Sky verpulvert concurrentie in ploegentijdrit Dauphiné
foto: Sirotti
woensdag 6 juni 2018 om 16:32

Sky verpulvert concurrentie in ploegentijdrit Dauphiné

Sky heeft de grootste tik uitgedeeld in de 35 kilometer lange ploegentijdrit van het Critérium du Dauphiné. De ploeg van onder anderen Geraint Thomas, Michał Kwiatkowski en onze landgenoot Dylan van Baarle zette in Louhans-Châteaurenaud de klok stil op 36:33. Daarmee herovert Kwiatkowski de gele trui, die hij gisteren moest afstaan aan Daryl Impey. Zijn ploeggenoten Gianni Moscon en Jonathan Castroviejo vervolledigen de top drie van het algemeen klassement.

Sunweb zette vorig jaar in het Noorse Bergen de kroon op haar succesjaar met de wereldtitel ploegentijdrit. De ploeg rolde vandaag als eerste van het startpodium, maar legde gehavend de 35 kilometer lange beproeving af. Laurens ten Dam en Chris Hamilton moesten namelijk eerder deze week al de strijd staken, waardoor de vijf overgebleven renners de klus moesten klaren.

LottoNL-Jumbo sterk onderweg
De ploeg klokte uiteindelijk 39:53, maar zag vervolgens Vital Concept een flinke hap nemen uit die tijd. De ProContinentale formatie reed naar 38:53 en daarmee waren de Fransen nagenoeg een minuut sneller. Ook die tijd hield niet lang stand, want Dimension Data verbeterde naar 38:14. Intussen mengde LottoNL-Jumbo zich in de tussentijden.

Na zowel 14 als 24,5 kilometer zette de Nederlandse formatie de snelste tijd neer en deed dit ook aan de finish in Louhans-Châteaurenaud. Onder impuls van Lars Boom en Jos van Emden werden er weer negen seconden afgesnoept van de tijd van Dimension Data. Bahrain Merida met Vincenzo Nibali in de gelederen kwam er niet aan te pas en reed 38:38.

Kleppers moesten nog komen
De tijd van LottoNL-Jumbo hield een poosje stand, tot AG2R La Mondiale met Romain Bardet de nieuwe toptijd op 38:03 zette. De 27-jarige Fransman moest echter vrezen, want onder andere BMC, Sky en Mitchelton-Scott moesten toen nog binnenkomen. Movistar met Marc Soler leek hard op weg om de toptijd te verbeteren, maar de Spaanse ploeg kwam twee tellen tekort.

Een rit later viel echter alsnog het doek voor AG2R La Mondiale. Trek-Segafredo klokte 38:00, maar het was wachten welke ploeg als eerste onder deze drempel zou aftikken. Quick-Step Floors verloor onderweg onder anderen Fabio Jakobsen, maar de ploeg van Bob Jungels en Julian Alaphilippe snelde naar 37:35.

Sky ijzersterk
Ook dat bleek niet genoeg, want BMC overtrof de Belgische formatie. De runner-up van het WK ploegentijdrit in Bergen zette de tijd stil op 37:10. Daarmee was het nog niet gedaan, want Sky bleek de allersterkste te zijn vandaag. De Britse formatie die komende maand opnieuw wil schitteren in de Tour de France dook als enige onder de 37 minuten, 36:33.

Toen de balans werd opgemaakt, bleek hoe groot de schade was voor de klassementsrenners. Damiano Caruso, Bob Jungels en Adam Yates hielden het verlies minder dan een minuut. Voor andere mannen was de schade groter. Zo verloren Vincenzo Nibali, Daniel Martin en Warren Barguil vandaag meer dan twee minuten.

RIDE Magazine
73 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2018 17:22
@EddyB1958 is ook niet moeilijk. De Belgische Lotto start met al hun beste renners voor dit onderdeel terwijl er bij QS maar 2 motoren waren en er vielen er nog eens twee snel weg. Zwakke reactie van jouw.
6 juni 2018 17:22
En de vorige TdF is alweer vergeten. Het stond qua tijdverschil lang dicht bij elkaar en nog nooit zo'n saaie boel gezien. Iedereen bang om z'n plekje te verliezen en aan het verdedigen. Froome vond het wel goed met nog een tijdrit voor de boeg. De TTT voorkomt dat dit jaar sowieso. Mocht best wat korter zijn, maar prima concept.
6 juni 2018 17:24
@Nibs een tijdrit maakt niet alles kapot. Groenewegen zal ongetwijfeld een bergrit alles kapot vinden maken.

Een klassementsrenner moet een compleet renner zijn. Daarnaast hebben de laatste jaren ook menig middelmatig tijdrijder klassementen in grote rondes gewonnen.

Kijk naar Quintana in de Vuelta van 2016 of Aru een jaar eerder ten opzichte van Dumoulin. Afgelopen Giro was bijvoorbeeld de tijdrit nog niet eens beslissend.
6 juni 2018 17:27
Zoetemelk ging in 80 naar Raleigh voornamelijk vanwege de 2 ploegentijdritten in de Tour, vonden we toen allemaal prachtig.
6 juni 2018 17:28
@brambo
Wat is zwak aan de reactie van Eddy?
6 juni 2018 17:34
Ik lees dat de TTT in de Tour zwaarder is. Dat impliceert neem ik aan meer heuvels? De echte tijdrijders zijn daar toch juist minder in het voordeel? Die kunnen vooral goed rechtdoor op een platte weg goed stampen...
6 juni 2018 17:37
Zo is het, Frits, als je niet kan tijdrijden ben je gewoon geen compleet renner. Ik vind de TTT en de ITT zeer belangrijke en interessante onderdelen van het wielrennen. En die behoor je gewoon zo goed mogelijk te beheersen.

