaats in zijn debuutGiro in 2008, waar hij ook zijn "beste" rituitslag behaalde: een 11de plaats.
Is dit een geval van: je beperkingen perfect kunnen inschatten? Of is hier meer aan de hand?
Toch wel erg merkwaardig.
16 juni 2017 21:23
Tja, is het niet eerder verdacht dat veel van die klassementsmannen in de Grote rondes zelden een slechte dag hebben? Tot aan de jaren negentig zag je zo vaak dat de winnaar een slechte dag goed moest maken.
16 juni 2017 21:37
Ik vraag me ook af bij welke WT ploeg Hirt volgend jaar rijdt.
16 juni 2017 21:47
@ nederbelg
In mijn herinnering reed Criquielion ieder jaar top10 in de Tour zonder dat hij nadrukkelijk aanwezig was, vond het destijds een intrigerend verschijnsel. Maar goed, de Tour deed hij erbij, hij was natuurlijk gewoon een succesvol klassieker-renner. Anders is het natuurlijk met Kruijswijk, dus ik kan me wel vinden in de strekking van je betoog.
Aan de andere kant heeft @pédaleur natuurlijk ook een punt vanuit het toeschouwer-perspectief: de verhalen van het niet-winnen zijn misschien wel mooier dan de succes-stories.
16 juni 2017 21:51
@Djoop
Komt door het moderne wielrennen denk ik. Kan me nog een etappe in de tdf midjaren 80 van Hinault herinneren die 95km van de meet in een bergetappe soleerde en won. De volgende dag werd ie op vele minuten gereden door die inspanning. Komt niet meer voor.
16 juni 2017 22:14
Darwin Atapuma kwam ik tegen in de uitslag. Na alle pech eerder dit jaar goed dat hij, in de marge weliswaar, op de terugweg lijkt.
16 juni 2017 22:28
Als je als 2e rangs klassementsrenner nog eens een ronde wil winnen dan is Zwitserland de uitgelezen mogelijkheid. Maar een handvol renners hebben deze ronde als doel, de rest is uitgepierd van de giro of in voorbereiding op de tour. Spilak weet dit als geen ander.
16 juni 2017 22:37
@Slurpie
Nee idd, maar dan noem je er ook eentje! Als ie in 1986 'normaal' had gedaan had ie volgens mij gewoon gewonnen. Maar hij had in '85 niet moeten winnen, en ik denk dat de man teveel eergevoel had om die jankebal van een Lemond nog een keer te laten verliezen. Dus heeft ie em min of meer laten winnen (door elke dag aan te vallen, lol) heeft Lemond er toch voor moeten knokken, en kreeg het volk en passant zijn spelen. Fenomenale renner en persoonlijkheid, absoluut mijn favoriet aller tijden.
16 juni 2017 22:42
Yesss, wat een dag voor Spilak, very very nice!! Een jongen die zijn grenzen kent en zich bewust op dit soort koersen toelegt, er zouden er velen zijn die van hem iets kunnen leren op dat vlak. De bonus die ie nu heeft miet volstaan voor de eindzege, zeker gezien zijn conditie en de mindere tegenstand. Duimen maar!
16 juni 2017 23:19
edit redactie: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

Om te reageren moet je ingelogd zijn.