Simon Yates klopt Richie Porte in Romandië
Foto: Sirotti
zaterdag 29 april 2017 om 17:20

Simon Yates klopt Richie Porte in Romandië

Simon Yates heeft een dubbelslag geslagen in de vierde etappe van de Ronde van Romandië. De Brit van Orica-Scott klopte Richie Porte (BMC) in een sprint-à-deux. Yates was op de voorlaatste beklimming weggesprongen en zag Porte op drie kilometer voor het einde bij hem aansluiten.

Armée stelt bergtrui veilig
De vlucht van de dag bestond vandaag uit acht renners en bevatte maar liefst drie man van Lotto Soudal. Bergtruidrager Sander Armée zat opnieuw mee. Hij sprokkelde onderweg genoeg punten om zich voor het tweede jaar op rij te verzekeren van winst in dit nevenklassement. De Belg kreeg daarbij hulp van zijn ploegmaten Tosh Van der Sande en Thomas De Gendt.

Het drietal van Lotto Soudal had vooraan gezelschap van Mickael Cherel (AG2R La Mondiale), Pavel Kochetkov (Katusha-Alpecin), Youcef Reguigui (Dimension Data), Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) en Simon Clarke (Cannondale-Drapac). Samen reden de acht leiders naar een maximale voorsprong van ruim vier minuten.

Fabio Felline is zijn leiderstrui kwijt – Foto: Sirotti

Versnellingen Zakarin en Yates
Op vijftig kilometer van het einde gingen zes gevaarlijke renners in de tegenaanval. Winner Anacona (Movistar), David de la Cruz (Quick-Step Floors), Michael Albasini (Orica-Scott), Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Diego Ulissi (UAE Emirates) en Tanel Kangert (Astana) probeerden de sprong naar voren te maken, maar zij waaiden vanzelf terug door het hoge tempo van Sky in het peloton.

In aanloop naar de voorlaatste beklimming van de dag kwam Wilco Kelderman ten val. De Nederlander van Sunweb wist vlak voor de voet weer de aansluiting te vinden en zag vervolgens Ilnur Zakarin een aanval plaatsen. Chris Froome herkende echter het gevaar en haalde de Rus hoogstpersoonlijk weer terug. De organisatie raakte hierdoor wel zoek en daar probeerde Simon Yates van te profiteren. De Brit viel aan en begon samen met Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) en Anass Aït El Abdia (UAE Emirates) – die met hem waren mee gesprongen – met een kleine minuut voorsprong aan de slotklim, nadat Cherel als laatste vluchter werd ingerekend.

Froome past
Aan het begin van de slotklim moest Froome direct passen. Dat bleek voor Richie Porte het sein om aan te vallen. Niemand kon hem vervolgens volgen. De Australiër vond op drie kilometer van het einde de aansluiting met de drie koplopers. Het tempo van Porte bleek daarna meteen te hoog voor Buchmann en El Abdia. Yates kon wel in zijn wiel blijven. Wat volgde was een sprint-à-deux tussen Porte en Yates. Daarin bleek laatstgenoemde duidelijk sneller.

Buchmann strandde dertig seconden later op plaats drie. Tejay van Garderen (BMC) was in de finale weggesprongen en eindigde als vierde, voor een groep van zeventien man, met daarbij geletruidrager Fabio Felline (Trek-Segafredo), Wilco Kelderman en Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo). De Sloveen in Nederlandse dienst begint zondag met een achterstand van 53 seconden op Yates aan de slottijdrit. Porte staat nu tweede in de algemene rangschikking op negentien seconden.

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
29 april 2017 19:43
@Wortel

Viel mij inderdaad ook op. Leek zowaar op vakantie te zijn geweest met Betancur.
29 april 2017 19:45
@nasibal
Haha oh daarom reden ze achter elkaar die klim op xd
29 april 2017 19:57
Velen bekritiseren José Been, en ik ga hen niet tegenspreken, maar...mensen die niet zo geïnvolveerd zijn in het wielrennen blijken veel aan haar uitleg te hebben!
29 april 2017 19:58
Kelderman lijkt me eigenlijk prima in orde, voor iemand die een tijd gedwongen aan de kant moest staan.
29 april 2017 20:02
@peter winnen ... en terug moest komen na een valpartij. Klasse gereden dus. Ik hoop dat hij morgen nog een paar plekjes kan stijgen.
29 april 2017 20:03
Kelderman prima. Gesink viel behoorlijk tegen. Met zijn kwaliteiten en na een hoogtestage zou hij toch in de top tien moeten zitten en in elk geval bij de groep. Ten Dam zat vlak achter hem. Van Roglic is dit het niveau; goed gereden dus.
29 april 2017 20:03
Opvallende zaken vandaag:
Porte in alle koersen tot nu toe top. Weinig of geen verval meer.
Buchmann die derde wordt. Gaat zich steeds meer laten zien in de top.
Zakarin groeit langzaam weer naar zijn vorm. Zal goed zijn in de Giro denk ik.
David Gaudu. Geen eendagsvlieg. 20 jaar en regelmatig vooraan te vinden.
Meintjes lijkt toch ook weer een stap gezet te hebben.
Van Garderen nog steeds wisselvalling maar deze ronde gaat wat mij betreft boven verwachting. Benieuwd hoe het in de giro zal gaan.
Roglic toekomstige ronde winnaar van kleine rondes zoals, Zwitserland, Romandie, Tirreno of PN, mits er een tijdrit inzit.
Ook opvallend zoals Felline en Ulissi zich deze week manifesteren. Jammer dat Ulissi niet meedoet aan de Giro.
En dan de broertjes Yates die steeds meer een voorname rol gaan spelen in de klassementen. Nu vandaag weer Simon. Voorgaande weken Adam goed voorin. Zal veel vooraan te vinden zijn in de Giro.
Morgen denk ik Porte voor Roglic en I. Izagirre als de nummers één, twee en drie in het klassement. Mogelijk dat Jungels er nog tussen zit.
29 april 2017 20:07
@wortel
Kranten tegen de kou, kost niks als ie van gisteren is.
29 april 2017 21:01
Nou ik zou Felline zeker niet kansloos achten morgen is gewoon er sterk
in dit soort tijdritten.
29 april 2017 22:31
Sterk van Yates en Porte. Kelderman helaas weer een keertje gevallen, dat is echt wel een dingetje aan het worden. Gesink geen rit kunnen kapen, waarschijnlijk goed geknecht voor Roglic.
29 april 2017 23:56
Gesink is niet meer zo goed als jaren geleden, en dat is niet erg. Blijft mooi hoe hij aan zijn stuur trekt en zijn grimassen zijn ook om niet te versmaden.
30 april 2017 09:52
Weinig indrukwekkend seizoen van Gesink tot dusver.
Roglic zou op de slotklim ook veel gehad hebben aan een goede tempomaker, maar Gesink lag er na de eerste paar meters al af.
30 april 2017 10:05
Waar blijven de reacties van de Gesink-aanhangers? Toen ik vóór aanvang van het seizoen mijn twijfels uitsprak over zijn verdere loopbaan , was hoongelach mijn deel. En nu ? Mijn advies: afbouwen en ontevreden terugblikken in de veilige schoot van je gezin.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.