Deze overmacht van Sky is groot, maar in de TDF zal het echt wel meevallen; dan zijn Sunweb, BMC etc. veel beter vertegenwoordigt. Ik maak me geen zorgen voor soortgelijke taferelen zoals we in deze TTT hebben gezien.
6 juni 2018 17:48
Nibali heeft een probleem in de tour
6 juni 2018 17:56
als er een nederlandse ploeg wint of het goed doet dan is het prima als dumoulin een grote ronde wint door de tijdrit kilometers dan juicht iedereen.snap er niks van hoor.
6 juni 2018 17:59
Die tourtijdrit is qua profiel vergelijkbaar en heeft dezelfde afstand.
6 juni 2018 18:00
@fts zonder tijdritten zaten we niet opgesscheept met een sky trein die nu al sinds 2012 de tour verpest. Maar ik weet dat u de trein graag ziet dus niet het beste argument in uw boek naar alle waarschijnelijkheid.
Ik begrijp trouwens niet hoe men kan supporteren voor een ploeg die gewoon overwinningen koopt want dat is het uiteindelijk. Is dat niet te gemakkelijk?
6 juni 2018 18:03
Laat ik mn oordeel over de Dauphiné pas vellen als het rondje helemaal gereden is maar deze TTT vind ik hier weinig toevoegen. In de Tour is het een ander verhaal.
6 juni 2018 18:06
Sky is ook één van de weinige teams die hier met een serieus team staat. Sky krijgt Froome, Poels, Bernal er wellicht bij. BMC Porte, Van Garderen, Van Avermaet, Küng. Movistar en Sunweb met een totaal ander team. In de Tour op oorlogssterkte zijn die allemaal wel aardig aan elkaar gewaagd.

Voor het klassement kan alles nog met vier finishes bergop.
6 juni 2018 18:06
Ik ben aangenaam verrast door de prestatie van Trek.
6 juni 2018 18:07
@ Nibs
En de ploeg van je favoriete renner leidt z'n renners allemaal zelf op zeker?
6 juni 2018 18:11
Wel euh neen bmc deed dat maar ja dan kwam een andere ploeg die weghalen. U kan wel raden welle ploeg zeker? Lol!
6 juni 2018 18:27
@dinestel, Nederlandse site misschien ? Als je graag juicht voor Sky ga dan naar een Engelse wielersite....
6 juni 2018 18:32
Wielrennen is een ploegenspel en dit soort disciplines horen daar nu eenmaal bij. Niet mijn favoriete onderdeel dit tijdrijden, maar mee eens dat klassementsrenners dit wel goed moeten beheersen. Lijkt me als pure lichtgewicht klimmer echt geen pretje om zo te stoempen tussen al die grote meneren.
6 juni 2018 18:40
Sky heeft geen pure klimmers. Daar slagen ze er in om die allemaal ook wereldtop tijdrijden te laten zijn.
6 juni 2018 18:45
@Nibs: Ik denk dat Sky vaker heeft toegeslagen in de eerste bergrit dan het op een tijdrit later in de Tour aan te laten komen. Daarna hebben ze vaak de koers "dood" gemaakt door slechts een verschroeiend tempo bergop aan te houden, maar de dominantie van Sky alleen toeschrijven aan tijdritten is volgens mij onjuist.
6 juni 2018 18:48
Pijnlijk onderdeel wel voor Guillaume Martin. Hij is sowieso maar een zwakke tijdrijder, en bij procontinentale ploegen wordt er dan nog eens amper op ITT, laat staan TTT, getraind. Krijgt hier 3 minuten aan zijn broek in de strijd om de jongerentrui.
6 juni 2018 18:50
Ik vind ploegentijdritten altijd fascinerend om te zien. Een geoliede ploeg is een genot om naar te kijken.

Individuele tijdritten zijn matig vermaak voor mij als toeschouwer. Alleen als er een Nederlander voor de overwinning strijd kan ik er geboeid naar kijken, vanwege de spanning. En vanwege de prachtige tred van Tom natuurlijk :-)
6 juni 2018 18:51
@SS
Er zitten er natuurlijk best veel tussen die al een aardige tijdrit konden rijden voordat ze bij Sky kwamen.
6 juni 2018 18:54
Eens met degenen die zeggen dat men er meer op moet trainen, het lijkt hier soms net alsof ze erbij Sky niks voor hoeven te doen en dat het ze aankomt waaien. Die jongens trainen er ook hard voor, denk ik.
Ik ben nog wel is verbaast als ik lees dat een renner, halverwege het jaar pas voor het eerst weer is op z'n tijdritfiets zit, omdat ze er zo'n hekel aan hebben. Het is een wezenlijk onderdeel van het wielrennen, dus dan moet je erook voldoende op trainen.
6 juni 2018 19:02
@ tyler, in jouw oude ploeg werkten ze er ook altijd hard voor zeker?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.